Pale Ale – Why not so pale?
Ølhyllene er fulle av Pale Ale, India Pale Ale, American Pale Ale og Belgian Pale Ale. Men hva er forskjellen? Lær mer om Pale Ale her.

Ironisk nok er Pale Ale stilen for deg som liker litt farge i ølet ditt. For Pale Ale ikke så bleik som den høres ut som; Ølet er typisk kobber på farge. Det er dessuten gjerne litt sødmefullt med tydelig preg av både ristede eller karamelliserte noter fra malt og bitterhet fra humle. Kort sagt er Pale Ale noe for deg som liker kobberfarget øl med litt maltpreg og sødme og en del bitterhet.
Why (not) so pale?
Kort sagt er Pale Ale noe for deg som liker kobberfarget øl med litt maltpreg og sødme og en del bitterhet.
Hvordan velge riktig Pale Ale? 
Til tross for mange fellesnevnere er Pale Ale en mangfoldig kategori. Undertyper som Bitter, India Pale Ale og Belgian Pale Ale skiller seg tydelig fra hverandre med tanke på blant annet humlearoma og fylde. Attpåtil kommer hver av disse typene i mange forskjellige tolkninger. Forenklet kan man skille mellom tre hovedstiler av Pale Ale: britiske, amerikanske og belgiske. Disse lages overalt i verden. Så selv om ølet er brygget i USA kan det være laget i britisk eller belgisk stil.
| Britiske varianter | Amerikanske varianter | Belgiske varianter |
| Maltdominerte og fruktige | Humledominerte med karakteristiske aromaer av barnål og sitrus | Komplekse med preg av frukt, krydder og urter |
Amerikanske tolkninger - Barnål og sitrus
Mange av dagens mest kjente varianter på Pale Ale har sitt opphav i amerikanske mikrobryggerier. Disse har spilt en stor rolle i å utvikle ølkategorien til dagens mangfold, og en av stilene de har lekt mest med er Pale Ale, og dette er det flere gode grunner til. Amerikanerne har sine egne humlesorter som de velvillig bruker for å skape variasjoner på klassiske ølstiler. Pale Ale egner seg dessuten godt til å reflektere humle, både på grunn av sitt litt nedtonede maltpreg i forhold til de mørkeste ølstilene og på grunn av den lille sødmen fra overgjæring og eventuelt karamellmalt som kan balansere bitterheten som humlen tilfører. Amerikanske humletyper er typisk aromatiske med intense aromaer av gress, barnål og sitrusfrukt, noe som kommer tydelig til uttrykk i amerikanske varianter av Pale Ale.
Mange produkter som kun heter Pale Ale er implisitte amerikanske varianter. Andre heter rett og slett American Pale Ale. India Pale Ale slik vi kjenner den i dag kommer nesten utelukkende i amerikansk tolkning.
Britiske varianter - Frukt og maltpreg
Britiske varianter av Pale Ale skiller seg fra de amerikanske versjonene ved at de gjerne har et mer nedtonet humlepreg. Tradisjonelt benyttes britiske humlesorter som gir mer subtile, jordlige, krydrede, urteaktige eller florale noter. På den måten fremheves fruktige aromaer fra gjæringen og ristede eller karamelliserte noter fra maltet. Britiske varianter av Pale Ale er derfor ølet for deg som liker mye fruktighet og kornpreg.
Belgiske varianter - Frukt, krydder og urter
Belgisk Pale Ale skiller seg fra de angloamerikanske variantene ved at de ofte har mer komplekse aromaer av frukt, krydder og urter fra bruk av belgisk gjærkultur. Med mindre det er snakk om en amerikansk tolkning er humlen typisk fra det europeiske kontinentet og derfor subtil. Belgisk Pale Ale er altså ølet for deg som liker kompleksitet uten for mye humlepreg.




