Profil

Favoritter

Handlekurv

Dubbel - et såkalt klosterøl

Kort om Dubbel:

Fallback image

Dubbel er et såkalt klosterøl. Det vil si at stilen tradisjonelt brygges på Trappist-klostere i Belgia. Men stilen har fascinert ølbryggere også utenfor klostrenes vegger og brygges nå over hele verden. Bli bedre kjent med ølet i munkedrakt her.

Dubbel er unikt blant mørkt øl. I motsetning til sine mørke brødre har ølet nemlig en viss eleganse. Dessuten er det et av verdens mest komplekse mørke øl. Ølet har den unike karakteren av to grunner: Belgisk gjær og kandissukker.

Belgisk gjær

Dubbel brygges med belgisk gjær. I likhet med gjær som brukes til øl som Ale, Porter og Stout, gir belgisk gjær aromaer av frukt. I tillegg byr den på aromaer av urter og krydder. Dette er med på å gi ølet en kompleks karakter.

Kandissukker

Mørkt øl får stort sett sin farge fra malt som er ristet. Dette kan gi litt brente aromaer som kaffe og mørk sjokolade, noe man ofte finner i stiler som Porter og Stout. Ofte brukes såkalt karamellmalt (hvor sukkeret i malten er karamellisert) som også gir en viss sødme til ølet. Dette er typisk for stiler som Brown Ale og Bock. Dubbel, derimot, får tradisjonelt sin farge fra mørkt kandissukker. Det vil si at bryggeren bruker lys malt og tilsetter en mørk sirup for farge. En viktig konsekvens av dette er at ølet får mer delikate aromaer av karamell, rosiner og knekk fremfor kraftige og brente aromaer av kaffe og sjokolade. En annen viktig følge er at Dubbel, til tross for sine søtlige aromaer, blir tørrere enn andre mørke ølstiler. Kandissukkeret tilsettes nemlig før gjæringen og er lettere å gjære om til alkohol enn maltsukker. Dette fraværet av sødme er med på å gi Dubbel en viss eleganse. For øvrig er fargen på Dubbel lysere og mer rødbrun sammenlignet med for eksempel Stout. Bitterheten er, i likhet med andre belgiske øl, dempet.

En reflektert munk i brun kappe

Oppsumert er Dubbel et mørkt øl med komplekse aromaer og, til tross for fylde og høy alkohol, en viss eleganse fra fravær av sødme. Hvis Stout, med sin svarte farge, bitterhet og kraftige, brente aroma, kan sammenlignes med en kraftig og staut kar, kan Dubbel, med sin tørrhet, kompleksitet og litt lysere brunfarge, sammenlignes med en reflektert munk i brun kappe.

31 Dec 2017

Skrevet av