Profil

Favoritter

Handlekurv

Mange forbinder ordet Daiquiri med slush-aktige drinker som Strawberry-Daiquiri, men drinken handler om så mye annet. Den klassiske varianten er laget på lett, blank rom, lime og sukker, og det er denne utgaven og andre mindre slush-aktige varianter som har inspirert forfattere som Ernest Hemingway og kanskje kjølt ned John F. Kennedy under Cubakrisen.
 
Tilberedningsmetodene er riktignok mange: Noen ganger ristes ingrediensene med is og serveres bar eller med is; Andre ganger kjøres de sammen i blender og serveres direkte med slush eller silt.
 
Uansett tilberedningsmetode har denne lette, sursøte og elegante drinken banet vei for en rekke variasjoner som blant annet nåtidens populære Frozen Strawberry Daiquiri. Men veien dit er full av andre spennende alternativer.
 

Historie

I motsetning til mange andre cocktails er Daiquiriens historie veldokumentert. Drinken har sin bakgrunn på Cuba i nærheten av landsbyen Daiquiri på slutten av 1800-tallet. Etter Roosevelt vant det avgjørende slaget om Santiago de Cuba i den spansk-amerikanske krigen i 1898 var det banet for amerikansk jernutvinning på Cuba. En av lederne for utforskningen av jernmulighetene var Jennings Cox, og det var under hans arbeider i nærheten av landsbyen Daiquiri at Cox kom på ideen om drinken. Kort sagt tok han det Cuba hadde å by på, lett rom, sukker fra sukkerrør og limejuice, og ristet det sammen. Riktignok tilsatte han litt sodavann og skjenket isen fra shakeren over i glasset, men det var altså slik Daiquirien ble til. Den kalde, friske drinken fungerte utmerket som noe å kjøle seg ned på i den tropiske heten på Cuba og snart var den å finne på barkart i Havana.
 
Med drinkens utbredelse oppstod det også en rekke variasjoner. Frozen Daiquiri ble gjort berømt av Constantino Ribalagua Vert ved La Florida (nå Floridita) i Havana som etter hvert laget minst 12 forskjellige frozen-utgaver, dog disse riktignok ble silt for at ikke større ispartikler skulle følge med. Drinken falt i smak hos blant andre Ernest Hemingway, men han foretrakk den uten sukker og med dobbelt så mye rom. Så glad i drinken ble han at han blant annet omtaler den i boken ‘Islands in the Stream’ og fikk en egen variant oppkalt etter seg: Hemingway Special Daiquiri eller Papa Doble (Hemingway var ofte kjent som simpelthen Papa på Cuba). Drinken og dens utallige varianter spredte seg etter hvert verden rundt og kjente personligheter som John F. Kennedy utnevnte den til sin favoritt-aperitiff, dette til tross for hans anspente forhold til Cuba.

Klassisk Daiquiri

  • 5 cl rom
  • Saft av én lime
  • Én slump sukkerlale
     

Rist kraftig med is og server uten is i et avkjølt Martini-glass


Hvordan lage en perfekt Daiquiri?

Med så mange varianter er det mye å ta stilling til når man skal lage en Daiquiri. Under finner du noen tips.
 

Hvilken rom?

Dette er noe av det enkleste å forholde seg til. Når du velger rom til din Daiquiri skal dette være en lett, hvit rom. Latin-amerikansk rom, spesielt cubansk, er kjent for å ha denne karakteren. Daiquiris handler om letthet, eleganse og subtilitet; En kraftigere rom kan også være godt, men da er ikke drinken en Daiquiri i ordets tradisjonelle forstand.
 

Sukker eller sukkerlake?

Selv om drinken opprinnelig ble laget med sukker, er det mye enklere å bruke sukkerlake. Sukker er nemlig vanskelig å løse opp i kalde løsninger og alkohol. Sukkerlake lager du lett ved å smelte 2/3 sukker i 1/3 vann.
 
Sukker eller sukkerlake, er det uansett mest korrekt å bruke sukker fra sukkerrør ikke beter, i tråd med hva Cox benyttet på Cuba.
 

Vann?

Cox tilsatte sodavann i den opprinnelige Daiquirien. Som en tommelfingerregel er ikke dette nødvendig når du lager Daiquiris med sukkerlake (som jo inneholder vann) eller mye is (siden is avgir vann).
 

Hvilken metode?

Daiquiris kan serveres på en rekke måter. Som en tommelfingerregel vil utgaver som serveres uten is være de sterkeste, mens de som serveres med is de mildeste og mest leskende. Er isen knust eller pulverisert, gjør dette drinken desto mildere og mer leskende.
  • Bar: Drinken ristes med is og serveres uten is.
  • Med is: Drinken ristes og serveres med is, hel eller knust.
  • Frozen: Ingrediensene kjøres sammen i blender. Drinken kan skjenkes direkte fra blender for en slush-aktig konsistens eller siles for en tynnere konsistens.
     

Hvilken variant?

Å lage variasjoner er enkelt: I utgaver som serveres bar eller på is kan du simpelthen tilsette litt av din favorittlikør; I frozen-daiquiris går det også an å tilsette frukt og bær, som dessuten kan være frosne og dermed erstatte en del av isen.
 
Les også om:

Martini

Cosmopolitan

Hvordan lage perfekte cocktails?

31 Dec 2017

Skrevet av

Om oss

Travel Retail Norway (TRN) er et norsk selskap, med norske og tyske eiere. Vi har drevet taxfree-butikker og Travel Value-butikker på Avinors største flyplasser siden 2005. I dag er vi til stede i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Vår viktigste oppgave er å drive ansvarlig salg og god service til reisende på Avinors flyplasser og generere inntekter til Avinor og det norske samfunnet.