Hvordan lage en perfekt klassisk Martini
En klassisk Martini er på sitt beste en forførende, dog potent, cocktail som rendyrker og balanserer smakene av einebærsprit og Vermut eller lignende. Slik får du den perfekt:
Ingredienser
Siden klassiske Martinis i hovedsak består av to ingredienser kommer også smaken og karakteren på disse tydelig frem. Typen einebærsprit og aromatisert vin kan derfor være avgjørende for hvordan smaken blir. Om du bruker London, Dry eller Old Tom Gin; Junge eller Oude Genever; tørr eller søt, hvit, rosa eller rød Vermut, er det viktigste at du velger ingredienser du og dine gjester liker og som fungerer godt sammen. London og Dry gir de letteste og tørreste uttrykkene; Old Tom de søteste; Oude Genever de feteste; og Jonge Genever en mellomting.
Mengden Vermut
Hvor mye Vermut det skal være i en Martini avhenger av preferanser. ‘Wet’ inneholder mye Vermut, mens diskusjonen går høyt om hvor mye Vermut det skal være i tørrere utgaver. En klassisk Dry Martini kan inneholde alt fra 1 del Vermut og 5 deler gin til nesten ingen Vermut. Noen bartendere nøyer seg med å skjenke litt Vermut direkte i glasset for så å helle det ut og tilsette resterende komponenter. Andre skjenker Vermut over isen i rørebegeret eller shakeren for å tømme av væsken før ginen tilsettes. De mest ekstreme nøyer seg med å spraye et lite lag over drinken før servering. Uansett er dette et spørsmål om preferanser så spør deg selv og dine gjester hva som er foretrukket.
Bitter og Curaçao
Tradisjonelt ble mange Martinis laget med disse ingrediensene, og det er for tiden en renessanse for bittere som også påvirker hvordan dagens Martinis lages. Curaçao brukes sjeldent, men er ikke ukorrekt, drinkens historie tatt i betraktning.
Temperatur
Siden alle hovedingrediensene i Martini inneholder (ganske mye) alkohol, blir det også en sterk drink. Det er derfor viktig at drinken serveres ved lav temperatur, noe som demper spritstikk og får drinken til å fremstå friskere. Server drinken i et nedfryst glass eller i et glass nedkjølt med isbiter og vann. Frys/kjøl eventuelt ned rørebeger også. Noen kjøler til og med Vermut i kjøleskapet og Gin i fryseren, men dette reduserer mengden vann som avgis fra isen under risting eller røring og gir derfor et mer konsentrert uttrykk.
Ristet eller rørt?
Det store spørsmålet er selvfølgelig om Martinis skal ristes eller røres. I utgangspunktet skal drinker som kun består av klare ingredienser røres for å bevare klarheten i drinken. En ristet Martini blir noe mer uklar og grumsete på grunn av små mengder luft som ristes inn i drinken. Men de små luftboblene påvirker også drinkens tekstur, så til syvende og sist er det et spørsmål om preferanser og i hvilken grad man vektlegger utseende. De mest ekstreme velger å ikke bruke is i det hele tatt, men Vermut fra kjøleskapet og Gin fra fryseren.