Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Hvordan velge riktig solfaktor på solkrem?

Hva har egentlig SPF å si? Blir du ikke brun om du bruker en høy solfaktor? Kan en solkrem stoppe 100 prosent av UV-strålene?

Solfaktor

Solfaktor – hva er det godt for?

Mytene er mange om solkrem og SPF. Sannheten er at solfaktoren bestemmer hvor mye lengre du kan være i solen uten å bli brent enn hva du kan være om du ikke beskytter deg. Jo høyere solfaktor du bruker, jo lengre kan du være i solen.

Å bli brent er ikke bare ubehagelig, men for hver gang du blir solbrent øker risikoen for å utvikle hudkreft. Det er den høye eksponeringen av UV-stråler som kommer fra solen som kan skade huden vår.  Skader som potensielt kan utvikle seg til hudkreft. Solfaktor kan forminske denne risikoen. SPF eller solfaktor er nemlig filtre i solkrem som stopper UV-stråler fra solen i å trekke ned i huden vår.

Hvor mye du må beskytte deg avhenger av hvor lys huden din er, årstiden og hvor i verden du befinner deg.

SLIK VELGER DU RIKTIG SPF

Ta utgangspunkt i hudens farge

Hvor lys eller mørk du er i huden avgjør hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent. Jo lysere hud du har, jo mer hjelp trenger du fra solkrem med høy solfaktor for å unngå å bli brent.

For den lyseste huden er hudens egen beskyttelse så lite aktiv at den klarer kun å beskytte seg selv 5-10 minutter i solen. I praksis betyr dette at de med lysest hud kan være i solen i 5 minutter før huden blir skadet og brent uten hjelp av solkrem.

Om du har en lys hud, fregner og lyst blondt eller rødt hår kan du være i solen 5-20 minutter uten solkrem før du blir solbrent. Har du lys hud, men mørkeblondt eller mørkt hår og merker at du blir raskt brun, kan du være i solen 20-30 min før du blir brent. Mørkere hud blir sjeldent brent, og har som regel ikke behov for ekstra beskyttelse.

Solfaktor bestemmer hvor mye lengre du kan være i solen uten å bli brent. Det vil si at om du har en lys hud som kan være i solen 10 minutter før den begynner å bli brent, vil en solkrem med solfaktor 15 forlenge tiden med 150 minutter, altså 2,5 time.

Formelen er EGENBESKYTTELSES TID X SOLFAKTOR = HVOR LENGE DU KAN VÆRE I SOLEN UTEN Å BLI SOLBRENT, alts

å i dette tilfellet 10 min X SPF 15 = 150 minutter (2,5 timer). Velger du solfaktor 30 kan du være i solen i 5 timer uten å bli brent.

Solfaktor hudtoner

Hvor sterk er solen?

Du har kanskje merket at solen «tar» mer på fjellet enn i byen og at du blir raskere brent eller brun om sommeren enn på vinteren?  UV-strålingen fra solen varierer i intensitet i de ulike årstidene. Jo nærmere ekvator jo sterkere UV-stråling. Det er sterkere sol i sør enn i nord, sol

strålene er mer intense i Kristiansand enn i Tromsø, og sterkere i Spania enn i Norge.

Om du er usikker på hvor intens solen er der du befinner deg, kan du sjekke UV-varselet på nett. Et UV-varsel viser en UV-indeks. Er UV-indeksen 3 eller høyere bør du beskytte huden med solkrem.

SPF til barn

Barns hud er ikke ferdig utviklet og trenger derfor maksimal hjelp fra solkrem, altså høy beskyttelse. Til barn bør du velge minst SPF 30. Du bør også velge solkrem tilpasset for barn, som ikke inneholder allergener og er vannfaste. Du kan lese mer om det HER.

Ikke glem å beskytte øynene til barn med solbriller. Øynene er også særdeles sensitive hos barn og kan lett bli skadet av solen. Barn under 1 år bør ikke oppholde seg i solen.

Det er viktig at du smører deg med et tykt lag for at solfaktoren skal fungere. Pass også på å smøre deg på hver 2.-3. time, etter bading, etter tørking med håndkle og om du har svettet mye for at solbeskyttelsen skal vare hele dagen. Først da vil du kunne være i solen så lenge som SPF signaliserer.

Blir jeg brun når jeg bruker solkrem med høy solfaktor?

Ja, du blir solbrun selv om du bruker solkrem med høy solfaktor. Du vil kanskje oppleve at det tar noe lenger tid når du bruker en god SPF, fordi huden bruker tid på å produsere pigmentet i huden. Men til gjengjeld vil brunfargen vare lengre enn når du får farge raskere uten høy SPF. Har du vært i solen uten solkrem og opplevd å få farge på huden kjapt? Da er det kun de ytterste hudcellene vi brenner, slik at huden ser rødbrun ut. Denne fargen forsvinner svært raskt, i motsetning til pigmentet som utvikles i huden når den eksponeres for en passe stor mengde UV-stråler.

Hvor er sunblock’n?

Ser du etter sunblock til arr, tatoveringer eller andre sensitive områder i huden? Sunblock er et begrep EU forbød solkremindustrien å bruke for noen år siden, fordi det virker misvisende. Ingen solkrem kan nemlig blokkere solen 100 prosent. Solkremer i dag med høyest beskyttelse har SPF 50+, som tilsvarer det som tidligere ble kalt sunblock. Mange av disse finnes i stiftform som er perfekt å bruke for mindre, sensitive områder som nese, lepper, under øyne, øreflipper, tatoveringer og arr.

Relaterte artikler