Mojito

En ildspyende drage
Selve blandingen av mynte med akkurat sukkerrørsprit ble først vanlig etter oppdagelsen av Amerika. Ikke at man ikke hadde tilgang på kombinasjonen av mynte og sukkerrørsprit før dette, men tilgang på landområder, mulighet for sjøtransport og billig arbeidskraft i form av slaver satte fart på ting. Mannen som sies å spille en sentral rolle i forbindelse med forløperen til Mojito, Sir Francis Drake, drev da selvfølgelig ikke bare med miksing av cocktails. Hvis han i det hele tatt drev med slikt (det er faktisk usikkert om denne drinken i det hele tatt ble mikset av ham selv eller hans besetning), men også med plyndring av spanske bosetninger og gallioner, salg av slaver til sukkerrørsplantasjer og, til gjengjeld, kjøp av aguardiente de cana, en rå form for sukkerrørsprit. Sir Francis drev også med aktiviteter som etter dagens standard er å anse som mer politisk korrekte. Han laget kart og samlet plantemateriale. Og det sies at et av skipene hans skal ha hatt mynte om bord. Drinken skal ha gått under navnet El Draque, Draquicito eller lignende.Det spanske tilnavnet på drinken sår dog tvil om det faktisk var Sir Francis og hans besetning som komponerte den og tilsier kanskje at det heller var spanjolene han plyndret som oppkalte den etter sin erkefiende: Draque bærer assosiasjoner til mer enn bare etternavnet til Sir Francis Drake, men også en ildspyende drage, og kanskje brant drinken like godt som landsbyene og skipene Sir Francis satte fyr på.
Blande sitrusfrukt med alkohol
Dersom det derimot var om bord på Sir Francis’ skip man oppfant drinken er det høyst usikkert om man brukte lime til å begynne med. Å blande sitrusfrukt med alkohol ble først vanlig i den britiske flåten i 1795, når det ble kjent at dette kunne forhindre skjørbuk.
Uansett, etter dette har drinken stadig blitt videreutviklet. Den industri eller revolusjon på 1800-tallet brakte med seg hurtigere transport av is, kunstig kjøling samt kunstig fremstilling av vann med kullsyre. Alle komponenter som er viktige i dagens Mojito. Ikke minst førte den med seg kolonnedestillering, som ga utgangspunkt for stadig lettere og mer nøytral sprit. Og det var først når blant andre cubanerne begynte å lage lettere rom med denne metoden at drinken Mojito fikk sitt navn.
Mojito-oppskrift
- 5 cl lett, lys rom
- En håndfull mynteblade
- Saft av en halv lime
- En slump sukkerlake
- Soda
- Knust is
Støt myntebladene forsiktig mot bunnen av glasset med en cocktail-morter. Tilsett rom, lime og sukkerlake. Rør om og tilsett knust is i flere omganger. Topp med soda.



