Profil

Handlekurv

Collins-cocktails

Husker du Tom eller John Collins? Om du etter hvert blir lei av Gin&Tonics, er dette en gammel klassiker av en gin-cocktail det er verdt å hente frem igjen. Den er enkel å lage og enkel å variere.

null

Hva er Collins

Egentlig er en Collins lite mer enn en konsentrert og sprudlende limonade smaksatt med en sprit, typisk Gin, og servert på is. Sprit ristes med sukkerlake og sitronjuice før det skjenkes over i ett collins-glass fylt med is, toppes med soda og garneres. Mens Gin&Tonic er en relativt tørr og lett bitter drink, byr Collins på en balanse mellom surt og søtt.

Klassisk Collins Oppskrift

6 cl Gin
Saft av en halv sitron
èn slump sukkerlake
èn splæsj soda
Sitronskall/sitronskive.

Rist sprit, sitronjuice og sukkerlake med is.
Hell over i et collins-glass fylt med is. Topp med soda. Rør forsiktig om.
Garner med sitronskall eller sitronskive.


Tips! Mangler du shaker og collins-glass, kan du røre ingrediensene med is og bruke et høyt kjøkkenglass; Sukkerlake lages enkelt ved å koke opp og kjøle ned 2/3 sukker og 1/3 vann.


Tom eller John?

Noen kjenner drinken som Tom Collins, andre som John Collins. De lærde strides om hvilket navn som er rett, men tilsynelatende var John originalen der man brukte Genever, en litt fetere sprit fra Nederland som i likhet med Gin er smaksatt med einebær. Sannsynligvis oppstod Tom Collins som en vri på denne med Old-Tom Gin, en søtere variant av gin med et ganske rent einebærpreg. Etter hvert som London Dry Gin ble vanligere og Genever mer sjeldent, ble John transformert, mens Tom ofte beholdt sin opprinnelige komposisjon, selv om det også her fantes oppskrifter med London Dry Gin. London Dry Gin er tørre og typisk mer komplekse i kryddersammensetningen.

Eller Pedro?

Kombinasjonen av limonade og sprit har vist seg å være så fengende at det etter hvert har kommet en rekke variasjoner på Collins. En populær måte å variere på er å bytte ut basespriten, derav drinker som Pedro Collins med rom, Colonel Collins med Bourbon og Pierre Collins med Cognac.

For en norsk vri, bytt ut Gin med blank Akevitt (en sprit som for øvrig knapt skiller seg fra Gin med tanke på annet enn krydderne den smaksettes med, altså karve og/eller dill istedenfor einebær). Et passende navn kan da være Ola Collins!

En annen populær vri er å erstatte en del av sukkerlaken med en fruktlikør. Forsøk for eksempel bærlikører som Crème de Mûre eller Framboise for litt ekstra fruktighet og kompleksitet.

31 Dec 2017

Skrevet av