Høy syre eller lav syre?
Syre er den opplevelsen du får ved å bite i en sitronbåt eller smake på saften fra en nypresset sitron. Det er forøvrig viktig å skille mellom garvesyre og syre (for garvesyre, se tannin).
Syre er på sitt høyeste i hvitvin, men kan også være ganske høy i visse rosé- og rødviner.
Syrenivået i vinen kommer i hovedsak an på klima, druetype og produksjonsmetode. Viner med høy syre kommer ofte fra kjølige land og områder eller er laget på druetyper som er kjent for å ha høy syre.
Eksempler på viner med høy syre | Eksempler på viner med lav syre |
Hvite druetyper Riesling Sauvignon Blanc Chenin Blanc Røde druetyper |
Hvite druetyper Gewürztraminer Pinot Gris/Grigio Røde druetyper
Grenache/Garnacha |
Land og områder Tyskland Loire Burgund Barolo Barbaresco |
Tannin
Rosévin og spesielt hvitvin har sjelden nevneverdige mengder tannin
Mye eller lite tannin?
En annen ting mange strides om er hvor mye tannin det skal være i vinen. Dette er et tema som nesten utelukkende gjelder rødvin. Rosévin og spesielt hvitvin har sjelden nevneverdige mengder tannin.
Tannin har mange navn: Noen kaller det garvestoffer; andre garvesyre; og noen til og med bitterstoffer. I motsetning til hva mange tror, handler tannin stort sett ikke om bitterhet. Til forskjell fra øl er vin sjelden bittert i vesentlig grad. Tannin lar seg derimot merke ved at det tørrer ut munnhulen. Følelsen kjenner du kanskje fra visse typer te, spesielt Indisk, kaffe eller svært mørk sjokolade, eller om du har tygget på en druestein, men vær obs på at her kan bitterhet opptre sammen med tannin.
Tannin kan variere voldsomt fra én rødvin til en annen: Noen rødviner har nesten ikke tannin; andre har så mye at det kan føles som å tygge på bark. Druetype og områder er ofte en god indikasjon på tannin.
De fleste vil foretrekke en vin med relativt moderat tannin, dersom den skal nytes uten mat.
Eksempler på viner med mye tannin | Eksempler på viner med lite tannin |
Druetyper Cabernet Sauvignon Områder |
Druetyper Grenache Pinot Noir Merlot Områder
|
De fleste vil foretrekke en vin med relativt moderat tannin, dersom den skal nytes uten mat.