Profil

Handlekurv

Gin & Tonic

Gin & Tonic er kanskje en av de mest populære drinkene i verden. Få drinker er enklere å lage, og få drinker er lettere å gjøre feil. Vil du vite hvordan det gjøres skikkelig, les her.

null

Gin & Tonic kan være en forfriskende drink med balanse mellom sødme og aroma fra gin og bitterhet og friskhet fra tonic-vann. Den kan også være en slapp, død og lunken drink med for mye gin og noen symbolske isbiter som er i ferd med å drukne i sitt eget smeltevann. Skal du lage deg en G&T, gjør det riktig!


Tradisjonell britisk variant Moderene spansk variant
Highball glass (eller høyt kjøkkenglass) Stort, rundt vinglass
Fyll glasset til randen med isbiter Fyll glasset til det bredeste punktet med isbiter
Fyll halvveis med Gin Dekk cirka halvparten av isbitene med gin
Topp opp med Tonic Topp opp med tonic til de øverste isbitene så vidt begynner å flyte
Rør forsiktig om Rør forsiktig om
Garner Garner
Server med sugerør Server med sugerør

Historien til Gin & Tonic

Gin & Tonic begynte sannsynligvis sin historie på slutten av 1800-tallet i de britiske koloniene i India, hvor tonic-vann ble brukt for å unngå malaria. Tonic-vann inneholder kinin som har anti-malariske egenskaper. Det er dessuten kinin som gjør tonic-vann bittert. De store konsentrasjonene med kinin som var nødvendig for ønsket effekt mot malaria gjorde tonic-vannet på denne tiden svært bittert. Ved å blande det med gin fikk man dempet bitterheten og balansert den mot sødme og aroma fra gin.

7 Regler

1. Bruk et Highball-glass for en tradisjonell G&T; Bruk et stort, rundt vinglass for en moderne vri

Tradisjonelt serveres G&T i Highball-glass, men et høyt kjøkkenglass duger fint. En spennende trend er å servere G&T i store, runde vinglass. I disse glassene skal drinken blandes opp til det bredeste punktet i glasset. Dette gir en stor overflate på drinken som kan frigjøre aromaer som deretter konsentreres opp mot kanten på glasset. På den måten blir det en opplevelse i seg selv å lukte på drinken. Garnityret får dessuten litt mer plass å svømme på og får dermed vist seg frem.

2. Bruk mye is

Ikke vær gjerrig på isen: Det senker tempoet på nedkjølingen, og utvanningen av drinken er den samme om du bruker noen få isbiter som smelter helt eller mange som kjøler ned drinken raskt og derfor gjør at isen smelter langsommere. En gitt mengde is gjør det dessuten enklere å få riktige proporsjoner på de andre ingrediensene. Bruker du et highball-glass eller et høyt kjøkkenglass, fyll dette til randen med isbiter. Bruker du et vinglass, fyll det til det bredeste punktet.

3. Finn din Gin

Gin kommer i en rekke varianter. Til felles har de alle at de har en dominerende smak av einebær, men mange produsenter bruker mange andre ingredienser i tillegg og alkoholstyrke, intensitet, fylde og grad av sødme kan variere. Ingredienser kan variere fra sitrusskall og korianderfrø til sitrongress, pepperkorn, agurk og roseblader. Finn de smakene du synes er mest spennende. Gå for en Dry Gin for et tørt og friskt uttrykk eller en Gin som ikke er merket ‘Dry’ dersom du ønsker et litt mer søtlig uttrykk.

Tips! Det er lett å lage spennende variasjoner på G&T. Annen blank, krydret sprit som visse typer Genever og Akevitt er gode eksempler. For mer fylde og et rent einebærpreg, forsøk en Oude Genever. Akevitt vil gi aromaer av karve og/eller dill.

4. Finn din Tonic

Tonic-vann finnes i en rekke utgaver med forskjellige ingredienser og grad av sødme. De fleste Gin er laget med tanke på å blandes med de store kommersielle utgavene, men lek deg frem og finn din favoritt-tonic.

5. Bruk maksimalt 50% Gin

50/50 er en god tommelfingerregel, men du kan justere mengden etter egne preferanser. Gin kan variere i styrke og karakter. Jo kraftigere og mer alkoholsterk Gin, jo mindre trenger du. Mer gin enn 50% blir sjelden godt.

6. Lek deg frem med garnityret

Skiver/båter av sitron og lime er standard garnityr på G&T, men det er ikke noe i veien for å leke seg med mer spennende garnityr. Gin lages som regel med mange forskjellige krydder, urter og frukter, og har du en gin som er laget på en litt spesiell ingrediens, kan du gjerne reflektere dette i garnityret. Alt fra agurkskiver, skiver av ingefær og frukt-skall til tørkede einebær, hel kardemomme, tørket stjerneanis og kanelstang kan brukes for et flott visuelt uttrykk og spennende smaker.

7. Bruk alltid sugerør

Server alltid G&T med sugerør. å drikke direkte fra glass med isbiter kan være keitete og gi ubehagelige opplevelser med isbiter som krasjer med lepper og tenner eller detter i fanget i det du tar den siste slurken.

31 Dec 2017

Skrevet av