Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Strengere enn noen gang

Nye tall viser at kassererne i taxfree-butikkene på Oslo lufthavn aldri har vært strengere med å be kunder som handler alkohol eller tobakk om legitimasjon. – Veldig bra, men målet er å bli enda dyktigere, sier ledelsen i TRN.

 

En kasserer i taxfree-butikken på Oslo lufthavn møter mange hundre kunder i løpet av et skift. Hvis kassereren anslår at kunden er under 25 år, skal kunden spørres om å vise legitimasjon når vedkommende handler alkohol eller tobakk. Det er nettopp dette spørsmålet TRNs kasserere nå har blitt enda dyktigere til å stille.

– Nesten daglig sender vi falske kunder inn i butikkene våre. De varierer i alder og utseende, men har til felles at det de skal spørres om legitimasjon, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN.

 

Gjør det vanskelig

Han forteller at å være streng på alderskontroll er kasserernes viktigste oppgave i tillegg til å forsegle handleposer, sjekke kvoter og nekte folk som mistenkes å ha promille å handle. Derfor gjøres kontrollene ekstra vanskelige.

– Vi kunne sendt inn mange 16-åringer med ungt utseende. Da er sannsynligheten stor for at vi ville fått en enda bedre uttelling. Men for oss er det viktigere å trene på mest mulig tvilstilfeller. Evalueringen viser at våre kasserere nå treffer på over ni av ti falske kunder over lang tid. Det er det veldig bra. Fornøyd blir vi likevel først når treffraten er ti av ti.

Dagestad forklarer at viktigheten av å spørre om legitimasjon inngår i hver briefing før kassererne går på vakt. Hvis en kasserer betjener en falsk kunde, evalueres møtet og adresseres i påfølgende briefing.

-Vi er blitt vist tillit til å selge alkohol. Den tilliten må vi forvalte strengt. Alle kasserere vet de har vår fulle støtte til å spørre en gang for mye, heller enn en gang for lite. Og det skjer, sier Dagestad og trekker på smilebåndet.

Han viser til da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i sommer postet et bilde på Instagram. – Røe Isaksen skrev i bildeteksten at han nettopp hadde blitt spurt om legitimasjon i vår TaxFree-butikk på Oslo Lufthavn. Det at en 39 år gammel statsråd bes om å vise legitimasjon synes jeg er flott, og viser at alle med et ungt utseende må tåle å bli spurt.

 

Strengere enn loven

Foruten lav terskel for å be om legitimasjon, har TRN også iverksatt en rekke andre tiltak for å ha et mest mulig ansvarlig alkohol-salg.

  • All øl selges romtemperert. Selv om det selges kald øl i terminalen og om bord i fly, ønsker ikke TRN å bidra til økt konsum i terminalområdet. Alkoholdig drikke krysseksponeres ikke med andre produkter, som for eksempel sjokolade eller parfyme.
  • Eksponering av småflasker ved kassene ville økt spontansalget, men gjøres ikke.
  • Kunder må oppsøke spritavdelingen aktivt bak lukkete vegger.

 

Tiltakene i listen er initiert av TRN og er ikke myndighetspålagt. Dagestad mener imidlertid det er naturlig for selskapet å definere ekstra restriktive rammer for seg selv.

– Gjennom vår kontrakt med Avinor er vi gitt et stort ansvar når vi selger varer som alkohol og tobakk. Nettopp derfor ønsker vi på flere områder å være mer restriktive enn vi blir pålagt, for å være sikre på at vi forvalter ansvaret best mulig.

 

Relaterte artikler

Årets solbrilletrender
Fashion

Årets solbrilletrender

Det er viktig å beskytte øynene for UV-strålene og lyset fra solen, men solbriller kan samtidig være et trendy tilbehør. Vi har samlet noen av de store solbrille trendene i 2021: