Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Finn riktig foundation

Syns du foundation er vanskelig? Blir den altfor tykk på, eller skjolder den seg? Blir den for gul eller rosa?

Foundation

Jobben til en foundation er å jevne ut hudtonen. En foundation minimerer synligheten av alt fra rødhet og urenheter til pigmentflekker. Når fargen på huden ser jevn ut, ser huden din strammere og yngre ut. I tillegg til å jevne ut hudtonen, kan en foundation gi huden glød og fuktighet eller matte den ned og være oljefri. For å velge riktig foundation til din hud må du se på utgangspunktet. Hvordan ser huden din ut og hva trenger den hjelp med. Det er fire ting du må tenke på når du skal finne deg en foundation:

Hudtype

Hvilken hudtype har du? Blir du fort tørr i huden i løpet av dagen? Eller blir du blank og oljete?

Har du en tørr hud, trenger du en Foundation som er gir masse fukt slik at den ikke krakelerer i løpet av dagen. Foundation for tørr hud er merket med «Moisture», «aqua», «Rich» og lignende. Disse type foundationene gir samtidig glød ettersom en tørr hud fort ser matt og gusten ut. Du kan lese mer om foundation for tørr hud her.

Har du en fet hud trenger du en foundation som matter ned. Velg gjerne en oljefri variant som sørger for at foundation sitter på hele dagen.  Huden din vil heller ikke se blank ut ved å velge en oljefri foundation. Disse type foundationene er merket med «Mattifying», «Oil-free» og lignende. Disse typene er gjerne litt tykkere og mer pudrete i konsistensen, slik at foundationen binder seg til fettet du naturlig har i huden.

Har du en normal- eller blandingshud, står du friere i å velge. Da må du tenke på hvilken finish du ønsker, altså om du ønsker at foundationen skal få huden din til å gløde eller om du liker en matt hud.

Dekkevne

Det varierer hvor mye ulike foundations dekker. Ikke velg en foundation med full dekkevne om du ikke trenger det, da vil den fort se unaturlig ut på. Også her må du se på utgangspunktet, har du egentlig mye rødhet i huden? Har du mye urenheter, arr eller ujevn pigmentering? Om huden din ikke har noen av disse trekkene, velg en foundation med lett dekkevne. Alle foundations er merket med dekkevne, ofte i form av skraverte felt på esken.

Farge

Det er her de aller fleste bommer. En foundation skal være så LIK hudtonen din som mulig i lyshet/mørkhet. Prøv alltid foundationfarge på kjevepartiet. Når du finner den riktige blendes den så godt inn i huden at den praktisk talt forsvinner foran øynene dine.

Samtidig bør du unngå rosatoner om du har mye rødhet i hudtonen, og heller gå for en som er mer varm og oliven. Har du en lys hud, typisk nord-europeisk, er det viktig å heller velge en fargetone for lys enn en for mørk om du ikke finner den perfekte tonen. En farge som bare er en halvnyanse mørkere vil skjolde seg i huden.

Om du har en mørkere hudtone, typisk mørk latino eller afrikansk, er det viktig å tenke omvendt. Om du ikke finner den perfekte fargen i lyshet/mørkhet, velg den fargen som er en halvnyanse mørkere i stedet for lysere. Om du velger en som er for lys, vil huden se grå ut på grunn av den hvite fargen i foundationen. I tillegg er det viktig å passe på at foundation har en rød og varm nok tone, for å nøytralisere de grå/blå tonene huden din kan få når du er sliten eller tørr.

All foundation er markert med tall i stigende verdi jo mørkere de blir i fargen. I tillegg er mange merket W=Warm, C=Cold og N=Neutral for å si om tonen på fargen er varm, kald eller nøytral.

Foundation farger

Flytende eller pudder?

Foundation kommer ikke bare i flytende form med pumpe, men også i kremform, pudder, mineralpudder, spray og i det siste nye som kalles «cushion». De ulike typene gir ulikt resultat. En flytende foundation kan enten gi glød eller matte ned, mens en pudderfoundation bare vil matte. En foundation i tykkere kremform vil gi glød og fukt. Det vil si at du også her må gjøre et valg basert på din egen hudtype og ønsket dekkevne.

En «Cushion» foundation er i realiteten en flytende foundation, men i en spesiell dispenser. De kommer i bokser som ligner på pudderdåser, men når du åpner en er det en svamp med mange små porer i som du må klemme på for at den flytende foundation skal komme opp og ut fra bunnen. Derfor er dette typer flytende foundations som er mye smartere å ha med seg i vesken og på reise enn de tradisjonelle på glassflaske med pumpe. «Cushions» er ofte veldig tynnflytende og med veldig lett dekkevne.

Finn riktig foundation

Relaterte artikler

Thanushikas 5 taxfree favoritter
Skjønnhet & velvære

Thanushikas 5 taxfree favoritter

Thanushika Hamilton er utdannet make-up artist og er lidenskapelig opptatt av makeup og hudpleie. Som Regional Media Product Specialist for MAC finner du henne i vår Travel Value butikkk på OSL innland. I tillegg er hun aktiv på sin Instagram konto under navnet thanutl hvor hun flittig deler inspirasjon innen reise og skjønnhet. Se hennes topp 5 taxfree favoritter her.