Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Pappvin – dårligere enn annen vin?

Er vin på papp dårligere enn annen vin? Hvor lenge holder en pappvin etter den er åpnet? Er det mer sulfitter i pappvin? Og hva med miljøet? Les mer om pappvin her.

Pappvin

Kvalitet

Trenger vin på papp å være kjip? Ikke nødvendigvis! Kvaliteten på pappvin kommer helt an på hva som tappes på kartongen. I prinsippet kan du tappe en toppvin fra eksempelvis Bordeaux eller Burgund på papp, men dette gjøres sjelden i praksis. Som emballasje gir papp nemlig kortere holdbarhet enn flaske. Det vil si at papp ikke er egnet for viner som trenger modning eller som skal oppbevares over lengre tid. Og typisk vil påkostede viner være ment for å lagres eller å kunne oppbevares over lengre perioder. Derfor er det stort sett enklere viner ment for umiddelbart konsum som tappes på boks. Allikevel har kvaliteten på kartongvin vært stadig økende siden den første pappvinen så dagens lys en gang på 1970-tallet.

Fordeler

Men selv om du ikke får topp Bordeaux og Burgund på papp, kan kartong være en fordel på mange andre måter. Pappvin veier lite og knuser ikke; Den er derfor både mer miljøvennlig å transportere enn flaske og enklere å dra med seg på en piknik eller en telttur. Pappvin kan også være praktisk til større selskap, da den ofte kommer i større formater som 1,5 og 3 liter. Og mens en åpnet vinflaske kanskje holder i én til tre dager før den begynner å tape seg, vil en pappvin holde seg i 4-6 uker etter åpning; Det er dermed mulig å ta seg et glass i ny og ne eller smake til med en slump i sausen uten at rester må tømmes ut.

Sulfitter

Fordi pappemballasjen er mindre tett enn flaske er pappvin tilsatt mer sulfitter for at den skal holde seg. Det er allikevel strenge grenser for hvor mye sulfitter som er tillat i vin. Det vil si at for de fleste vil dette ha liten betydning, mens det for individer med intoleranse for sulfitter og noen individer med astma kan være noe mer forstyrrende for luftveiene enn vin fra flaske.

Holdbarhet på kartongvin

Uåpnet: 9-12 måneder fra tapping (se eventuell datomerking for tappedato eller utløpsdato)
Åpnet: 4-6 uker

 

Relaterte artikler

Franske rødviner
Lær om vin

Franske rødviner

Frankrike regnes som et av verdens største vinproduserende land, og har noen av de mest ettertraktede vinene i verden. Les mer om de franske rødvinene her.