Profil

Handlekurv

Pappvin - dårligere enn annen vin?

null

Hvor lenge holder en pappvin seg? Er kvaliteten på pappvin dårligere enn kvaliteten på vin i annen emballasje? Er det mer sulfitter i pappvin? Og hva med miljøet? Les mer om pappvin her.

Hva er pappvin?

Pappvin, kartongvin, boksvin; Kjært barn har mange navn. Uansett, når vi sier pappvin i Norge mener vi stort sett vin i pose med tappekran pakket i kartong. På engelsk heter det derfor bag-in-box eller BiB. Det finnes også en slags ‘pappvin’ som er tappet direkte på kartong uten pose på innsiden, litt som melkekartonger. Denne har ikke tappekran og holder seg derfor dårlig etter den er åpnet. Og, for ordens skyld: Kvalitetsvinen ‘Châteauneuf-du-Pape’ har ingenting med pappvin å gjøre, i hvert fall ikke foreløpig.

Er kvaliteten dårligere?

Trenger vin på kartong å være kjip? Ikke nødvendigvis! I prinsippet kan du tappe en toppvin fra Bordeaux eller Burgund på papp, men slikt gjøres ikke i praksis. Kartong gir nemlig kortere holdbarhet enn flaske. Emballasjen er derfor ikke egnet for kvalitetsviner som ofte er ment for å holde lenge. Allikevel har kvaliteten vært stadig økende siden den første pappvinen så dagens lys en gang på 1970-tallet.

Fordeler med pappvin

Selv om du ikke får topp Bordeaux og Burgund på papp, kan pappvin være en fordel på mange andre måter. Kartongen veier lite og knuser ikke; den er derfor både mer miljøvennlig å transportere og enklere å dra med seg på piknik eller telttur enn en flaske.Det kan også være praktisk til større selskap, da den ofte kommer i større formater som 1,5 og 3 liter. Dessuten vil en pappvin holde seg i 4-6 uker etter åpning, mens en åpnet vinflaske kanskje holder i én til tre dager før den begynner å tape seg,; Dermed er det mulig å ta seg et glass i ny og ne eller smake til med en slump i sausen uten at rester må tømmes ut.

Hva med sulfitter?

Fordi emballasjen i pappvin er mindre tett enn flaske, er pappvin tilsatt mer sulfitter. Sulfitter gir vinen bedre stabilitet og holdbarhet, men kan virke forstyrrende for luftveiene hos de med intoleranse for sulfitter og også for enkelte som har astma. For de fleste vil dette ha liten betydning, siden det, uansett emballasje, er strenge grenser for hvor mye sulfitter som er tillat i vin.

Holdbarhet

Uåpnet: 9-12 måneder fra tapping (se eventuell datomerking for tappedato eller utløpsdato)
Åpnet: 4-6 uker

Se alle våre viner her:

Vin

Les også vår vinguide her

31 Dec 2017

Skrevet av