Drikke til grillmat

Profil
Favoritter
Profil
Favoritter
Til den amerikanske varianten med søtlig BBQ-saus eller glaze vil rødviner som Zinfandel fra California være klassisk. Disse har ofte en litt sødmefull karakter og har gjerne tilstrekkelig med smakskraft og fylde. Amarone og Ripasso har mye av det samme, men kan gjerne by på litt ekstra syre som kan hamle opp med eventuelt fett i maten. Andre alternativer er Primitivo fra Puglia, Malbec fra Argentina og Shiraz fra Barossa.
Skal du ha mais, søtpotet, grillet løk, ananas eller melon som tilbehør kan en hvitvin være mer passende. Det samme gjelder dersom du skal servere lyst og friskt tilbehør som kålsalat ved siden av den søtlige grillmaten. Smaksrike alternativer med tilstrekkelig fylde og sødme kan være halvtørr Chenin Blanc fra Loire. En påkostet Riesling med litt høy restsødme kan også være passende. Begge alternativene byr dessuten på god syre som kan matche friskheten i kålsalaten og hamle opp med eventuelt fett i maten.
Til grillmat uten sødmefulle komponenter er alternativene flere. Til kjøtt som er stekt hardt, er det lurt med en vin uten voldsomme mengder tannin som tørrer ut munnen. Dette kan være mange av alternativene som er nevnt til søtlig grillmat, men også vin fra Syd-Rhône og Rioja kan være gode alternativer.
Til rosastekt kjøtt kan du, avhengig av tilbehør, også velge viner med mer tannin, da proteinene i kjøttet ikke har blitt denaturert av varmen og derfor kan binde en del av tanninene. Ribera del Duero og Brunello di Montalcino er smaksrike og fyldige alternativer.
Til grillmat uten sødmefulle komponenter er alternativene flere. Til kjøtt som er stekt hardt, er det lurt med en vin uten voldsomme mengder tannin som tørrer ut munnen. Dette kan være mange av alternativene som er nevnt til søtlig grillmat, men også vin fra Syd-Rhône og Rioja kan være gode alternativer.
Til rosastekt kjøtt kan du, avhengig av tilbehør, også velge viner med mer tannin, da proteinene i kjøttet ikke har blitt denaturert av varmen og derfor kan binde en del av tanninene. Ribera del Duero og Brunello di Montalcino er smaksrike og fyldige alternativer.
Er det i hovedsak lyst og friskt tilbehør som potetsalat, tzatziki og gresk salat eller salater med vinaigretter og rømmebaserte dressinger inne i bildet, gå for hvit- eller rosévin. Blant hvitvin vil aromatiske og litt fyldige alternativer som hvit Graves eller Pessac-Leognan passe godt. Påkostet og fyldig Riesling som en Smaragd fra Wachau eller en påkostet Alsace vil også fungere godt. New Zealandsk Sauvignon Blanc vil fungere til de lettere rettene. Mange av disse vinene har dessuten god syre som kan hamle opp med eventuelt fett i maten og matche friskheten i for eksempel tzatziki, vinaigretter og rømmebaserte dressinger. Av rosévin vil Bandol og Tavel være gode alternativer. Her får du nok fylde og smakskraft. En Schilcher fra østerrike har riktignok mer friskhet, men passer best til de litt lettere og friskere rettene. Insisterer du på rødt også til lyst og friskt tilbehør kan rimelige rødviner på Pinot Noir og Barbera by på tilstrekkelig friskhet.
Som med vinen er det viktig at ølet har mye karakter og gjerne fylde som står i stil til maten. Det må også gjerne ha mye friskhet og bitterhet for å hamle opp med fett og matche eventuell friskhet i tilbehøret.
Til søtlige retter gjør det seg godt med øl som har sødme fra overgjæring og/eller bruk av karamellmalt. Problemet med mange av de mørkere ølstilene er at de ofte ikke har friskheten som fordres av fett i maten eller friskhet i tilbehøret. En litt mørkere variant av India Pale Ale er ett godt alternativ. Dubbel kan også by på god friskhet, men mindre bitterhet. Et mørkere surøl som Oud Bruin gjør også susen, men vil typisk være noe lettere.
Til lysere tilbehør kan stiler som Tripel og lysere surøl som Gueuze være gode alternativer. Spesielt Gueuze byr på en syre som kan matche friskheten i en del av tilbehøret, men fungerer ofte best om grillmaten ikke har innslag av sødme.
Copyright © 2025 Travel Retail Norway