Mye sommersjømat nytes naturell eller med enkelt og lett tilbehør. I fravær av tungt, fett og kompliserende tilbehør, kan relativt enkle, ungdommelige musserende viner passe godt.
Det er dog viktig å tenke over at det er hyggelig om vinen er mer enn en tørsteslukker, men også smaker noe ved siden av det man spiser. De aller letteste og enkleste vinene som Prosecco kommer derfor til sin rett kun med de aller enkleste og mildeste smakene, som reker rett fra brygga.
Er det mer smak, fylde og kompleksitet i maten, som et rekesmørbrød med majones, sitron, dill og rogn, kan en litt fyldigere og mer kompleks musserende være et bedre alternativ. Cava, Crémant og Champagne vil derfor passe ypperlig til rekesmørbrødet og andre retter som skalldyrsfat eller stekt/grillet fisk med enkelt tilbehør som poteter, smør, rømme og dill.
Til sommerens lette desserter med frukt og bær finnes det en rekke musserende vin som kan være godt følge.
Norske jordbær er en sommerspesialitet og mange har hørt om jordbær og Champagne, men denne regelen er ikke uten forbehold. For ganene våre er slik at de tilpasser seg søthetsnivået i det vi spiser. Modne, sødmefulle jordbær demper altså inntrykket av sødme i Champagnen og kan lett få en tørr (lite søt) Champagne til å virke sur. Velg derfor Champagne med mest mulig sødme som Demi-Sec eller Doux til lette, søte retter på frukt og bær.
Søt, musserende eller perlende vin som henholdsvis Asti eller Moscato d’Asti kan være et vel så godt og ikke minst rimeligere alternativ. Med aromatisk og ren fruktighet speiler de enkelheten i sommerkreasjoner på frukt og bær.
Copyright © 2023 Travel Retail Norway