Click & collectTax Free & MeLive shoppingInspiration & guides

Profile

0

Favorites

Shopping cart

Quota & help

Profile

0

Favorites

Shopping cart

5 minute(s) to read

Slik velger du den perfekte sjokoladen

Hva er det som er så godt med sjokolade?

Når Columbus besøkte Amerika for fjerde og siste gang noterte sønnen, Ferdinand, seg hvordan de innfødte ville kaste seg etter en kakaobønne om den skulle falle på bakken. I 1521 oppdaget Hernán Cortés store mengder kakaobønner i det kongelige skattekammeret når han erobret Tenochtitlan. Det viste seg i ettertid at kakao var så verdifullt at Mayaindianerne hadde sin egen kakaogud og Aztekerne benyttet kakaobønner som valuta med høyere verdi enn gull og sølv. Og i dag er den vestlige verden nesten utenkelig uten kakao og sjokolade. Hva er det som gjør sjokolade så oppskattet?

Et naturlig produkt med tydelig opphav

Mange har kanskje hørt om sjokoladefabrikker, og det kan nesten virke som om sjokolade er mer et produkt som lages på Charlies sjokoladefabrikk enn i naturen. Men dette stemmer ikke helt: Sjokolade lages av kakaobønner, og kakaobønner er vanskelige å dyrke. De gjennomgår naturlige prosesser som fermentering og tørking og sier dessuten mye om hvor de kommer fra. Kakaobønner finnes inne i kakaofrukten som vokser på kakaotreet som trives best i skyggen i tropiske klima. Dette gjør det vanskelig å produsere kakaobønner på stor skala. Store, åpne plantasjer gir for mye lys for at kakaotreet skal trives, og bønnene produseres derfor ofte av småbønder i regnskogen. Kakaotreet er dessuten helårig og produserer frukt hele tiden. Når kakaofrukten skal høstes, kreves det derfor en nøye utvelgelse av frukten. Bøndene er videre ansvarlig for å få bønnene ut av frukten. Dette er ingen enkel sak, for bønnene sitter fast i et slimaktig vev. Bønnene legges derfor til fermentering for å bryte ned dette vevet, før de så tørkes for å hindre bakterievekst og råte under transport til sjokoladeprodusentene. Med andre ord er sjokolade definitivt et produkt med nær tilknytning til natur, naturlige prosesser og manuelt arbeid. Så tett er forbindelsen til naturen at type kakaobønne og vekststed er avgjørende for sjokoladens karakter.