Click & collectTax Free & MeLive shoppingInspiration & guides

Profile

0

Favorites

Shopping cart

Quota & help

Profile

0

Favorites

Shopping cart

5 minute(s) to read

Øl og mat

Slik skaper du gode kombinasjoner!

  1. Sødmen i ølet bør være minst like høy som sødmen i maten
  2. Utpreget salt og hot mat drar fordel av sødmen
  3. Høy friskhet i ølet er nesten alltid en fordel til mat
  4. Smaksrik og fyldig mat krever smaksrikt og fyldig øl
  5. Bittert øl kan dra fordel av salt, fet og sterk mat.
  6. Unngå bittert øl til bitter mat

Hvorfor er mat og øl et tema?

Av en eller annen merkelig grunn finner vi få kjøreregler når det gjelder om vi skal velge saft, vann, brus eller melk til maten. Men akkurat når det gjelder øl er har det etter hvert dukket opp flere bøker om hvordan dette skal kombineres med mat. Hvorfor er dette et så stort tema? Øl i høyere grad enn drikke som saft, vann, brus og melk inneholder såkalte strukturelle komponenter som alkohol og bitterhet. Dette er ting som isolert sett ikke smaker så godt. Et øl som bare smaker alkohol eller bittert er sjelden ettertraktet. For å balansere disse strukturelle komponentene har det også en rekke andre egenskaper som sødme, fylde og aroma. Et godt øl kan ha mye alkohol og bitterhet så lenge dette er balansert av mye sødme, fylde eller aroma. Når vi kombinerer mat og øl kan maten påvirke hvordan forskjellige elementer i drikken fremstår og dermed ølets balanse, på godt og vondt. Et bittert øl blir plutselig rundt og behagelig til litt salt mat; Et øl som smakte rundt og søtlig til forretten blir plutselig bittert etter desserten. Vil du unngå fallgruvene og skape de virkelig gode kombinasjonene, les mer om de 6 enkle grunnreglene under.