Click & collectTax Free & MeLive shoppingInspiration & guides

Profile

0

Favorites

Shopping cart

Quota & help

Profile

0

Favorites

Shopping cart

6 minute(s) to read

Pale Ale - why not so pale?

Ironisk nok er Pale Ale stilen for deg som liker litt farge i ølet ditt. For Pale Ale ikke så bleik som den høres ut som; Ølet er typisk kobber på farge. Det er dessuten gjerne litt sødmefullt med tydelig preg av både ristede eller karamelliserte noter fra malt og bitterhet fra humle. Kort sagt er Pale Ale noe for deg som liker kobberfarget øl med litt maltpreg og sødme og en del bitterhet.

Why (not) so pale?

Hvorfor er ikke Pale Ale så blekt som navnet tilsier? For å få svar på dette må vi reise til Storbritannia før 1700-tallet. På denne tiden var det meste av britisk øl mørkt. Datidens tørke- og risteteknikker for malt var ikke veldig raffinerte, og det skulle ikke mye til for at noe av maltet fikk en mørk farge. Og noen få mørke korn er egentlig alt som skal til for at ølet blir ganske brunlig på farge. Med industrialisering og utvikling av bedre teknikker for tørking og risting fikk man gradvis bedre kontroll på prosessen, og det ble lettere å produsere lysere ølstiler. Denne stilen ble etter hvert etablert som Pale Ale. Ølene var riktignok lyse i forhold til datidens standard, men ikke i nærheten av det vi i dag tenker på som lyst øl, som for eksempel Pilsner. Stilen ble etter hvert så etablert at fargen og navnet ble uadskillelige. Selv med tilgang på stadig lysere malt beholdt Pale Ale sin farge. Til og med i dag bruker produsenter av Pale Ale typisk malt som er ristet for å bevare noe av ølets opprinnelige farge.
Kort sagt er Pale Ale noe for deg som liker kobberfarget øl med litt maltpreg og sødme og en del bitterhet.

Hvordan velge riktig Pale Ale?

Til tross for mange fellesnevnere er Pale Ale en mangfoldig kategori. Undertyper som Bitter, India Pale Ale og Belgian Pale Ale skiller seg tydelig fra hverandre med tanke på blant annet humlearoma og fylde. Attpåtil kommer hver av disse typene i mange forskjellige tolkninger. Forenklet kan man skille mellom tre hovedstiler av Pale Ale: britiske, amerikanske og belgiske. Disse lages overalt i verden. Så selv om ølet er brygget i USA kan det være laget i britisk eller belgisk stil.
Britiske varianter Amerikanske varianter Belgiske varianter
Maltdominerte og fruktige Humledominerte med karakteristiskearomaer av barnål og sitrus Komplekse med preg av frukt, krydder og urter