Sherry er sterkvin fra området Jerez i Spania. Mange av de gjennomgår en spesiell modningsprosess under et belegg av gjær, som kalles ‘flor’. Dette gjør vinen noe lettere og tørrere og gir en egen smak som kan minne om mandler, paranøtter, jakkfrukt og eplekart. Sherry finnes i mange varianter og tørrhetsgrader. De tørre variantene heter Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso og Palo Cortado. Varianter tilsatt søtning heter Medium, Cream og Pale Cream. Naturlig søte utgaver lages på druene Moscatel og Pedro Ximénez, også kjent som PX. Tørr sherry er klassisk til aperitiff, tapas og supper, men det er viktig å velge riktig type til maten. Søt Sherry nytes ofte etter maten, men kan også brukes som dessertvin. Serveringstemperatur og holdbarhet varierer med stil. Les mer nederst på siden.
Både Portvin og Sherry er sterkviner, men de er allikevel ganske forskjellige:
Det finnes tre hovedkategorier med Sherry: Tørre, tilsatt søtning og naturlig søte.
Tørr
Tørr Sherry deles inn etter hvilken grad de har blitt utsatt for flor.
Fino og Manzanilla er kraftig florpreget og blekgule på farge. De er også blant de letteste sherry-typene.
Amontillado er i utgangspunktet Fino-Sherry som har mistet florpreget og derfor blitt oksidert. Den får derfor en mørkere og mer brunlig farge og aromaer av tørket frukt, tobakk og nøtter samtidig som den bevarer noe av det spesielle flor-preget.
Oloroso har ikke utviklet ‘flor’. Dette blir derfor en ren oksidativ stil med en brunlig farge og aroma av balsamico-eddik, tobakk, høstløv og lær. Dette er den fyldigste av de tørre sherry-typene.
Palo Cortado er en Fino med visse kvaliteter som gjør at produsenten velger å bryte opp floren ved å tilsette sprit. Palo Cortado sies å ha noe av fylden til en Oloroso og noe av aromaene til en Amontillado.
Sherry tilsatt søtning
Sherry tilsatt søtning deles inn i Medium, Cream og Pale Cream:
Naturlig søt
Naturlig søte sherry er viner som ikke er tilsatt søtning, men hvor sødmen er oppnådd ved å bruke overmodne eller soltørkede druer. Kun en liten del av sukkeret i druene gjæres om til alkohol, før gjæringen stoppes ved tilsetning av sprit. Vinene blir derfor ekstremt søte, tykke og mørke. Naturlig søt Sherry deles inn etter druetypene Moscatel og Pedro Ximénez. Moscatel er veldig floral på duft og kanskje noe lettere og lysere i uttrykket. Pedro Ximénez lages utelukkende på soltørkede druer og er nærmest sort på farge og ekstremt tykk og søt.
Det drikkes spesielt til aperitiff, tapas, supper, oster og desserter, men det er viktig å velge riktig stil. Tørr Sherry kan fungere til aperitiff, tapas eller suppe, mens søt Sherry bør nytes etter maten eller til dessert.
Blant de tørre stilene er kanskje Fino og Manzanilla best egnet til aperitif og frisk, lett og lys mat som unge oster, oliven og gazpacho. Amontillado, Oloroso og Palo Cortado egner seg bedre til varme, høstlige supper, for eksempel skogsoppsuppe, litt saltere mat som speket kjøtt og salte nøtter, samt modne oster.
Søte utgaver passer godt til desserter og blåmuggost.
Fino, Manzanilla og Pale Cream serveres kjøleskapskalde. Øvrig Sherry serveres på mellom 12 og 14 grader.
Sherry er ferdig modnet når den tappes på flaske, den blir derfor sjelden bedre ved lagring. Generelt holder de oksidative stilene seg bedre enn de florpregede. Fino og Manzanilla vil holde seg i ett år. Mer oksidative stiler kan holde seg i opptil flere.
Det samme gjelder de som er åpnet: De oksidative stilene holder seg best. En Fino eller Manzanilla holder seg kanskje én uke, mens de mest oksidative kan holde seg i cirka 3 måneder. Dette forutsetter at vinen oppbevares med kork i kjøleskap.