
Portvin er sterkvin fra Douro i Portugal, men har sitt navn fra byen Porto, hvor mye av vinen tradisjonelt ble lagret før den ble skipet av gårde. Det meste av vinen er rød og det skilles mellom forskjellige rødtoner som Ruby og Tawny. Det finnes også hvit og rosa portvin, såkalt White Port og Rosé Port. De forekommer i tørre og søte utgaver, men de fleste er søte. De tørreste utgavene er som oftest hvite og merket Extra dry. Vinen benyttes ofte som drikke til kraftige og modne oster, spesielt blåmuggoster; Port og Stilton er en klassisk kombinasjon. Holdbarhet og serveringstemperatur på portvin varierer med type.
Rød portvin kan i hovedsak deles i to stiler: ruby- og tawny-stiler. Ruby-stiler tappes på flaske når de fremdeles er ungdommelig og rubinrøde på farge. Tawny-stiler er mer brunlige og modne i stilen. Tawny er for øvrig engelsk for oransjebrun eller gulbrun. De mest kjente ruby-stilene er Ruby, Late Bottled Vintage, eller LBV, og Vintage. De mest kjente tawny-stilene heter noe med Tawny eller Colheita.
Det meste av portvin er søtt, men spesielt hvite forekommer ofte i tørrere utgaver. Det merkes derfor sjelden med tørrhetsgrad, med mindre den er tørrere i stilen.
Tørrhetsgrad | Antall gram sukker per liter |
Extra dry | under 40 |
Dry | 40-65 |
Semi dry | 65-90 |
Sweet | 90-130 |
Very sweet | Over 130 |
Noen ruby-stiler kan lagres i lengre tid på flaske og på den måten se ut som en Tawny når de serveres. Tawny-stiler er ikke lagringsdyktige. Den mest lagringsdyktige portvinen er Vintage. Dette er ruby-stil som kun lages i gode årganger.
Dekantering
Visse typer portvin må dekanteres før servering. Den mest kjente av disse er Vintage, men også ufiltrert eller flaskemodnet Late Bottled Vintage, eller LBV bør dekanteres.
Serveringstemperatur
Rød portvin skal serveres ‘slightly chilled’, et sted mellom 12 og 16 grader. Hvit og rosé portvin skal serveres mer eller mindre kjøleskapskald.
Holdbarhet etter åpning
Etter åpning holder ofte tawny-stilene seg best, mens ruby-stilene bør nytes tidligere. En åpnet tawny kan holde seg opptil 4 måneder; De eldste holder best. En ruby-stil holder seg opptil 10 dager.
Denne type vin kan brukes til mye forskjellig. Tørr, hvit portvin kan brukes som en tørr sherry, til aperitiff tapas eller suppe. Rød portvin er klassisk til kraftige, modne oster, spesielt blåmuggoster; Port og Stilton er en klassisk kombinasjon. Rød portvin kan også være godt følge til de kraftigste og mørkeste dessertene, for eksempel mørk sjokoladekake.
Portvin blir en stadig mer populær ingrediens i drinker. En enkel og populær drink er Portonic, hvit eller rosé portvin med tonic, isbiter og en sitronskive.