Prosecco er en fruktig, lett og enkel musserende vin fra områdene Veneto og Friuli-Venezia Giulia nordøst i Italia. Til forskjell fra Champagne, Crémant og Cava er den typisk lettere og uten aroma av bakst. Prosecco er for øvrig en populær ingrediens i drinker som Bellini og Spritz-drinker.
Prosecco forekommer også i perlende utgaver, Prosecco Frizzante, og stille utgaver, Prosecco Tranquillo. Den musserende utgaven er strengt talt en såkalt Spumante.
Prosecco skiller seg fra mye annen musserende som Champagne, Crémant og Cava ved at den ikke lages på tradisjonell metode. Det vil si at annengangsgjæringen som gir bobler til vinen som oftest skjer på tank, ikke flaske, i tillegg til at vinen sjelden får lang tid på bunnfall. Dette gjør at Prosecco ofte får en ganske ren og utilslørt fruktighet og letthet.
Prosecco Frizzante er en perlende variant, mens Prosecco Tranquillo er en stille vin. Prosecco Spumante henviser til den musserende utgaven.
Prosecco kommer fra områdene Veneto og Friuli-Venezia Giulia nordøst i Italia. Spesielt kjent er Prosecco fra underområdene Treviso og Trieste. Prosecco av desto høyere kvalitet kjennetegnes av navn som Conegliano Valdobbiadene, herunder Rive og Cartizze, og Colli Asolani.
Selv om det meste av Prosecco lages på tank-metoden med kort tid på bunnfall, finnes det unntak. Prosecco Col Fondo eller Sui Lieviti lages ved gjæring på flaske og selges med bunnfallet fra gjæringen i flasken.
Prosecco kommer kun i visse tørrhetsgrader, hvor Extra Dry er den vanligste.
Prosecco | Gram sukker per liter | Musserende vin generelt |
Brut nature* | < 3 | Brut nature |
Extra brut** | < 6 | Extra brut |
Brut | < 12 | Brut |
Extra dry | 12-17 | Extra Dry |
Dry | 17-32 | Sec |
Demi-sec | 32-50 | Demi-sec |
>50 | Doux |
*Kun for Col Fondo og Sui Lieviti
**Kun for Prosecco fra Conegliano Vladobbiadene og Colli Asolani