Vi nordmenn reiser mer enn før og for mange av oss starter reisen med et besøk i taxfree–butikken på flyplassen.
Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.
Klør huden på hendene dine? Føles den stram, tørr og sprekker den opp? Det hører med tiden vi er i, men vi har noen gode råd for å ta vare på hendene dine i høst.
Champagne er frisk og moden musserende vin fra et område langt nord i Frankrike. Det lages ofte både klassisk hvit og rosa hos de ulike vinprodusentene. De fleste vinene som lages er tørre, men det finnes også søte champagner.
Champagne skiller mellom viner med og uten årgang. En uten årgang er ofte ment for å drikkes med en gang, selv om mange av disse også holder seg godt i mange år. Champagne med årgang lagres lenger hos produsentene og er ofte også godt egnet til videre lagring. Disse årgangsvinene klassifiseres og merkes etter et tretrinns-system, hvor grand cru er best, etterfulgt av premier cru, som er igjen er over ordinær champagne med årgang.
De ulike typene merkes etter hvor mye sukker som er tilsatt og hvor søt den er. Brut betyr for eksempel at det er en meget tørr champagne som maks kan inneholde 15 g sukker per liter. Videre betegnelser er extra sec (ganske tørr), sec (middels tørr) og demi-sec (svakt søtlig).
Det serveres ofte som aperitif eller velkomstdrink, men det går selvfølgelig også an å servere til mat. Hvor søt den er, avgjør hva den bør serveres til. Kalde retter som sjømat og østers passer ofte veldig godt til tørr champagne. Søtere champagne kan gjøre seg godt til frukt og dessert. Sjekk hver enkelt for mer konkret informasjon om hva de passer sammen med.
Vårt nyhetsbrev gir deg inspirasjon, oppdateringer på våre spesialtilbud og kampanjer.