På høsten snakker vi gjerne om at vi må få i oss masse vitamin C for å unngå forskjølelse. Men hva er egentlig vitamin C godt for og trenger du det i hudlpleie også?
Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.
En av de mest solgte dameparfymene hos oss er den klassiske Si fra Giorgio Armani. Men hva er det som gjør den så god? Og hvilke lignende alternativer finnes egentlig?
Cava er musserende vin fra Spania laget på tradisjonell metode (les mer om produksjon av musserende vin her). I praksis betyr dette at stilen slekter mer på Champagne enn for eksempel Prosecco. Cava får, med andre ord, ofte litt av fylden og bakverksaromaene som Champagne er så kjent for. For mange vil dermed Cava minne litt om Crémant.
Cava kan være både hvit og rosé. Rosévarianter kalles ofte Cava Rosado.
Cava kan sees på som en mellomting mellom Champagne og Prosecco. Mens Prosecco typisk er lett, enkel og fruktig er Cava gjerne fyldigere med mer aroma av bakverk. Ofte minner dermed Cava litt om Crémant. De beste utgavene kan til og med sammenlignes med Champagne.
Kvaliteten på Cava avgjøres av hvor lenge vinen ligger på bunnfall (les mer om produksjon av musserende vin her). Jo lenger oppholdet, dess mer fylde og aroma av bakst. Det skilles mellom:
Til sammenligning ligger det laveste kravet til Champagne på minimum 12 måneder, dog samtlige seriøse produsenter overgår kravet med det dobbelte eller tredobbelte.
Cava kommer i samtlige tørrhetsgrader for musserende vin, men betegnelsene er ofte på spansk; de kan derfor være litt annerledes enn de du er vant til fra fransk musserende:
Cava | Gram sukker per liter | Fransk |
Brut nature | < 3 | Brut nature |
Extra brut | < 6 | Extra brut |
Brut | < 12 | Brut |
Extra seco | 12-17 | Extra Dry |
Seco | 17-32 | Sec |
Semi-seco | 32-50 | Demi-sec |
Dulce | >50 | Doux |
Vårt nyhetsbrev gir deg inspirasjon, oppdateringer på våre spesialtilbud og kampanjer.