Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Trenger du solkrem i påskesola?

Skal du tilbringe tid utendørs i påsken er det på tide å bruke solkrem, også her hjemme i Norge.

Påsken er såpass sen i år slik at solen er sterk i store deler av landet. Så skal du bruke timer ute i hagen, i hytteveggen eller på uteservering er det smart å beskytte den vinterbleke huden.

Hva betyr det at solen er sterkere?

Vi vet at solen er sterkere i Thailand enn i Norge og sterkere om sommeren enn på vinteren. At solen er «sterkere» betyr at UV-strålingen fra solen er mer intens. UV-indeks angir hvor intens strålingen er og du kan sjekke UV-varselet på uv.nilu.no for å se forventet UV-indeks. Når UV-indeksen nærmer seg 3 bør vi beskytte oss noe mot solen om vi skal være lenge ute. UV-indeksen påvirkes av hvor nære solen er jorda, tykkelsen på ozonlaget og skydekke. Ligger det snø på bakken må vi anta at UV-indeksen er noe høyere fordi snø kan reflektere opp mot 90% av UV-strålene fra solen. Havet reflekterer også ekstra UV-stråler.

Hvilken hudtype har du?

I følge kreftforeningen er den vanligste sol-hudtypen 2 her i Norge. En hudtype 2 kan eksponeres for sterk sol i 10-20 minutter før den blir solbrent, altså når UV-indeksen er 11 eller høyere. Dette er vanlig indeks på steder nærmere ekvator, f.eks. i Thailand. Når UV-indeksen er på nivå 3 kan en hudtype 2 eksponeres for sol i 30-40 min før den blir solbrent. Fra påsketider kan vi regne med at UV-indeksen ligger rundt på 3 flere steder her til lands om solen skinner. Det vil si at om du med en hudtype 2 bør beskytte huden din mot UV-strålene om du skal være utendørs lenger enn 40 minutter.

Er du usikker på hvilken hudtype du har? Les mer om hva som kjennetegner de ulike hudtypene her:

Hvilken solfaktor skal du velge?

For å nyte solen ute når UV-indeksen er 3 bør du bruke solkrem på huden som ikke er dekket av klær for å unngå hudskade. Hvilken solfaktor du skal velge avhenger av hvor lenge du har tenkt til å være ute,hvor lenge huden din eksponeres for UV-strålene fra solen. En solkrem filtrerer bort noe av UV-strålene slik at huden din eksponeres for den mengde stråling den tåler over tid.

Det er et enkelt regnestykke:

Tiden du kan være i solen før du blir brent X solfaktor = antall minutter du kan være i solen uten å bli solbrent.

Det vil si at for en hudtype 2, når UV-indeksen er 3, vil en solkrem med solfaktor 15 holde:

30×15= 450 minutter (7,5t)

Solkrem til ansikt:

Skal du ordne opp i hagen eller kose deg på café utendørs? Da kan en solkrem laget spesielt for ansiktet være smart. De er tilpasset den fine huden i ansiktet, kan være ekstra pleiende eller ha lette og mattende konsistenser. Det finnes til og med sminke med like god solbeskyttelse som i solkrem, for eksempel denne fra Clarins:

Hvilken solkrem skal du velge?

Det finnes mange typer solkremer med ulike egenskaper. Hva du skal gjøre ute i solen og preferanser hva gjelder konsistenser, lukt og ingredienser bestemmer hvilken type som er best for deg. Noen solkremer er ekstra svetteresistente og derfor smarte å bruke om du skal være fysisk aktiv ute. De er gjerne letter i teksturen og laget slik at de ikke svir i øynene om du svetter fra pannen. Denne fra Lancaster er nettopp egnet for fysisk aktivitet:

 

Ferie i utlandet:

Om du reise til utlandet, til et sted nærmere ekvator, trenger du en høyere SPF. Solen er sterkere jo nærmere ekvator du kommer. Du kan sjekke UV-varselet for hele verden hos uv.nilu.no. Skal du på en klassisk badeferie lønner det seg å velge en solkrem som er vannresistent. Her finner du noen av  solkremfavoritter til badeferien.

Husk at UV-indeksen nå øker jevnt frem mot sommeren her hjemme i Norge!

 

Relaterte artikler