Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Trenger du solkrem i påskesola?

Skal du tilbringe tid utendørs i påsken er det på tide å bruke solkrem, også her hjemme i Norge.

Påsken er såpass sen i år slik at solen er sterk i store deler av landet. Så skal du bruke timer ute i hagen, i hytteveggen eller på uteservering er det smart å beskytte den vinterbleke huden.

Hva betyr det at solen er sterkere?

Vi vet at solen er sterkere i Thailand enn i Norge og sterkere om sommeren enn på vinteren. At solen er «sterkere» betyr at UV-strålingen fra solen er mer intens. UV-indeks angir hvor intens strålingen er og du kan sjekke UV-varselet på uv.nilu.no for å se forventet UV-indeks. Når UV-indeksen nærmer seg 3 bør vi beskytte oss noe mot solen om vi skal være lenge ute. UV-indeksen påvirkes av hvor nære solen er jorda, tykkelsen på ozonlaget og skydekke. Ligger det snø på bakken må vi anta at UV-indeksen er noe høyere fordi snø kan reflektere opp mot 90% av UV-strålene fra solen. Havet reflekterer også ekstra UV-stråler.

Hvilken hudtype har du?

I følge kreftforeningen er den vanligste sol-hudtypen 2 her i Norge. En hudtype 2 kan eksponeres for sterk sol i 10-20 minutter før den blir solbrent, altså når UV-indeksen er 11 eller høyere. Dette er vanlig indeks på steder nærmere ekvator, f.eks. i Thailand. Når UV-indeksen er på nivå 3 kan en hudtype 2 eksponeres for sol i 30-40 min før den blir solbrent. Fra påsketider kan vi regne med at UV-indeksen ligger rundt på 3 flere steder her til lands om solen skinner. Det vil si at om du med en hudtype 2 bør beskytte huden din mot UV-strålene om du skal være utendørs lenger enn 40 minutter.

Er du usikker på hvilken hudtype du har? Les mer om hva som kjennetegner de ulike hudtypene her:

Hvilken solfaktor skal du velge?

For å nyte solen ute når UV-indeksen er 3 bør du bruke solkrem på huden som ikke er dekket av klær for å unngå hudskade. Hvilken solfaktor du skal velge avhenger av hvor lenge du har tenkt til å være ute,hvor lenge huden din eksponeres for UV-strålene fra solen. En solkrem filtrerer bort noe av UV-strålene slik at huden din eksponeres for den mengde stråling den tåler over tid.

Det er et enkelt regnestykke:

Tiden du kan være i solen før du blir brent X solfaktor = antall minutter du kan være i solen uten å bli solbrent.

Det vil si at for en hudtype 2, når UV-indeksen er 3, vil en solkrem med solfaktor 15 holde:

30×15= 450 minutter (7,5t)

Solkrem til ansikt:

Skal du ordne opp i hagen eller kose deg på café utendørs? Da kan en solkrem laget spesielt for ansiktet være smart. De er tilpasset den fine huden i ansiktet, kan være ekstra pleiende eller ha lette og mattende konsistenser. Det finnes til og med sminke med like god solbeskyttelse som i solkrem, for eksempel denne fra Clarins:

Hvilken solkrem skal du velge?

Det finnes mange typer solkremer med ulike egenskaper. Hva du skal gjøre ute i solen og preferanser hva gjelder konsistenser, lukt og ingredienser bestemmer hvilken type som er best for deg. Noen solkremer er ekstra svetteresistente og derfor smarte å bruke om du skal være fysisk aktiv ute. De er gjerne letter i teksturen og laget slik at de ikke svir i øynene om du svetter fra pannen. Denne fra Lancaster er nettopp egnet for fysisk aktivitet:

 

Ferie i utlandet:

Om du reise til utlandet, til et sted nærmere ekvator, trenger du en høyere SPF. Solen er sterkere jo nærmere ekvator du kommer. Du kan sjekke UV-varselet for hele verden hos uv.nilu.no. Skal du på en klassisk badeferie lønner det seg å velge en solkrem som er vannresistent. Her finner du noen av  solkremfavoritter til badeferien.

Husk at UV-indeksen nå øker jevnt frem mot sommeren her hjemme i Norge!

 

Relaterte artikler

handlelisten til syden fra tax free
Solbeskyttelse

Handleliste for deg som skal til syden

Vi har vel alle kjent på stresset når storfamilien skal på sydentur. Da kan det være lurt å være forberedt til turen gjennom taxfreebutikken, og vi har laget en handleliste til sydenturen for deg. Her finner du ti ting som kan være lurt å ha med på tur.