Profil

Handlekurv

Bruk egen solkrem til ansikt og lepper

Ansiktet utsettes for skadelige UV-stråler hele året. Vet du egentlig hvor mye og hvor ofte du bør smøre deg med solkrem i ansiktet? Her finner du alt du trenger å vite for riktig solbeskyttelse av ansiktet.

null

Soling uten beskyttelse med solfaktor kan føre til solbrenthet, solskader, pigmentflekker, rynker og øker faren for føflekkreft. Derfor er det viktig å bruke solkrem med riktig solfaktor for din hudtype når du eksponeres for UV-stråler fra solen.

Solkrem i ansiktet er ekstra viktig

I motsetning til resten av kroppen blir huden i ansiktet kontinuerlig eksponert for sol og UV-stråling. Siden huden i ansiktet og på leppene også er tynnere og enn på resten av kroppen, er det ekstra viktig å bruke solbeskyttelse i ansiktet.

Varige solskader som pigmentering og rynker vises ikke på huden før mange år senere. Solskader du får som ung kan altså være med på å påvirke at du får mer rynker og ujevn hud når du blir eldre.

Solkrem i ansiktet er ikke bare viktig på solferie

Om du skal på skitur på påskefjellet er det spesielt viktig å huske solkremen, både på deg selv og barna. Om du går på p-piller bør du være ekstra påpasselig med solfaktor. Hormonene i p-piller kan gjøre deg mer lysømfintlig og mer utsatt for hyperpigmentering. Det betyr at du lettere kan få pigmentflekker og generelt tåler mindre sol enn vanlig.

Skal du være aktiv i solen på fjellet? Les om Taxfree-Hannes favorittsolkremer for vintersola

Velg solkrem spesielt tilpasset ansiktet

Siden ansiktet eksponeres kontinuerlig kan det være lurt å velge en solkrem med ekstra høy solfaktor til ansiktet. Solfaktor 30 og solfaktor 50 gir langvarig beskyttelse, men husk å påføre solkrem jevnt gjennom dagen om du bader eller svetter – for å sikre optimal beskyttelse av huden.

Velg solkrem ut ifra faktor og hvordan du liker konsistensen solkremen. Det finnes mange konsistenser av solkrem til ansiktet som f.eks. vanlig krem, lotion som er en lettere kremvariant og stick som ofte er litt fetere.

Unngå å få fet hud og kviser av solkrem

Det er ekstra viktig å fjerne solkremen skikkelig om kvelden for å unngå uren hud. Solkrem er ofte vann- og svetteresistene og det kreves derfor en skikkelig hudrens for å få fjernet den helt.

Bruk gjerne en solkrem som er spesielt tilpasset huden i ansiktet. Solkrem til kroppen er ofte tykkere, noe som kan gjøre huden blank og bidra til tette porer. Noen kan til og med få uren hud og kviser av å bruke solkrem i ansiktet. Er du en av de, anbefaler vi deg å gå for en oljefri solkrem til ansiktet.

Oljefri solkrem til ansikt

Parfymefri og naturlig solkrem til ansikt

Huden i ansiktet kan også være ekstra sensitiv og har derfor godt av produkter med mindre parfyme enn huden på resten av kroppen. Rudolph Care tilbyr for eksempel organisk, uparfymert og solkrem og har vunnet flere priser for sine solprodukter.

Naturlig solkrem til ansiktet

Så ofte (og mye) bør du smøre deg med solkrem i ansiktet

Smør ansiktet med solkrem annenhver time for å oppnå maksimal beskyttelse. Smør deg på nytt etter et bad. Om du svetter, tørker av ansiktet eller kler av eller på deg, bør du regne med at noe av solkremen sklir av og du bør derfor smøre deg på nytt.


Mange er heller ikke klar over hvor mye solkrem som skal brukes når man smører seg. Regelen er at du skal bruke en dose solkrem på størrelse med en femkroning for å dekke ansiktet og oppnå tilstrekkelig solbeskyttelse.

Ikke glem solkrem til leppene

En solstift med faktor 50 kan gi bedre beskyttelse for ekstra utsatt hud, som for eksempel på leppene og nesen. Velg gjerne en vannfast variant slik at du er ekstra beskyttet når du svetter i den varme solen. Selv om du velger en vannfast variant bør du smøre leppene ofte. Man spiser, drikker, kysser og prater, og solkremen hjelper lite om den kun sitter på i 5 minutter.


For deg som vil beskytte leppene, men også ønsker litt farge, finnes det leppestifter og leppepomader med solfaktor, fra for eksempel Kiehls eller Elisabeth Arden.

Solbeskyttelse til lepper

Solkrem og sminke

Om du liker å bruke litt sminke når du er i solen, er det lurt å starte dagen med et godt lag solkrem i ansiktet før du sminker deg. Det finnes også foundations eller dagkremer med solfaktor. Disse kan være et godt alternativ som daglig solbeskyttelse gjennom hele året. En fargeløs solspray kan fint sprayes over sminke og er enkle å ha med i veska. Biotherm Solaire Ultra Fresh Face Mist er vannfast, lukter friskt og gir rikelig med fukt.

Husk på dette når du skal være mye i solen:

  • - Ta pauser fra solen (gjerne midt på dagen når solen er sterkest).
  • - Bruk caps eller solhatt. Da beskytter du også hodebunnen.
  • - Bruk minimum SPF 30 i ansiktet.
  • - Smør ansiktet annenhver time.
  • - Smør deg på nytt om du bader eller svetter.
  • - Bruk solkrem daglig – hele året.
  • - Smør leppene regelmessig og hver gang du spiser eller drikker.
  • - Husk solbriller – øynene dine kan også bli skadet av solen.

Her er et utvalg solkrem til ansikt og lepper

31 Dec 2017

Skrevet av