Klikk & hentTax Free & MeLive shoppingInspirasjon & guider
Kvote & hjelp
0
7 minutters lesing

Solfaktor - slik velger du riktig SPF for din hud

Hva har solfaktor 50 som solfaktor 15 ikke har? Her får du hjelp til å velge riktig solfaktor for din hud – og svar på vanlige spørsmål om solfaktor, solkrem, brunfarge og UV-stråling.

Slik virker solfaktor (SPF)

Det er mange myter om solkrem og solfaktor. Sannheten er at solfaktoren angir hvor mye lenger du kan være i solen uten å bli brent. Jo høyere solfaktor du bruker, jo lenger kan du være i solen uten å risikere å få solskader. For eksempel betyr solfaktor 50 at du kan være i solen opptil 50 ganger lenger enn hvis du ikke har på deg solkrem. For å finne ut hvor lenge du kan være i solen med solfaktor må du finne ut hvor lenge huden din tåler å være i sola uten beskyttelse.

Så lenge beskytter solfaktoren

Solfaktor bestemmer som sagt hvor mye lenger du kan være i solen uten å bli brent. Dersom du har lys hud som tåler 10 minutter i solen før den begynner å bli brent, vil en solkrem med solfaktor 15 forlenge tiden med 150 minutter, altså 2,5 time.


Formelen er:

Egenbeskyttelses tid x solfaktor = hvor lenge du kan være i solen uten å bli solbrent


Altså i dette tilfellet 10 min X SPF 15 = 150 minutter (2,5 timer). Velger du solfaktor 30 kan du være i solen i 5 timer uten å bli brent. Om du bruker for lite solkrem når du smører deg, bader mye, tørker deg med håndkle eller er mye i aktivitet kan dette påvirke og redusere solbeskyttelsen.

Kjemisk eller fysisk solfilter

Fysiske UV-filtre (også kalt partikkelfilter) legger seg i et tynt lag utenpå huden og reflekterer UV-strålene vekk fra utsiden. Disse inneholder for eksempel Sinkoksid eller Titandioksid og du vil ofte kunne se et farget lag på huden når du har smurt deg.


Kjemisk filter derimot – trekker inn i huden og stopper solstrålene gjennom en kjemisk prosess. UV-strålene omdannes til ufarlige bølger. Disse kan (spesielt for små barn) virke allergifremkallende og ha irriterende effekt på huden når de utsettes for UV-stråling.

Velg solfaktor ut fra hudtonen din

Hvor mye du må beskytte deg avhenger av hvor lys huden din er, årstiden og hvor i verden du befinner deg. Hvor lys eller mørk hud du har, spiller inn på hvor lenge du kan være i solen uten solkrem. Melanin (pigment) er hudens eget naturlige filter. Jo mørkere hud du har, jo mer melanin har du i huden. Det betyr ikke at mørk hud ikke trenger solkrem eller ikke kan bli solbrent, men er kanskje mer gjeldende andre veien – jo lysere hud du har, jo høyere solfaktor bør du bruke.


Se anbefalinger for de ulike hudtypene under bildet.

Hudtype 1: Lys og ømfintlig hud, muligens fregner / blond eller rødhåret

Blir lett rød og sjelden eller aldri brun. Bruk minimum solfaktor 30 eller 50 i solrike land. Dekk deg til med klær, solbriller og solhatt. Ta også lange pauser fra sola når solen er på sitt sterkeste (ofte midt på dagen). For den lyseste huden er egenbeskyttelsen til huden så lite aktiv at den kun kan beskytte seg selv i 5-10 minutter i sterk sol. Dette gjelder veldig lys og lysømfintlig hud.

Hudtype 2: Lys hud / blondt eller mørkeblondt hår

Blir nesten alltid rød og av og til brun. Bruk minimum solfaktor 30 i solrike land. Dekk deg til med klær, solbriller og solhatt. Ta også gode pauser fra sola midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Om du har en lys hud og lyst blondt kan du være i solen 5-20 minutter uten solkrem før du blir solbrent.

Hudtype 3: Blir raskt brun / mørkblond til mørkt hår

Blir rød av og til, men alltid brun etter en stund. Bruk minimum solfaktor 15 i solrike land, klær og solbriller for å minske risikoen for at du brenner deg. Har du lys hud, men mørkeblondt eller mørkt hår og merker at du blir raskt brun, kan du være i solen 20-30 min før du blir brent.

Hudtype 4: Alltid brun og får veldig lett farge

Blir ikke rød, alltid brun. Bruk minimum solfaktor 15 i solrike land, klær og solbriller for å minske risikoen for at du brenner deg.

Hudtype 5-6: Mørkere hud, mørk brune øyne og svart/brunt hår.

Hudtype som sjelden vil være utsatt i Norge. Det er allikevel viktig å vite at brun hud med mye melanin ikke er noen garanti mot solskader og hudkreft. Bruk solfaktor på lange dager ute i solen i solrike land.

Solkrem med solfaktor 15

Reise? Sjekk hvor sterk solen er der du skal

Du har kanskje merket at solen «tar» mer på fjellet enn i byen og at du blir raskere brent eller brun om sommeren enn på vinteren? UV-strålingen fra solen varierer i intensitet i de ulike årstidene. Jo nærmere ekvator man kommer, jo sterkere UV-stråling. Det er sterkere sol i sør enn i nord, solstrålene er mer intense i Kristiansand enn i Tromsø, og sterkere i Spania enn i Norge.


Om du er usikker på hvor intens solen er der du befinner deg, kan du sjekke UV-varselet på nett. Et UV-varsel viser en UV-indeks. Er UV-indeksen 3 eller høyere bør du beskytte huden med solkrem. Hos WHO (World health organization) finner du oversikt over UV-index i verdens store byer fra januar til desember.


Sjekk UV-index her

Blir jeg brun når jeg bruker solkrem med høy solfaktor?

Ja, du blir solbrun selv om du bruker solkrem med høy solfaktor. Du vil kanskje oppleve at det tar noe lenger tid når du bruker en god SPF, fordi huden bruker tid på å produsere pigmentet i huden. Men til gjengjeld vil brunfargen vare lenger enn når du får farge raskere uten høy SPF.


Har du vært i solen uten solkrem og opplevd å få farge på huden kjapt? Da er det kun de ytterste hudcellene vi brenner, slik at huden ser rødbrun ut. Denne fargen forsvinner svært raskt, i motsetning til pigmentet som utvikles i huden når den eksponeres for en passe stor mengde UV-stråler.

Solkrem med solfaktor 30

Kan jeg beskytte meg 100% mot UV-stråling?

Ser du etter sunblock til arr, tatoveringer eller andre sensitive områder i huden? Sunblock er et begrep EU forbød solkremindustrien å bruke for noen år siden, fordi det virker misvisende. Ingen solkrem kan nemlig blokkere solen 100 prosent. Den høyeste solfaktoren som finnes i dag er SPF 50+, som tilsvarer det som tidligere ble kalt sunblock.

Du finner også solstift med solfaktor 50. Disse passer godt til bruk på mindre, sensitive områder som nese, lepper, under øyne, øreflipper, tatoveringer og arr. Du finner også både solkrem, solspray og gel til barn og voksne med solfaktor helt opptil SPF 50+.

Solkrem og solfaktor til barn

Barns hud er ikke ferdig utviklet og trenger derfor maksimal hjelp fra solkrem, altså høy solfaktor. Til barn bør du velge minst SPF 30. Du bør også velge solkrem tilpasset for barn, som ikke inneholder allergener og er vannfaste.

Ikke glem å beskytte øynene til barn med solbriller. Barns øyne er også særdeles sensitive og kan lett bli skadet av solen. Barn under 1 år bør ikke oppholde seg i direkte sollys.


Det er viktig at du smører et godt lag for at solfaktoren skal fungere optimalt. For at solbeskyttelsen skal vare hele dagen bør du også smøre på nytt hver 2.-3. time, etter bading, etter tørking med håndkle og etter mye aktivitet med svetting. Først da vil du kunne være i solen så lenge som solfaktoren angir.

Du kan lese mer om solkrem til barn her

Solkrem med solfaktor 50

31 Dec 2017

Skrevet av