Profil

Handlekurv

Slik velger du rett solbrille

Når du er på jakt etter de perfekte solbrillene er det flere faktorer det er lurt å ta hensyn til. Når skal man bruke solbrillen? Hvilken kvalitet er det på UV-beskyttelsen og burde man velge polariserte brilleglass? Og har du tenkt på hvor mye ansiktsform har å si for brillevalget?

null

I hvilken setting skal brillen brukes?

Mange lar seg inspirere av de siste trendene og kult design, og det er både gøy og bra. Men den kule café-brillen er ikke nødvendigvis riktig solbrille til skitur, og kjørebrillene er kanskje et dårlig alternativ hvis du skal på seiltur. Det er lov å tenke både praktisk og design – løpebrillene ser neppe like kule ut kombinert med solhatt på stranda. Det kan være lurt å ha et par briller å rullere med, å danne en solbrille-garderobe. Tenk helhet hva gjelder image og stil, og tenk at brillen skal være praktisk til settingen og aktiviteten du skal bruke den til.

Dårlig beskyttelse kan være skadelig

Solbriller skal se bra ut, men hvis de ikke fungerer som de skal kan de gjøre vondt verre. I mylderet av kule solbriller er det lett å glemme at den viktigste funksjonen er at de skal beskytte øynene våre mot sterkt sollys. Jo mørkere brilleglassene er, jo bedre beskytter vi øynene for skarpt lys, men vi trenger også å skjerme øynene for solens UV-stråler. Overeksponering av UV-stråler kan være alvorlig og føre til skader som grå stær og svekket syn. Derfor er alle solbriller som selges i Norge pålagt å ha UV-beskyttelse.

Likevel er det forskjell på hvor god denne beskyttelsen er, og du får det du betaler for. Kvaliteten på linsen har mye å si for hvor varig og effektiv beskyttelsen er. De billigste solbrillen har linser som er «dyppet» i et solfilter, slik UV-beskyttelse kan raskt slites bort av svette, saltvann eller når det oppstår riper. Gode kvalitetslinser er bygd opp av flere lag, og solfiltrene ligger beskyttet fra elementene.


Best beskyttelse med polariserte glass

Solbriller med polariserte linser koster litt mer, men gir desto større beskyttelse for øynene siden linsen blokkerer refleksjoner og reduserer blending fra horisontale overflater som for eksempel i vann, snø eller i trafikken. Det betyr at øynene dine får også hvilt seg mer, siden de ikke behøver å anstrenge seg for å blokkere slike lysrefleksjoner. Resultatet er et skarpere syn, objekter fremstår tydeligere og med klarere farger. øynene unngår ytterligere slitasje fordi de ikke trenger å anstrenge seg for å blokkere lysrefleksjoner. Polariserte linser beskytter altså øynene for stress og sterke påkjenninger, som igjen bremser aldringen av øynene.

Ikke glem barna

Det er viktig å ta vare på dine egne øyne, men enda viktigere å tenke på hvordan man beskytter øynene til mindre barn. Siden barns øyne ikke er ferdig utviklet er de langt mer sårbare en dine egne. Dermed er sjansen for at direkte sollys kan skade synet enda større, og derfor er det ekstra viktig at barn har god solbeskyttelse for øynene. Solbriller for barn må sitte godt og riktig, og de bør ha linser av god kvalitet.

Merk deg disse 5 gode solbrillerådene:

  1. 1. Unngå billige solbriller med dårlig kvalitet på UV-filteret
  2. 2. La øynene hvile og vurder å betale litt ekstra for polariserte glass
  3. 3. Gå for riktig passform og unngå at direkte sollys slipper inn
  4. 4. Husk riktig type solbrille til ulike aktiviteter
  5. 5. Glem aldri at barn må ha gode solbriller med riktig glass og passform

Hvordan velge riktig brille til din ansiktsfasong?

Mange har opplevd at et par solbriller som ser perfekte ut på en venn ikke passer i det hele tatt på oss selv. Det er fordi ulike ansiktsformer kler ulike brilletyper. En god tommelfingerregel er at brillene ikke bør være bredere enn tinningen, gå i linje med øyenbrynene og ikke «skalle» i kinnene eller kinnbena. Brillene skal hvile godt på nesen, ikke på kinnene. Brillestengene skal sitte godt rundt hodet, men ikke for stramt. Stengene skal ikke være for lange, men kurse seg bak ørene. Har du en oval ansiktsform er du heldig – da kler du nemlig de fleste solbrillemodellene fordi ansiktets proporsjoner er balansert.


Rund

En rund ansiktsfasong har myke linjer og noe bredere kinnben. Panne og kjeveparti er like, og smalere enn kinnben. Gå for rektangulære briller med rette linjer for å redusere de myke linjene. Ansiktet vil se lengre og smalere ut. Tenk «Cateye»-design for å få et mer markert uttrykk.


Firkantet

En firkantet ansiktsform er like bred over pannen, kinnben og kjeveben. Her ønsker (spesiellt damene) og mykgjøre de sterke konturene og benene i ansiktet. Velg design med runde og myke kanter for å mykgjøre de sterke konturene og benene i ansiktet, velg gjerne briller som er like høye som brede, med god tyngde nedover.


Triangel

En triangelfasong er bredere ved kjevepartiet og blir gradvis smalere ved pannen. Velg modeller som er mer markert i toppen av brillen, slik som Ray Ban sin Clubmaster modell. Brillen kan godt være like bred eller bredere enn kjevepartiet, da dette vil gi en følelse av mer symmetri i ansiktet.


Hjerte

En hjertefasong er bredere over tinningen, med et smalere kjeveparti. Her bør man velge modeller som har tyngde i bunnen av rammen for å gi illusjon av et lengre ansikt som er bredere over kjeven. Fasonger som er parallelle og ”utvider” bredden av den nedre delen av ansiktet og komplimenterer et tydelig kjeveparti. Aviator-modellene kan passe godt.


Oval

Den ovale ansiktsfasongen er ansett som den idéelle ansiktsfasongen, fordi den er velproporsjonert og derfor vakker. Denne fasongen kler alle typer design. Her kan man leke seg med alt fra «oversized» design til bittesmå Lennon-briller.

01 Jan 2017

Skrevet av