Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vin til and: vintips som passer alt fra andebryst til crispy duck

Vin til and bør være både frisk og smakskraftig. Her får du noen enkle tips som gjør det enklere å finne riktig vin til en rett med and – uansett hvordan du har tenkt å tilberede anden.

Når du skal finne en passende vin til and bør du være på utkikk etter en vin med syre og smakskraft. And har mye underhudsfett og serveres med skinnet på, noe som gjør at de fleste anderetter ofte blir ganske fete. I tillegg kan det også være en god del fett i tilbehør som serveres til and. Dette gjør friskhet og syre i vinen blir spesielt viktig.

Skill mellom retter med og uten sødme

Når det kommer til vinvalg for and skiller vi grovt mellom retter med og uten distinkt sødme. Siden de fleste anderetter uansett er ganske fete, vil den viktigste forskjellen være hvor søt marinaden eller sausen i retten er.

Vin til retter uten mye sødme

Disse rettene er typisk vestlige varmretter med fyldige sauser eller soppstuinger. Litt avhengig av hvordan andekjøttet er tilberedt, kan det minne litt om en rosastekt biff, og mange vil kanskje derfor tenke at rødvin er det klassiske førstevalg.

Vi deler opp anbefalingen litt avhengig av hvordan anden er stekt og hvilken del av anden som serveres.

Vin til andeconfit og hel and

Helstekt and og Confit er ofte stekt på såpass høy temperatur at proteinene har mistet evnen til ta unna tanniner, noe som igjen gjør at en tanninrik vin kan oppleves tørrende. Gå derfor for vin med lite tannin.

Viner på Pinot Noir gir lite tanniner, ofte god syre og vinene kan være aromatiske nok til å matche andekjøttet. De rimeligste variantene er nok litt for enkle for disse rettene, men vinene i mellomsjiktet fra Sentralburgund har passende syre og kompleksitet – uten for mye tanniner.

Du kan også finne passende alternativer blant viner på Pinot Noir fra kystnære strøk i California, Oregon i USA og Central Otago i New Zealand.

Se vårt utvalg rødvin fra Burgund

Se vårt utvalg rødvin av Pinot Noir

Vin til andebryst

De samme anbefalingene vil også fungere til andebryst, men om du har stekt kjøttet på lavere temperatur (kjernetemperatur mellom 55 og 65 grader), tåler kjøttet mer tanniner– noe som gir deg enda flere valgmuligheter.

Gode, tanninrike og italienske alternativer til lettere stekt and er for eksempel Barolo eller Barbaresco som er laget av nebbiolo-druen. Bortsett fra mer tannin og en litt annen smaksprofil finner du omtrent samme syre og aromaintensitet som i Pinot Noir.

Franske alternativer finner du vest i Bordeaux hos underdistrikter som Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux.

Se vårt utvalg Barolo

Se vårt utvalg Barbaresco

Se vårt utvalg rødvin fra Bordeaux

Vin til retter med mye sødme

Til anderetter med søt saus trengs det viner som kan matche sødmen i maten. Man finner mye sødme fra hoisin saus i kinesiske anderetter som crispy duck eller Peking duck, mens den klassiske retten Duck a l’Orange (and med appelsinsaus) også har et søtt smaksbilde.

Vin til and med appelsinsaus

Her er vi ute etter en litt søt, fyldig og kompleks vin med høy syre. De enkleste vinene kan også fort bli for enkle til å matche retten. Halvtørr eller halvsøt Riesling er et godt alternativ med aromaer som kler rettens litt lysere aromaprofil.

Viner av Riesling-drue er aromatiske, byr på høy syre og har en klar profil som ikke smaker av lagring på fat eller bunnfall. Spesielt god passer påkostet Riesling fra Alsace i Frankrike som har den fylden og kompleksiteten som kreves til Duck a l’Orange.

Se vårt utvalg viner av Riesling

Vin til Crispy duck og Peking duck

Til crispy duck med hoisin saus, grønnsaker og pannekaker gjelder mye av det samme, men denne retten krever ikke like mye fylde og kompleksitet. Halvtørr tysk Riesling byr på mye av det samme Riesling fra Alsace, men er ofte enklere og lettere.

Se vårt utvalg viner av Riesling

Vi håper dette gjør det litt enklere å finne en passende vin til din favorittrett med and.

Lykke til og håper det smaker!

Relaterte artikler

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.

Øl til kalkun
Mat & drikke

Øl til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl, men det finnes mange spennende øl-alternativer.  Vil du vite hvilket øl til kalkun du bør velge, les videre.