Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vin til ribbe

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin blitt vanligere til julemiddagen.  Et eksempel på dette er ribbe.  Ta en kikk under for å lære mer om vin til ribbe

Vin til ribbe

Hva skal man ta hensyn til ved valg av drikke til ribbe?

Det karakteristiske for ribbe er at det er fet og fyldig mat med mye smak fra sprøstekt og krydret svor.  Ribbe serveres gjerne med tilbehør som velkrydrede medisterpølser og medisterkaker, fyldig saus, syrlig surkål og søte rørte bær og svisker.  Med andre ord er det mye å ta hensyn til når du skal velge vin til ribbe: fett, kraftig smak, fylde, syre og sødme.

Fettet i ribben og syren i surkålen fordrer syre i vinen for at måltidet skal virke lettere og for at vinen ikke skal fremstå ufrisk.  For at vinen ikke skal drukne i alle de kraftige smakene og de fyldige teksturene i maten er det også viktig at den har mye smakskraft og fylde.  Er det sødmefullt tilbehør som svisker og rørte bær kan vinen virke sur om den ikke har litt sødme selv.

Mange tenker på rødvin som et naturlig vinvalg til ribbe, men syre er som sagt viktig i forhold til fet mat, og både hvitvin og musserende vin har gjerne mer av dette.  Hvitvin og musserende vin finner vi dessuten oftere i litt søte utgaver som treffer sødmen i sviskene og de rørte bærene godt.

Hvitvin

Chenin blanc fra Loire og Riesling er begge stiler som kan by på høy syre som hamler opp med fettet i ribben og matcher syren i surkålen.  Begge stilene er aromatiske, og har derfor smakskraft som står seg til sprøstekt svor og krydret medistermat.  Vinene har ofte litt restsødme, og dette er viktig for at vinen ikke skal fremstå som sur i forhold til svisker og rørte bær.  Påkostede utgaver har gjerne fylden som trengs for å balansere fylden i fettet og sausen.

Musserende vin

Mye musserende vin har god syre og dette kommer godt med til den fete ribben. Velg dog en musserende vin med mye smakskraft og fylde, slik at den ikke virker henholdsvis nøytral eller spinkel i forhold til maten. Champagne, samt påkostede Cremanter og Cava vil stå seg godt, men velg gjerne en utgave med litt mer sødme enn standard, som Extra Dry (Extra Seco) eller Sec (Seco). På den måten unngår du at vinen virker sur i forhold til det sødmefulle tilbehøret.

Rødvin

Om du velger rødvin, gå for en syrefrisk, smaksrik og fyldig stil med lite tannin. Det er også flott om vinen kan by på litt sødmefullhet for å matche sødmen i tilbehøret. Barbera og Ripasso er viner som begge kan være fyldige nok og dessuten kan by på god syre og moderat tannin. Ripasso har i tillegg gjerne en litt sødmefull stil som kan komme godt med til det søte tilbehøret.

Rødvin  Hvitvin  Musserende vin

 

Les også om:

Vin til pinnekjøtt og Vin til lutefisk

Se under for en god oppskrift på ribbe.

Ribbe

4 porsjoner

2 kilo tynnribbe
3 ts salt
3 ts pepper
6 dl vann

 

Velg en kjøttfull ribbe med moderat med fett. Lag et fint rutemønster i svoren med en god og skarp kniv.

Gni god med salt og pepper inn i ribben på begge sider, sjekk att krydderet også kommer godt ned mellom svor og ben.

Legg tynnribben med svorsiden ned på en langpanne og dekk den med aluminiumsfolie. La den stå i kjøleskapet 1-3 dager.

Forvarm stekeovnen til 165 grader. Legg ribben på en rist over en dyp langpanne og hell vannet i langpannen. Dekk ribben til med aluminiumsfolie, pass på at det er helt tett. Damp ribben i 50 min.

Ta ribben ut av ovnen og snu den med svorsiden opp. Bygg opp med aluminiumsfolie under midten av ribben så den blir litt høyere på midten, dette gjør at fettet lettere renner vekk fra ribben. Sjekk att ribben er noenlunde like høy på begge sider.

Senk temperaturen på ovnen til 120 grader og sett ribben i midten av stekeovnen. La den steke i ca 2 timer. Skru opp temperaturen på ovnen til 200 grader og stek ribben i 45 minutter til. Ribben bør da ha en gyllen og sprø svor. Hvis dette ikke er tilfelle kan man blåse opp svoren ved å sette på grillelementet på ovnen og grille svoren noen minutter, pass på at du ikke brenner svoren.

Ta ribben ut av ovnen og la den få hvile i gode 20 minutter før den skjæres i fine serveringsstykker.

Serveres ofte med medisterkaker og medisterpølser, surkål/rødkål, gode kokte poteter og ribbefett.

Bruk gjerne også epler, svisker eller tyttebær ved siden av.

Vin til Ribbe

Relaterte artikler

Vin til kalkun
Mat & drikke

Vin til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl og akevitt.  Vil du vite hvilken vin du bør velge, les videre.

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.