Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vin til pinnekjøtt

Mange tenker at rødvin er det beste alternativet til pinnekjøtt, men hvitvin og musserende vin er ofte mer passende. Finn ut hvilken vin du bør velge til pinnekjøtt her.

Vin til pinnekjøtt

Det en fordel om vinen byr på litt sødme

Pinnekjøtt er saltet og tørket fårekjøtt som dampes og gjerne serveres med pølser, en søtlig rotmos og kraft.

Fårekjøtt er smaksrikt og krever en vin med tilsvarende smakskraft for å skape harmoni.  Pinnekjøtt inneholder dessuten en del fett, noe som krever høy syre i vinen for at måltidet ikke skal bli for tungt.

Men det er det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen som byr på de største utfordringene.  Saltpreget på pinnekjøttet kan balanseres av sødme i vinen, mens sødmen i rotmosen kan få en tørr vin til å virke sur.  Med andre ord er det en fordel om vinen har litt sødme.

Klar kraft og rotmos gjør pinnekjøtt som måltid litt lyst i karakter,noe som gjør at hvitvin og musserende vin ofte passer bedre til pinnekjøtt enn rødvin.  Hvitvin og musserende vin finnes dessuten oftere i litt søte utgaver som balanserer det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen.

Hvitvin

Vin på druen riesling kommer ofte i både tørre og søtere utgaver. Halvtørre utgaver som halbtrocken eller feinherb har gjerne den sødmen de trenger for å balansere saltet i kjøttet og sødmen i rotmosen.  Druetypen gir viner med god syre samt mye aromaintensitet. Den høye syren balanserer fettet.  Den høye aromaintensiteten gjør at vinen smaker tilstrekkelig mye ved siden av det karakterfulle pinnekjøttet.

Musserende vin

Musserende vin kommer i mange forskjellige tørrhetsgrader.  Utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere saltet i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen.  Det meste av musserende vin har syren som trengs for å balansere fettet, men det er stor variasjon i smakskraft.  Vi anbefaler derfor utgaver med nok konsentrasjon til å matche det karakterfulle pinnekjøttet.  Gode alternativer kan være champagne og påkostet cremant og cava.

Rødvin

Det kan være vanskelig å finne rødvin med nok sødme til å balansere både det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen.  Forsøk en rødvin med litt mer sødme enn normalt, gjerne en stil med mye fruktighet.  Matens lyse karakter gjør at lysere rødvinsstiler ofte er mer passende enn mørke.  Vinen bør for øvrig ha lite tannin og god syre som kan balansere fettet.  En mellompriset pinot noir fra New Zealand kan være et godt alternativ.

 

Hvitvin  Røde viner Musserende vin

Les også:

Vin til ribbe og Vin til kalkun

Se også oppskrift på Pinnekjøtt med kålrabistappe lengre ned.

Pinnekjøtt med kålrabistappe

4 posjoner.

2 kg pinnekjøtt
750 gram kålrot
2 store mandelpoteter
100 gram smør
½ ts muskat
1 ts salt
1 ts pepper

 

Slik gjør du

Velg kjøttfulle stykker av pinnekjøtt med moderat med fett.

Legg pinnekjøttet i vann i minst 24 timer, bytt vannet etter 6 timer. På denne måten blir pinnekjøttet mindre salt og mykere.

Legg pinner av bjørk i bunnen av en stor kjele og legg i pinnekjøttet. Ha vann i kjelen, men ikke så mye at det kommer i kontakt med kjøttet.

La pinnekjøttet dampe lenge under lokk på lav varme, minst 3 timer. Pinnekjøttet har bare godt av å dampe enda lenger. Pass på at kjelen ikke koker tørr, etterfyll eventuelt med vann.

Fjern skallet på kålrabien og skrell mandelpotetene. Del disse opp i passende biter og kok bitene møre i godt saltet vann. Kjør kålrabistappen nesten glatt med en stavmikser tilsett smør og smak til med muskat, salt og pepper.

Sett på grillelementet på ovnen og grill pinnekjøttet lett i ca 5 min. Server med gode kokte mandelpoteter og øs litt av den gode kokekraften over kjøttet.

Relaterte artikler

Øl til lutefisk
Mat & drikke

Øl til lutefisk

Øl til lutefisk er en tradisjon, men valget av øl handler mer om tilbehøret du bruker enn selve fisken.  Finn det rette ølet til lutefisk her.

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.