Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vin og øl til taco?

For mange er lyst, lett og mildt lagerøl førstevalget av drikke til taco. men finnes det bedre alternativer? Og hva hvis du vil ha vin?

vin og øl til Taco på tax free

For mange er lett, lyst og mildt lagerøl et åpenbart valg av drikke til taco, dette være seg meksikanske lagervarianter eller Pilsner. Men slike øl blir egentlig ganske intetsigende til såpass smaksrik mat som taco. For taco inneholder kraftige smaker fra både krydderet som kjøttet stekes i og salsa. I tillegg er det mange smaker; Taco er tross alt en kompleks sammensetning av grønnsaker, krydret kjøtt, ost, salsa av varierende styrke, rømme og/eller guacamole servert i skjell eller lomper. Lette, lyse og milde øl blekner desto mer i forhold til tacoens smaksrikdom og blir dermed kun tørsteslukkere: De frisker opp ganen, men du kunne oppnådd tilnærmet samme effekt med et glass kullsyreholdig vann. Under finner du noen tips til hvordan du kan velge drikke som faktisk spiller på lag med maten.

Vin

Hvitvin er et naturlig førstevalg til taco av flere grunner. Taco er egentlig ganske lys mat; Mild og lys ost, grønnsaker, og lyse sauser som rømme sørger for dette. Rømmens syrlighet fordrer også syre i vinen for at den ikke skal virke slapp i forhold til maten; Og syre finner man mer av i hvitvin enn rødvin. Hvitvin kommer dessuten oftere i forskjellige tørrhetsgrader enn rødvin. Dette er en fordel, da det kan være godt med litt sødme i vinen for å balansere den brennende munnfølelsen som hottere utgaver av taco kan gi; Hot and sweet, med andre ord.

Uansett hva du velger bør vinen være smaksrik. Taco er som sagt karakterfull mat, og for at vinen skal kunne spille en rolle utover tørsteslukker, må den være tilsvarende karakterfull.

Blant hvite viner er Riesling et flott alternativ. Riesling har friskhet nok til å balansere syren i rømmen. Viner på druetypen kommer dessuten ofte i forskjellige tørrhetsgrader, spesielt dersom de er fra Tyskland. Og Riesling er aromatisk nok til å faktisk smake noe ved siden av tacoen. Dersom du lager tacoen mild kan ekspressive utgaver på Sauvignon Blanc være gode alternativer. Her finner du også god syre og bra aromaintensitet og dessuten litt grønne aromaer som kan speile aromaene fra salat og grønnsaker.

Om du insisterer på rødvin bør du gå for en vin med tilsvarende egenskaper og lite tannin. Lite tannin er viktig fordi en vin med mye tannin rett og slett kan bli litt for mye for ganen, i hvert fall dersom tacoen er hot; Da får man både en brennede munnfølelse fra maten og en tørrende munnfølelse fra vinen, og drikken vil virke lite leskende. En fruktig og ungdommelig Pinot Noir vil være en god match; En rimelig Barbera likeså. Og er tacoen hot kan en halvtørr Dornfelder by på balanserende sødme. I alle tilfellene får du god aromaintensitet, god friskhet og lite tannin.

Vin til taco

Hvit Rød
Mild taco Sauvignon Blanc/Riesling Rimelig Pinot Noir/Barbera
Hot taco Halvtørr/halvsøt Riesling Halvtørr Dornfelder

Øl

Som med vin er det først og fremst lyse stiler som er mest passende til taco. Det er ikke dermed sagt at ølet trenger å være kjedelig.

Vil du forsøke øl som faktisk smaker noe ved siden av taco, forsøk en India/American Pale Ale eller Amber Ale. Dette er smaksrike øl med god friskhet som renser opp i ganen og matcher friskheten fra rømmen. Ølene kan være ganske bitre, men kryddervarme fra maten kan faktisk dempe bitterheten. Siden disse stilene er overgjærede og noen ganger inneholder karamellmalt får de også en sødme som kan være med på å balansere det hotte preget på maten. India Pale Ale er det rikeste ølet; American Pale Ale er noe lettere; Amber Ale er det mørkeste og mest sødmefulle.

Dersom du ikke liker bitterhet kan weissbier og witbier fungere godt. Dette er lyse og aromatiske ølstiler som har godt med kullsyre som kan rense opp i ganen og matche friskheten i rømmen. Ølene er også overgjærede og har dermed litt sødme som kan balansere eventuell hothet i maten.

Øl til Taco

Bitre India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale
Mindre bitre Weissbier, Witbier

GUACAMOLE

4 Porsjoner

  • 2 stk. modne avokado
  • Saften av en halv lime
  • 2 stk. små tomater
  • 1 båt hvitløk
  • 1 rød chili
  • 1 god neve frisk koriander
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte

Del de modne avokadoene i to og fjern steinen. Hakk kniven i steinen og vri til siden og steinen løsner fra kjøttet, vær forsiktig så du unngår en typisk avokado ulykke.

Mos avokadoen med en gaffel og press limesaften over.

Del tomatene i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del deretter tomatkjøttet i små terninger.

Del den røde chili i to og fjern frøene, finhakk denne sammen med hvitløken. Du justerer styrken på guacamolen med mengden av chili.

Finhakk den friske korianderen og bland alt sammen med den moste avokadoen, smak til med salt og pepper.

 

Server denne som dipp eller som tilbehør til fredagstacoen.

Bon Appetitt!!

Relaterte artikler

Drikke til lam
Mat & drikke

Drikke til lam

På høsten fylles norske kjøkken, hjem og trappeoppganger med en gjenkjennelig duft – Lam. Noen ganger dufter det lammelår stappet med hvitløk og rosmarin, andre ganger dufter det fårikål. Uansett dufter det mye. Og det er det som er tingen med lammekjøtt, dette er et kjøtt med mye karakter.

øl til pinnekjøtt
Mat & drikke

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.

Drikke til grillmat
Mat & drikke

Drikke til grillmat

Norske grilltallerkener kan bestå av så mangt: Glasserte spareribs, rødvinsmarinerte nakkekoteletter, mais, potetsalat, med mer. Med så mange smaker på tallerkenen er det en utfordring å finne drikke som passer til alt. Her er noen enkle grep og triks for å få grill-ligningen til å gå opp.