Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Vin og øl du kan servere til påskelam

Påsken er tid for det klassiske lammelåret, men vet du egentlig om du bør servere vin eller øl til lam? Uansett om du foretrekker rødvin, hvitvin, musserende vin eller øl – har vi flere gode tips fra vår vinekspert.

Lammelår til påske

Lammelår er tradisjonell påskemat i Norge og det spises opp mot 3 ganger så mye lammekjøtt i påsken som resten av året. Dette er smaksrik, kompleks og karakterfull mat. Ikke bare er lam i seg selv smaksrikt kjøtt, det tilberedes med mye urter og krydder – ofte hvitløk og rosmarin, og kan serveres med mange ulike sauser.

Uansett om du vil servere vin eller øl til påskelammet, bør du velge drikke med like mye smakskraft og kompleksitet som maten du serverer.

Hvilken saus skal du servere til lammet?

Hvilken vin eller hvilket øl du bør velge kommer litt an på hvilken saus du velger å servere til lammet. Til en rødvinssaus eller kraftig mørk saus kan det være lurt å satse på rødvin eller øl, mens lammelår med lysere sauser og sjysauser fint kan serveres med enten hvitvin, musserende vin, rødvin eller øl.

Rødvin til lam

Klassiske rødvinskandidater til lammelår er viner som er aromatiske nok til å matche lammekjøttets kraftfulle karakter. Denne aromatiske intensiteten kan du finne i visse vellagrede viner, men også i yngre viner som i utgangspunktet er aromatiske.

Vin fra franske Rhône

Komplekse og smaksrike rødviner med urte- og krydderpreg og gjerne litt modningspreg er gode kandidater til lam. Viner fra underdistriktene Châteauneuf-du-Pape eller Gigondas i Rhône kan ofte by på begge deler, spesielt hvis de har fått noen år på baken.

Se vårt utvalg rødvin fra Rhône

Vin fra spanske Rioja

Spanske Rioja er kjent for kvalitetsvin med krydder– og vaniljepreg. Til lam bør du se etter en Reserva eller Gran Reserva. Disse lagringsbetegnelsene har strenge krav til modning og lagring på eikefat. Lagring på fat gir vinen karakter og typisk litt rustikke aromaer som passer godt til påskelammet.

Se vårt utvalg rødvin fra Rioja

Hvitvin til lam

Fyldig og smaksrik hvitvin som er lagret på fat med bunnfall er en god match til lam med en lys saus eller sjysaus. Vin som har fått litt alder og utviklet litt mer rustikke aromaer, kler også lam godt.

Hvitvin av Chardonnay-drue

Prøv fatlagrede (og gjerne litt påkostede) hvite viner på Chardonnay-druen fra for eksempel California, Oregon eller det franske vindistriktet Burgund. Disse kan utfordre smakskraften til lammekjøttet om det ikke serveres med en alt for mørk og kraftig saus.

Se vårt utvalg hvitvin av Chardonnay-drue

Hvitvin fra franske Bordaux

Hvit Bordeaux fra underdistrikter som Graves eller Pessac-Léognan, lages ofte av druene Sauvignon Blanc og Semillon. Disse gjæres og modnes ofte på fat. Sauvignon Blanc er aromatisk, og gir litt grønne aromaer som kan kle urtene påskelammet er krydret med. Semillon-druen og lagring på bunnfall gir fylde som (du allerede har skjønt at) kler lam.

Se vårt utvalg hvitvin fra Bordaux

Musserende vin til lam

Om du vil servere musserende vin til lammet, bør du velge lysere og mildere saus som ved anbefalingen til hvitvin. Igjen – her bør du se etter en fyldig og aromatisk kompleks vin som ikke havner i skyggen av det kraftige lammekjøttet. Klassiske eksempler er Champagne og musserende vin fra Franciacorta og Trento i Italia.

Rosé musserende er også verdt en vurdering, og vil også se pent ut sammen med rosastekt lammekjøtt. Om du vil prøve en rosa musserende bør du ta en titt i Champagne, Franciacorta og Trento – samme områdene som gjelder for tips om hvit musserende vin.

Se vårt utvalg musserende vin

Se vårt utvalg Champagne

Øl til lam – prøv Belgisk Dubbel

Det finnes mye forskjellig belgisk øl som passer godt til lam. Belgiske ølstiler er gjerne karakterfulle og har ofte urte- og kryddernoter som speiler rosmarin, timian og andre urter og krydder som lammet kan være gnidd inn eller stappet med.

De beste alternativene vil nok være de litt fyldige og brunlige stilene, som Dubbel, hvor karamelliserte noter kan reflektere smaken på stekeskorpen og den brune sausen.

Se vårt utvalg belgisk øl

Tips! Uansett hva du velger å servere i glasset – tilpass sausen. Skal du servere rødvin, lag rødvinssaus. Skal du servere øl, smak til med en slump av ølet.

God påske og lykke til!

Relaterte artikler

17-mai-frokos_ pavlova
Mat & drikke

Bobler til 17. mai frokosten

17. mai frokosten er en kjempeutfordring for vin, rett og slett fordi det er så mye forskjellig mat. Det er vanskelig å finne kun én boblende vin som passer perfekt til alt. Heldigvis finnes det et par knep som gjør at du kan komme deg unna med kun to typer som vil holde selskapet boblende hele veien fra eggerøren til kakene.

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.

Mat og vin
Mat & drikke

Mat og vin

Noen ganger klødd deg i hodet over hvorfor favoritt-vinen plutselig smaker edder og galle når du serverer den til mat? Hvorfor blir den snerpende rødvinen så mye bløtere til biffen? Og hvorfor blir hvitvinen som var fruktig til forretten til et syrebad etter desserten? Her er fem enkle regler for å kombinere mat og vin