Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Vin til lutefisk

Vin til lutefisk handler mer om tilbehøret du serverer til, enn selve fisken. Finn den rette vinen til lutefisk her.

Vin til lutefisk

Lutefisk- en matrett med mye smak

Dette gir mye smak i fisken. Lutefisk handler vel så mye om tilbehøret: sprøstekt sideflesk, ribbefett, ertestuing, sirup og brunost er klassiske eksempler.

Ribbefett og sideflesk gir smakskraft, fylde og fett, og dette krever en vin som er tilsvarende smaksrik og fyldig og som har nok syre til å takle fettet.

Bruk av sirup og brunost tilfører sødme, og da kreves det tilsvarende sødme i vinen for at denne ikke skal smake surt.

Hvitvin

Fatmodnet chardonnay fra kjølig klima er et godt alternativ til lutefisk.  Vinene har fylden som trengs for å matche konsistensen på ribbefett og ertestuing, samt syren som trengs for å balansere fettet. Lagring på bunnfall og fat gir vinen en smakskraft som matcher retten og gir litt ristede aromaer som kler sideflesket og ribbefettet godt.  Chardonnay av denne typen finner du ofte i Sentral-Burgund i områder som Meursault, Chassagne- og Puligny-Montrachet og i kystnære strøk i California som Napa, Sonoma, Monterey og Santa Barbara.

Hvis du serverer lutefisken med brunost og sirup er sødme i vinen viktig.  Halvtørre viner som halbtrocken eller feinherb på riesling eller demi-sec på chenin blanc fra Loire kan være gode alternativer.  Begge er aromatiske og har god syre.

Musserende vin

Musserende vin laget på tradisjonell metode har gjerne smakskraften og fylden som trengs til lutefisk.  Champagne, samt påkostet cremant og cava er gode eksempler på dette.  Som mye annen musserende vin har disse nok syre til å fettet i maten.

Om du unngår sødmefullt tilbehør er Brut-utgaver mest passende. Bruker du sødmefullt tilbehør, anbefaler vi en utgave med litt mer sødme enn standard, som extra dry (extra seco) eller sec (seco). Da unngår du at vinen virker sur i forhold til det sødmefulle tilbehøret.

Rødvin

Hvis du foretrekker rødvin, velg en syrefrisk og lys vin med lite tannin. Pinot noir er et godt alternativ.

Rødvin   Hvitvin  Musserende vin

 

Les også:

Vin til ribbe og Vin til pinnekjøtt

Se under for oppskrift på lutefisk.

Lutefisk

4 posjoner

2 kilo lutefisk av skrei
1-2 ss salt
200 g sideflesk

Ertepurè

500 g frosne erter
2 ss smør
1 dl oksekraft eller kjøttbuljong.

Salt og nykvernet pepper.

Slik gjør du

Lutefisk avgir mye væske, og det er derfor ikke nødvendig å trekke den i vann som annen fisk. Jeg anbefaler derfor å bake fisken i en langpanne i stekeovnen. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skjær fisken i fine serveringsstykker. Legg serveringsstykkene med skinnsiden ned i langpannen og salt stykkene godt. Bak fisken under aluminiumsfolie i 35-40 minutter til fisken flaker seg fint og er fast i konsistensen.

Hell ertene i en passende stor kjele og tilsett oksekraft, kok dette opp og trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til purè. Smak til med salt og pepper.

Skjær sideflesket i terninger på 1cm x1cm. Stek det sprøtt og godt i en stekepanne.

Server lutefisken på gode varme tallerkener med kokte ringerikspoteter, ertepurè og sprøstekt bacon.

Relaterte artikler

Sopprisotto passer godt til våre drikketips
Mat & drikke

Drikketips til sopp

Det er høst og du kan finne mye sopp i skogen. Lær mer om hvilke vin og øl som passer til sopp. I tillegg finner du en deilig oppskrift på sopprisotto.

Marsipan
Mat & drikke

Marsipan for voksne

Marsipan serveres både til jul og til påske, men det er kanskje først og fremst påsken som er marsipanens høytid. God marsipan med nydelige smaker er en fryd for ganen. Men hva er forskjellene på marsipan og hva gjør den eksklusiv? Lær det her!

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.