Profil

Handlekurv

Vin til lutefisk

null

Lutefisk- en matrett med mye smak

Dette gir mye smak i fisken. Lutefisk handler vel så mye om tilbehøret: sprøstekt sideflesk, ribbefett, ertestuing, sirup og brunost er klassiske eksempler. Ribbefett og sideflesk gir smakskraft, fylde og fett, og dette krever en vin som er tilsvarende smaksrik og fyldig og som har nok syre til å takle fettet. Bruk av sirup og brunost tilfører sødme, og da kreves det tilsvarende sødme i vinen for at denne ikke skal smake surt.

Hvitvin

Fatmodnet chardonnay fra kjølig klima er et godt alternativ til lutefisk. Vinene har fylden som trengs for å matche konsistensen på ribbefett og ertestuing, samt syren som trengs for å balansere fettet. Lagring på bunnfall og fat gir vinen en smakskraft som matcher retten og gir litt ristede aromaer som kler sideflesket og ribbefettet godt. Chardonnay av denne typen finner du ofte i Sentral-Burgund i områder som Meursault, Chassagne- og Puligny-Montrachet og i kystnære strøk i California som Napa, Sonoma, Monterey og Santa Barbara. Hvis du serverer lutefisken med brunost og sirup er sødme i vinen viktig. Halvtørre viner som halbtrocken eller feinherb på riesling eller demi-sec på chenin blanc fra Loire kan være gode alternativer. Begge er aromatiske og har god syre.

Musserende vin

Musserende vin laget på tradisjonell metode har gjerne smakskraften og fylden som trengs til lutefisk. Champagne, samt påkostet cremant og cava er gode eksempler på dette. Som mye annen musserende vin har disse nok syre til å fettet i maten. Om du unngår sødmefullt tilbehør er Brut-utgaver mest passende. Bruker du sødmefullt tilbehør, anbefaler vi en utgave med litt mer sødme enn standard, som extra dry (extra seco) eller sec (seco). Da unngår du at vinen virker sur i forhold til det sødmefulle tilbehøret.

Rødvin

Hvis du foretrekker rødvin, velg en syrefrisk og lys vin med lite tannin. Pinot noir er et godt alternativ. Rødvin Hvitvin Musserende vin Les også: Vin til ribbe og Vin til pinnekjøtt Se under for oppskrift på lutefisk.

01 Jan 2017

Skrevet av