Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Vin til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl og akevitt.  Vil du vite hvilken vin du bør velge, les videre.

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Smakskraft i vinen blir ikke like viktig som til mange av de andre norske julerettene, men en viss fylde og syre i vinen er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i vinen er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

De lyse fargetonene på maten samt eventuell sødme fra frukt i stuffingen og waldorfsalaten gjør at hvitvin og musserende vin er førstevalget til kalkun; å finne rødvin med tilstrekkelig sødme kan være en utfordring.  Velger du tilbehør med mindre sødme, har du flere valgmuligheter.

Hvitvin

Det finnes mye hvitvin som passer til kalkun.  Hvis du serverer retten med waldorfsalat eller stuffing med frukt, bør vinen ha en viss sødme, da blir den ikke sur i forhold til maten.  Tysk riesling kommer ofte i forskjellige tørrhetsgrader, og en halvtørr utgave som halbtrocken eller feinherb vil passe bra dersom det er sødme i tilbehøret.  Riesling har dessuten nok aromaintensitet til å harmonere med maten og nok syre til å balansere fettet i stuffingen og sausen.

Musserende vin

Musserende vin kommer i forskjellige tørrhetsgrader.  Litt søtere utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere sødmen i waldorfsalat og frukt-stuffing.  Kalkun er relativt mildt og lett, men noe smakskraft og fylde kommer allikevel godt med i vinen; Musserende vin med annengangsgjæring på flaske og noe lagring på bunnfall som cava og crémant passer gjerne godt, men stiler som prosecco blir for lett.  Syren i musserende vin er god nok til å balansere fett i saus og stuffing.

Rødvin

Lyse, middels fyldige og fruktige røde viner med noe syre og lav tannin er godt følge til kalkun, men det er vanskelig å finne en rødvin som samtidig har nok sødme til å matche sødme i fruktstuffing eller waldorfsalat.  Rødvin på Pinot noir eller en beaujolais passer godt hvis du unngår det søte tilbehøret.

Hvitvin        Musserende vin      Rødvin

Les også:

Vin til ribbe og Vin til lutefisk

Relaterte artikler

Sopprisotto passer godt til våre drikketips
Mat & drikke

Drikketips til sopp

Det er høst og selv etter en varm sommer finner man noe sopp i skogen. Lær mer om hvilke vin og øl som passer til sopp. I tillegg finner du en deilig oppskrift på sopprisotto.

Sjokolade
Mat & drikke

Slik velger du den perfekte sjokoladen

Sjokolade kommer i mange drakter. De kan være mørke, lyse eller hvite, i tynne og sprø flak eller store, chunky biter. I tillegg er de laget på forskjellige bønnetyper med forskjellig karakter etter hvor de er dyrket. Slik finner du frem i jungelen av sjokolade.

Mat & drikke

Drikke til grillmat

Norske grilltallerkener kan bestå av så mangt: Glasserte spareribs, rødvinsmarinerte nakkekoteletter, mais, potetsalat, med mer. Med så mange smaker på tallerkenen er det en utfordring å finne drikke som passer til alt. Her er noen enkle grep og triks for å få grill-ligningen til å gå opp.