Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vin til kalkun

Kalkun er en relativt moderne julerett i Norge, noe som speiles i drikkevalgene.  Som oftest serveres vin fremfor øl og akevitt.  Vil du vite hvilken vin du bør velge, les videre.

I motsetning til mye annen julemat, er kalkun mildt på smak.  Kjøttet er magert, men retten tilføres ofte fett og fylde gjennom tilbehør som stuffing, sauser og waldorfsalat.  Stuffingen kan dessuten ha sødme fra tørkede frukter og epler og waldorfsalaten er litt søtlig.

Smakskraft i vinen blir ikke like viktig som til mange av de andre norske julerettene, men en viss fylde og syre i vinen er viktig for å matche fylde og fett i sauser og stuffing.  Sødme i vinen er også viktig dersom kalkunen serveres med waldorfsalat eller stuffing med frukt.

De lyse fargetonene på maten samt eventuell sødme fra frukt i stuffingen og waldorfsalaten gjør at hvitvin og musserende vin er førstevalget til kalkun; å finne rødvin med tilstrekkelig sødme kan være en utfordring.  Velger du tilbehør med mindre sødme, har du flere valgmuligheter.

Hvitvin

Det finnes mye hvitvin som passer til kalkun.  Hvis du serverer retten med waldorfsalat eller stuffing med frukt, bør vinen ha en viss sødme, da blir den ikke sur i forhold til maten. Tysk riesling kommer ofte i forskjellige tørrhetsgrader, og en halvtørr utgave som halbtrocken eller feinherb vil passe bra dersom det er sødme i tilbehøret.  Riesling har dessuten nok aromaintensitet til å harmonere med maten og nok syre til å balansere fettet i stuffingen og sausen.

Se vårt utvalg tysk Riesling

Musserende vin

Musserende vin kommer i forskjellige tørrhetsgrader.  Litt søtere utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere sødmen i waldorfsalat og frukt-stuffing.  Kalkun er relativt mildt og lett, men noe smakskraft og fylde kommer allikevel godt med i vinen; Musserende vin med annengangsgjæring på flaske og noe lagring på bunnfall som cava og crémant passer gjerne godt, men stiler som prosecco blir for lett.  Syren i musserende vin er god nok til å balansere fett i saus og stuffing.

Se vårt utvalg musserende vin

Rødvin

Lyse, middels fyldige og fruktige røde viner med noe syre og lav tannin er godt følge til kalkun, men det er vanskelig å finne en rødvin som samtidig har nok sødme til å matche sødme i fruktstuffing eller waldorfsalat.  Rødvin på Pinot noir eller en beaujolais passer godt hvis du unngår det søte tilbehøret.

Se vårt utvalg rødvin på Pinot noir

 

Les også:

Vin til ribbe og Vin til lutefisk

Relaterte artikler

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.