Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Sushi til kalde vinterkvelder

Vinteren er tid for sjømat. Reker og skalldyrsfat er kanskje ikke førstevalget på denne årstiden, men sushi er populært året rundt. Her er noen tips til drikkevalget.

I Norge bruker vi sushi som et samlebegrep på en rekke forskjellige retter. Og det betyr at ordet sushi, slik vi bruker det, kan omfatte ganske mye. Til felles har rettene det at de ofte blir servert med soyasaus, Wasabi og syltet ingefær. Og allerede her er det mange utfordringer i forhold til drikkevalget. Soyasaus er salt på smak, Wasabi er hot, og syltet ingefær hot, sursøtt og aromatisk. Dette er toneangivende for vinvalget. Både salt og hot smak kan med fordel balanseres av sødme i drikken. Sødmen i den syltede ingefæren kan få en tørr vin til å smake surt, eller et øl med lite sødme til å smake for bittert, syren kan få en vin med lite syre til å smake slapt, og aromaintensiteten kan få en nøytral vin eller et nøytralt øl til å smake som vann. Med andre ord, trenger man drikke som byr på noe sødme, en anstendig syre eller friskhet og god aromaintensitet.

Tilpass fylden i drikken

Videre kan sushi være alt fra magert til fett. Fet fisk kan være utslagsgivende i seg selv. I mange maki-ruller finner man majones og/eller fete grønnsaker som avokado, og tempura-sushi er vendt i frityrdeig som suger til seg fett under friteringen. I alle disse tilfellene kommer syre i vinen og friskhet/bitterhet i ølet godt med til å lette måltidet.

Fete og kremaktige elementer som avokado og majones kan dessuten få en slank vin til å virke spinkel eller et lett øl til å virke magert. Så her er det viktig å tilpasse fylden i drikken.

Vin

Riesling byr på alt man trenger til sushi. Druetypen er aromatisk og har god syre, mens vinene ofte byr på høy restsødme. Tilpass sødmen etter bruken av Wasabi, men velger du en tørr Riesling, gå for en utgave med relativt høy restsødme. Til fyldigere og rikere varianter av sushi, velg mer påkostede og fyldigere utgaver av Riesling.

Gå til Riesling

Øl

Lyse, aromatiske og friske øl med litt sødme kan komme godt med. Weissbier, Witbier, Saison og Tripel er gode alternativer. Alle stilene er overgjærede, noe som gir fruktige aromaer og en lett sødme. De fleste variantene av disse ølene har godt med kullsyre som frisker opp måltidet. Velg Weiss- eller Witbier til lettere varianter av sushi. Tripel er det sterkeste ølet og kan med fordel brukes til rikere og fyldigere sushiretter.

Gå til ØL

Sake

Sake er ofte aromatisk og kommer i forskjellige tørrhetsgrader, men har ikke syren som vin kan by på eller bitterheten man finner i øl. Allikevel er sake et trygt valg, spesielt dersom selskapet er stort eller sushien skal serveres i mange varianter. For fravær av syre og bitterhet gjør nemlig at sake aldri blir surt eller bittert til tross for sødme i maten.

Om du er redd vanlig sake blir noe slapt eller skal ha fetere varianter av sushi, gå for en musserende sake, hvor bobler bidrar med friskhet.

Relaterte artikler

Champagne nyttår
Mat & drikke

Champagne til nyttår

Champagne eller musserende vin er nesten en selvfølge på nyttårsaften. Hvorfor ikke velge noe som også kan drikkes til nyttårsmiddagen?  Her kan du lære hvordan du lager en boblende kveld, helt fra begynnelse til slutt.

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.