Klikk & hentTax Free & MeLive shoppingInspirasjon & guider
Kvote & hjelp
0
7 minutters lesing

Drikke til pinnekjøtt

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin fått innpass til julemiddagen. Et eksempel på dette er pinnekjøtt. Ta en kikk under for å lære mer om drikke til pinnekjøtt.

Smaksrik og fett mat = smaksrik drikke

Pinnekjøtt er dampet fårekjøtt som typisk serveres med pølser, rotmos og eventuelt klar kraft fra dampingen. Noen velger å brune kjøttet i ovn etter dampingen; andre ikke.

Som mye annen julemat som ribbe er pinnekjøttet i seg selv både smaksrikt og fett. Åpenbart bør drikken være tilsvarende smaksrik for å ikke bli borte i kombinasjonen. Er det vin bør den i tillegg ha en del syre, er det øl, en del friskhet og bitterhet for hamle opp med fettet og lette måltidet. Men fravær av svor og fete sauser, gjør syre i vinen og friskhet og bitterhet i ølet mindre viktig til pinnekjøtt enn til eksempelvis ribbe.

Fravær av fet saus og svor trekker også ned fylden på måltidet og tillater at drikken er noe lettere uten at den blir spinkel i forhold til maten.

Men det er det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen som byr på de største utfordringene. Salt kles godt av sødme. Dette kjenner vi godt fra kombinasjoner som popcorn og cola. Samtidig kan sødmen i rotmosen stjele den lille sødmen som er med på å gi balanse i en relativt tørr vin eller et tørt øl. Med andre ord er det en fordel om drikken byr på litt sødme.

Klar kraft, istedenfor eksempelvis brun saus, og rotmos gjør pinnekjøtt som måltid litt lysere i karakter, spesielt hvis man unnlater å brune pinnekjøttet i ovnen før servering. Denne lyse karakteren kan godt kan reflekteres i drikkevalget.

Øl

Skal du ha øl til pinnekjøtt, velg et øl med mye smakskraft, noe friskhet og bitterhet, og gjerne litt sødme. Ølet trenger ikke være spesielt fyldig, men de aller letteste ølene kan virke spinkle i forhold til maten.

Det er få øl som møter alle disse kriteriene: noen har sødmen, men ikke friskheten og bitterheten og motsatt. Hvilket øl som er best for deg kommer an på to ting:

  • Hvor mye du spiser
  • Hvor glad du er i bitterhet

Er du en av dem som gjerne forsyner deg flere ganger og spiser til magen føles som om den er klar til å sprekke, ja da trenger du et friskt og bittert øl som letter måltidet.

Er du mer moderat med hvor mye du forsyner deg vil ikke friskheten og bitterheten i ølet spille en like viktig rolle, og du kan prioritere de mer sødmefulle ølene.

Under finner du noen stiler som kan passe, avhengig av dine preferanser (som en tommelfingerregel vil de lysere stilene passe godt til pinnekjøtt som ikke er brunet i ovn, mens de mørkere stilene vil reflektere de karamelliserte tonene på brunet kjøtt):

  • American Pale/Red/Amber Ale- Amerikansk ale benytter seg ofte av amerikansk og aromatisk humle, noe som gjør at ølet får mye smakskraft. Ølet byr også på en viss bitterhet fra humlen og gjerne mye friskhet fra kraftig kullsyre. Siden ølet er overgjæret og det ofte benyttes andeler med karamellmalt, får det gjerne litt sødme som kan balansere saltet i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen. Spesielt Red/Amber Ale har mye av denne maltsødmen.
  • Brown Ale- Overgjæring og utstrakt bruk av blant annet karamellmalt gir Brown Ale både smakskraften og sødmen det trenger for å møte det karakterfulle og salte pinnekjøttet og den søtlige rotmosen. Med unntak av amerikanske tolkninger har Brown Ale dog sjelden mye friskhet og bitterhet, noe som gjøt at måltidet kan virke noe mektig, i hvert fall hvis du forsyner deg i rikelig monn.
  • Oud Bruin- Dette er et sjeldent øl, men ‘korrekte’ versjoner har nesten alt man trenger til pinnekjøtt. Oud Bruin er et surøl, og har derfor syren det trenger for å hamle opp med fettet. I tillegg har det gjerne både mye karakter og sødme fra overgjæring og karamellmalt.

Akevitt

Juleakevitt og pinnekjøtt er en populær smaksopplevelse i norske julefeiringer. Pinnekjøtt, den tradisjonelle retten med tørket og røkt lammekjøtt, serveres med deilige rotgrønnsaker og poteter. Den rike, røykfylte smaken av pinnekjøttet balanseres av akevitten. Juleakevitten, med sin krydrede og varme karakter, forsterker smakene i pinnekjøttet og gir en ekstra dimensjon til måltidet. Denne feiringen av norsk matkultur og håndverk skaper en kombinasjon som gjør julemiddagen uforglemmelig. Se vårt utvalg av juleakevitt

Vin

Mange tenker umiddelbart på rødvin når de hører fårekjøtt. Men tatt i betrakting at måltidet pinnekjøtt som helhet har en ganske lys karakter i form av rotmos, lys kraft og eventuelt fravær av bruning, er ikke hvite alternativer så dumt.  Hvitvin og musserende finnes dessuten oftere i litt søtere utgaver som balanserer det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen godt.

Hvitvin

Vin på druen riesling kommer ofte i både tørre og søtere utgaver. Halvtørre utgaver som halbtrocken eller feinherb har gjerne den sødmen de trenger for å balansere saltet i kjøttet og sødmen i rotmosen. Druetypen gir viner med god syre samt mye aromaintensitet. Den høye syren balanserer fettet. Den høye aromaintensiteten gjør at vinen smaker tilstrekkelig mye ved siden av det karakterfulle pinnekjøttet. Se vårt utvalg av riesling

Musserende vin

Musserende vin kommer i mange forskjellige tørrhetsgrader. Utgaver som extra dry (extra seco) eller sec (seco) har sødmen de trenger for å balansere saltet i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen. Det meste av musserende vin har syren som trengs for å balansere fettet, men det er stor variasjon i smakskraft. Vi anbefaler derfor utgaver med nok konsentrasjon til å matche det karakterfulle pinnekjøttet. Gode alternativer kan være champagne og påkostet cremant og cava. Se vårt utvalg av musserende vin

Rødvin

Det kan være vanskelig å finne rødvin med nok sødme til å balansere både det salte preget på pinnekjøttet og sødmen i rotmosen. Forsøk en rødvin med litt mer sødme enn normalt, gjerne en stil med mye fruktighet. Matens lyse karakter gjør at lysere rødvinsstiler ofte er mer passende enn mørke. Vinen bør for øvrig ha lite tannin og god syre som kan balansere fettet. En pinot noir fra nye verden eller en barbera kan være et godt alternativ.
 

Les også:

Drikke til ribbe og Drikke til kalkun

Se også oppskrift på Pinnekjøtt med kålrabistappe lengre ned.

 

Pinnekjøtt med kålrabistappe

4 posjoner.

2 kg pinnekjøtt
750 gram kålrot
2 store mandelpoteter
100 gram smør
½ ts muskat
1 ts salt
1 ts pepper


Slik gjør du

Velg kjøttfulle stykker av pinnekjøtt med moderat med fett.

Legg pinnekjøttet i vann i minst 24 timer, bytt vannet etter 6 timer. På denne måten blir pinnekjøttet mindre salt og mykere.

Legg pinner av bjørk i bunnen av en stor kjele og legg i pinnekjøttet. Ha vann i kjelen, men ikke så mye at det kommer i kontakt med kjøttet.

La pinnekjøttet dampe lenge under lokk på lav varme, minst 3 timer. Pinnekjøttet har bare godt av å dampe enda lenger. Pass på at kjelen ikke koker tørr, etterfyll eventuelt med vann.

Fjern skallet på kålrabien og skrell mandelpotetene. Del disse opp i passende biter og kok bitene møre i godt saltet vann. Kjør kålrabistappen nesten glatt med en stavmikser tilsett smør og smak til med muskat, salt og pepper.

Sett på grillelementet på ovnen og grill pinnekjøttet lett i ca 5 min. Server med gode kokte mandelpoteter og øs litt av den gode kokekraften over kjøttet.