Tankene bak
Utgangspunktet her er at ølet ikke skal miste kvaliteter når det kombineres med mat.
-
Sødmen i ølet bør være minst like høy som sødmen i maten
Dette er den viktigste regelen av alle. Dersom du spiser mat med sødme, tilpasser ganen din seg søthetsnivået på maten. Dette vil dempe inntrykket av sødme i ølet og du vil sitte igjen med et øl med bitterhet og alkohol som ikke lenger balanseres av sødme. Av samme grunn drikker vi cola til godteri og dessertvin til desserten; Søtt til søtt.
I praksis er det sjelden nok sødme i øl til å matche de aller søteste rettene. I slike tilfeller bør du redusere mengden bitterhet og alkohol for at dette ikke skal stikke seg for mye frem. Stiler som Bock, Brown Ale og Scotch Ale er gode alternativer. Bock har sødme fra karamellmalt, mens Brown Ale og Scotch Ale i tillegg er overgjærede. Ingen av de nevnte stilene har mye bitterhet, mens Brown Ale er det svakeste.
Mange vil kanskje mene at det gir en rensende effekt når ølets bitterhet fremheves i kombinasjon med søt mat, men hvis ølet i utgangspunktet er balansert vil denne balansen altså forstyrres. Vårt perspektiv er at dersom det er bitterhet i seg selv du er ute etter, kan du ta deg et glass billig tonic-vann eller en kopp rimelig te; Da sparer du penger og unngår de uheldige helsevirkningene av alkohol.
-
Utpreget salt og hot mat drar fordel av sødme i ølet
Salt og søtt er en klassisk kombinasjon. Du kjenner den kanskje allerede fra popcorn og cola.
Hot and sweet likeså. Tenk på asiatiske retter som ofte har innslag av både mye krydder og sødme som en sweet chilli saus.
-
Høy friskhet i ølet er nesten alltid en fordel til mat
Salt, syre og fett i maten demper inntrykket av friskhet i ølet. Dette kan få ølet til å fremstå som ufriskt, livløst eller slapt, hvis det ikke har nok friskhet.
Friskhet hjelper dessuten til med å friske opp eller lette et fett måltid.
Nesten all mat vil enten inneholde innslag av salt, fett eller syre og en viss friskhet i ølet er derfor nesten alltid en fordel til mat.
-
Smaksrik og fyldig mat krever smaksrikt og fyldig øl
Et øl vil bli intetsigende og vandig på smak dersom smaken i maten overdøver smaken i ølet. På samme måte virker ølet spinkelt dersom maten er mye fyldigere enn ølet.
-
Bittert øl kan dra fordel av salt, fet og sterk mat
Forsiktige mengder salt i maten kan øke inntrykket av sødme og dempe bitterheten i ølet.
Bitterhet kan dessuten gi en følelse av at ølet renser opp i ganen etter tung og fet mat.
Sterk mat kan numme følsomheten for bitterhet.
-
Unngå bittert øl til bitter mat
Bitterhet forsterker bitterhet. Det blir for eksempel en bitter opplevelse om du kombinerer bittert øl med bitter mat. Bitterhet i mat forekommer i hovedsak i forbindelse med grønnsaker, så vær varsom når du velger øl til salaten din, for eksempel.