Profil

Handlekurv

Øl og mat

null

Noen ganger klødd deg i hodet over hvorfor favoritt-ølet plutselig smaker edder og galle når du serverer det til mat? Hvorfor blir det bitre ølet så mye bløtere til chipsen? Og hvorfor blir ølet som var rundt og søtlig til forretten bittert etter desserten? Her er seks enkle regler for å kombinere mat og øl.

Slik skaper du gode kombinasjoner!

- Sødmen i ølet bør være minst like høy som sødmen i maten

- Utpreget salt og hot mat drar fordel av sødmen

- Høy friskhet i ølet er nesten alltid en fordel til mat

- Smaksrik og fyldig mat krever smaksrikt og fyldig øl

- Bittert øl kan dra fordel av salt, fet og sterk mat.

- Unngå bittert øl til bitter mat

Hvorfor er mat og øl et tema?

Av en eller annen merkelig grunn finner vi få kjøreregler når det gjelder om vi skal velge saft, vann, brus eller melk til maten. Men akkurat når det gjelder øl er har det etter hvert dukket opp flere bøker om hvordan dette skal kombineres med mat. Hvorfor er dette et så stort tema?

øl i høyere grad enn drikke som saft, vann, brus og melk inneholder såkalte strukturelle komponenter som alkohol og bitterhet. Dette er ting som isolert sett ikke smaker så godt. Et øl som bare smaker alkohol eller bittert er sjelden ettertraktet.

For å balansere disse strukturelle komponentene har det også en rekke andre egenskaper som sødme, fylde og aroma. Et godt øl kan ha mye alkohol og bitterhet så lenge dette er balansert av mye sødme, fylde eller aroma.

Når vi kombinerer mat og øl kan maten påvirke hvordan forskjellige elementer i drikken fremstår og dermed ølets balanse, på godt og vondt. Et bittert øl blir plutselig rundt og behagelig til litt salt mat; Et øl som smakte rundt og søtlig til forretten blir plutselig bittert etter desserten.

Vil du unngå fallgruvene og skape de virkelig gode kombinasjonene, les mer om de 6 enkle grunnreglene under.

Tankene bak

Utgangspunktet her er at ølet ikke skal miste kvaliteter når det kombineres med mat.

Sødmen i ølet bør være minst like høy som sødmen i maten

Dette er den viktigste regelen av alle. Dersom du spiser mat med sødme, tilpasser ganen din seg søthetsnivået på maten. Dette vil dempe inntrykket av sødme i ølet og du vil sitte igjen med et øl med bitterhet og alkohol som ikke lenger balanseres av sødme. Av samme grunn drikker vi cola til godteri og dessertvin til desserten; Søtt til søtt.

I praksis er det sjelden nok sødme i øl til å matche de aller søteste rettene. I slike tilfeller bør du redusere mengden bitterhet og alkohol for at dette ikke skal stikke seg for mye frem. Stiler som Bock, Brown Ale og Scotch Ale er gode alternativer. Bock har sødme fra karamellmalt, mens Brown Ale og Scotch Ale i tillegg er overgjærede. Ingen av de nevnte stilene har mye bitterhet, mens Brown Ale er det svakeste.

Mange vil kanskje mene at det gir en rensende effekt når ølets bitterhet fremheves i kombinasjon med søt mat, men hvis ølet i utgangspunktet er balansert vil denne balansen altså forstyrres. Vårt perspektiv er at dersom det er bitterhet i seg selv du er ute etter, kan du ta deg et glass billig tonic-vann eller en kopp rimelig te; Da sparer du penger og unngår de uheldige helsevirkningene av alkohol.

Utpreget salt og hot mat drar fordel av sødme i ølet

Salt og søtt er en klassisk kombinasjon. Du kjenner den kanskje allerede fra popcorn og cola.

Hot and sweet likeså. Tenk på asiatiske retter som ofte har innslag av både mye krydder og sødme som en sweet chilli saus.

Høy friskhet i ølet er nesten alltid en fordel til mat

Salt, syre og fett i maten demper inntrykket av friskhet i ølet. Dette kan få ølet til å fremstå som ufriskt, livløst eller slapt, hvis det ikke har nok friskhet.

Friskhet hjelper dessuten til med å friske opp eller lette et fett måltid.

Nesten all mat vil enten inneholde innslag av salt, fett eller syre og en viss friskhet i ølet er derfor nesten alltid en fordel til mat.

Smaksrik og fyldig mat krever smaksrikt og fyldig øl

Et øl vil bli intetsigende og vandig på smak dersom smaken i maten overdøver smaken i ølet. På samme måte virker ølet spinkelt dersom maten er mye fyldigere enn ølet.

Bittert øl kan dra fordel av salt, fet og sterk mat

Forsiktige mengder salt i maten kan øke inntrykket av sødme og dempe bitterheten i ølet.

Bitterhet kan dessuten gi en følelse av at ølet renser opp i ganen etter tung og fet mat.

Sterk mat kan numme følsomheten for bitterhet.

Unngå bittert øl til bitter mat

Bitterhet forsterker bitterhet. Det blir for eksempel en bitter opplevelse om du kombinerer bittert øl med bitter mat. Bitterhet i mat forekommer i hovedsak i forbindelse med grønnsaker, så vær varsom når du velger øl til salaten din, for eksempel.

Les vår store øl-guide

Se vårt utvalg av øl

31 Dec 2017

TRN Store