Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Marsipan for voksne

Marsipan serveres både til jul og til påske, men det er kanskje først og fremst påsken som er marsipanens høytid. God marsipan med nydelige smaker er en fryd for ganen. Men hva er forskjellene på marsipan og hva gjør den eksklusiv? Lær det her!

Marsipan

Marsipanens smak avgjøres av hvilken type mandel og ingredienser som velges

Butikkene våre bugner med marsipan av forskjellige typer, spesielt rundt påske. Så hvilken skal du velge?

For mange er det nok å ta stilling til om marsipanen skal være hvit eller gul, trukket med sjokolade eller ikke, eller formet som egg eller kylling. Men vil du unngå at marsipanen havner i ungenes påske-egg, er det kanskje best å velge marsipan på en litt mer «voksen» måte. Dette betyr å ta stilling til alt fra marsipanens sammensetning til opphav.

Fra tidenes morgen har vi laget næringsrike blandinger av nøtter, frø og honning. Marsipan er kanskje det mest raffinerte uttrykket av denne kulturen. Det lages på mandler og sukker. Mandelens og sukkerets delikate smaker gjør at type mandel og eventuelle andre ingredienser blir avgjørende for smaken.

Liker du marsipan med mye smak, gå derfor for en type som inneholder aprikoskjerner eller bittermandler; Liker du marsipan med mer delikate og milde smaker, gå for en som er laget kun på søtmandler.

 

Marsipanens smak kan variere med bruken av søtmandler, bittermandler, aprikoskjerner og andre frø og nøtter. Søtmandler gir en delikat smak.  Aprikoskjerner og bittermandler gir mer aroma. Disse er vanlige ingredienser i marsipan og smaken oppfattes derfor som marsipanaktig i forhold til andre nøtter og frø som pistasj. Blant våre leverandører er Niedereger kjent for mild og delikat marsipan laget utelukkende på mandler, mens Anthon Berg er kjent for kraftig marsipan laget med aprikoskjerner.

‘Lübeck Marzipan’ og ‘Mazapan de Toledo’ forteller deg hvor marsipanen er laget

Marsipanens smak varierer også med hvor den er laget. Av den grunn finnes det marsipan med beskyttet geografisk betegnelse som ‘Lübeck Marzipan’ og ‘Mazapan de Toledo’. I begge disse typene er det høye krav til mandelinnhold. Mazapan de Toledo lages utelukkende på søtmandler med høy fettprosent som gir en mild smak og en fet tekstur. I vårt sortiment har vi marsipan fra Lübeck fra produsenten Niederegger.

Et fellestrekk for kvalitetsmarsipan er uansett et høyt innhold av nøtter/frø, og da spesielt mandler.

Se også vårt utvalg av sjokolade her

Voksenmarsipan trenger ikke være kjedelig

Om du synes marsipan naturell blir litt kjedelig, men ikke vil nedgradere til gule kyllinger og fargesprakende kolibri-egg, kan du glede deg over at det også finnes marsipan med tilsatt smak av alt fra espresso og brandy til jordbær og champagne.

Uansett hvilken marsipan du ender opp med, ikke glem å handle med litt påskegodt til barna også, for i nøden spiser de til og med voksenmarsipanen din.

God påske!

Relaterte artikler

Drikke til lam
Mat & drikke

Drikke til lam

På høsten fylles norske kjøkken, hjem og trappeoppganger med en gjenkjennelig duft – Lam. Noen ganger dufter det lammelår stappet med hvitløk og rosmarin, andre ganger dufter det fårikål. Uansett dufter det mye. Og det er det som er tingen med lammekjøtt, dette er et kjøtt med mye karakter.