Grillet/stekt sjømat
Grillet/stekt sjømat kan være alt fra fisk stappet med urter og sitron og servert med poteter, rømme og agurksalat til gratinert hummer. Uansett, smaker maten mer fordi den serveres varm og fordi steke-/grillskorpe setter sitt preg på den. Dette bør også reflekteres i drikken.
ØL
Til stekt eller grillet sjømat kan det være godt med noe mer smakskraft og farge i ølet. Samtidig er det selvfølgelig viktig at ølet er friskt for å matche fett i fet fisk som makrell og tilbehør som rømme eller smør. American Pale eller Amber Ales er gode alternativer. Ølene har god friskhet som kan balansere fettet og syren i rømmen og agurksalaten. Samtidig har de intens aroma av amerikansk humle og noter av ristet eller karamellisert malt. Sistnevnte kan matche smaken av steke- eller grillskorpe, mens amerikansk humle kan være litt sitron- og urteaktig på duft, noe som passer perfekt til agurksalaten eller om fisken er stappet med sitron og urter.
VIN
Til retter som grillet/stekt fisk stappet med urter og sitron og servert med poteter, rømme og agurksalat vil aromatiske viner med litt fylde passe godt. Som ellers bør vinene ha en del syre som hamler opp med fettet i rømmen og matcher syren i agurksalaten. Er det også en del sødme i agurksalaten bør dette reflekteres i vinen, da den ellers fort vippes ut av balanse og bli smakende surt. Litt påkostede og fyldige utgaver av Riesling kan, foruten syre og smakskraft, noen ganger by på litt ekstra restsødme. Om ikke agurksalaten er av den søtlige sorten kan viner med litt vegetale noter skape spennende broer til maten. En Sauvignon Blanc fra New Zealand er et godt eksempel. Om du ønsker Rosévin kan Schilcher fra Østerrike være et spennende alternativ.
Til kjøttfulle skalldyr som hummer gratinert med urtesmør eller ost, er fylde i vinen desto viktigere. En litt fet og fatmodnet Chardonnay som en sentralburgunder vil være klassisk følge. Andre spennende opsjoner er hvit Graves eller Pessac-Leognan. Her får du ofte fylde og fatkarakter i tillegg til litt vegetale noter som kan fungere godt dersom hummeren er gratinert med urtesmør. Ønsker du bobler i glasset er fyldigere musserende som Champagne, Franciacorta og Trento gode alternativer.
Se vårt utvalg av Vin og ØL: