Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Drikke til lam

På høsten fylles norske kjøkken, hjem og trappeoppganger med en gjenkjennelig duft – Lam. Noen ganger dufter det lammelår stappet med hvitløk og rosmarin, andre ganger dufter det fårikål. Uansett dufter det mye. Og det er det som er tingen med lammekjøtt, dette er et kjøtt med mye karakter.

Hva slags vin velger man til lam?

Mange lurer på hva slags vin man skal velge til lam, og svaret ligger litt i lammets egenkarakter. Uansett om du velger rødt, hvitt eller musserende, velg en vin med mye karakter som ikke bukker under for lammets kraftige karakter.

Vinvalget kommer også an på hvordan kjøttet er tilberedt. Mens lam som er kokt eller dampet ofte får en litt mildere karakter, får lam som er stekt en ekstra smak fra bruning. Videre vil tilbehøret være avgjørende. Fårikål med poteter er veldig annerledes fra en grillet eller stekt lammelår servert med en konsentrert rødvinssaus.

Til stekte eller grillede lammeretter med mørke og kraftige sauser, er rødvin førstevalget. Velg gjerne en rødvin med mye smakskraft og gjerne litt karakter fra lagring. En Rioja Reserva eller Gran Reserva har gjerne godt med modningsaromaer som matcher lammets sterke karakter godt. En Châteauneuf-du-Pape er ofte rik på rustikke aromaer, dufter av urter og krydder som kler hvitløken, urtene lammet ofte gnis inn med.

Til lyse og kokte eller dampede lammeretter kan hvitvin være meget passende, bare den er aromatisk og har nok fylde til å matche teksturen i retten. En hvit, smaksrik og fyldig Bordeaux fra Graves er et godt utgangspunkt. Her har man gjerne aromaintensitet fra Sauvignon Blanc, mens lagring på bunnfall og fat gir desto mer aromakompleksitet og fylde. Hvite sentralburgundere med tilsvarende lagring kan også fungere godt. Det kan også fetere, tørre uttrykk på Riesling som Grosses Gewachse, gjerne fra Rheingau eller sydligere områder som Pfalz. Ønsker du rødt, velg en vin med moderat tannin og cirka middels fylde, som en Pinot Noir. Forsøk gjerne en av disse vinene til retten under.

Fårikål

4 porsjoner

 

1,5 kilo fårikålkjøtt, velg kjøttfulle stykker med moderat med fett.

2 kilo hodekål

4 ts pepper

2 ts salt

3 dl vann

 

Slik gjør du

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene.

Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), normalt tar dette fra 2,5-3 timer, sjekk underveis.

Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener med gode nykokte poteter og øs over kraften fra dampingen.

Relaterte artikler

Drikke til sommer-sjømat
Mat & drikke

Drikke til sommer-sjømat

Sommeren er høytid for sjømat og bordene bugner av alt fra østers, krabbe, kreps og rekesmørbrød til grillet fisk og gratinert hummer. Pils og lette, friske hvitviner er populært følge, men det finnes mange spennende alternativer som ofte kan gjøre seg vel så bra. Les mer om dette her.

Marsipan
Mat & drikke

Marsipan for voksne

Marsipan serveres både til jul og til påske, men det er kanskje først og fremst påsken som er marsipanens høytid. God marsipan med nydelige smaker er en fryd for ganen. Men hva er forskjellene på marsipan og hva gjør den eksklusiv? Lær det her!

Få vintipsene som passer alle kyllingretter
Mat & drikke

Få vintipsene som passer alle kyllingretter

Når du skal finne riktig vin til kylling bør du se på hvilket tilbehør som skal spises til kjøttet. Uansett om du foretrekker rødvin eller hvitvin til kylling, får du drikketips som passer til både lette og kraftigere kyllingretter her.