Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Drikke til lam

På høsten fylles norske kjøkken, hjem og trappeoppganger med en gjenkjennelig duft – Lam. Noen ganger dufter det lammelår stappet med hvitløk og rosmarin, andre ganger dufter det fårikål. Uansett dufter det mye. Og det er det som er tingen med lammekjøtt, dette er et kjøtt med mye karakter.

Hva slags vin velger man til lam?

Mange lurer på hva slags vin man skal velge til lam, og svaret ligger litt i lammets egenkarakter. Uansett om du velger rødt, hvitt eller musserende, velg en vin med mye karakter som ikke bukker under for lammets kraftige karakter.

Vinvalget kommer også an på hvordan kjøttet er tilberedt. Mens lam som er kokt eller dampet ofte får en litt mildere karakter, får lam som er stekt en ekstra smak fra bruning. Videre vil tilbehøret være avgjørende. Fårikål med poteter er veldig annerledes fra en grillet eller stekt lammelår servert med en konsentrert rødvinssaus.

Til stekte eller grillede lammeretter med mørke og kraftige sauser, er rødvin førstevalget. Velg gjerne en rødvin med mye smakskraft og gjerne litt karakter fra lagring. En Rioja Reserva eller Gran Reserva har gjerne godt med modningsaromaer som matcher lammets sterke karakter godt. En Châteauneuf-du-Pape er ofte rik på rustikke aromaer, dufter av urter og krydder som kler hvitløken, urtene lammet ofte gnis inn med.

Til lyse og kokte eller dampede lammeretter kan hvitvin være meget passende, bare den er aromatisk og har nok fylde til å matche teksturen i retten. En hvit, smaksrik og fyldig Bordeaux fra Graves er et godt utgangspunkt. Her har man gjerne aromaintensitet fra Sauvignon Blanc, mens lagring på bunnfall og fat gir desto mer aromakompleksitet og fylde. Hvite sentralburgundere med tilsvarende lagring kan også fungere godt. Det kan også fetere, tørre uttrykk på Riesling som Grosses Gewachse, gjerne fra Rheingau eller sydligere områder som Pfalz. Ønsker du rødt, velg en vin med moderat tannin og cirka middels fylde, som en Pinot Noir. Forsøk gjerne en av disse vinene til retten under.

Fårikål

4 porsjoner

 

1,5 kilo fårikålkjøtt, velg kjøttfulle stykker med moderat med fett.

2 kilo hodekål

4 ts pepper

2 ts salt

3 dl vann

 

Slik gjør du

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene.

Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), normalt tar dette fra 2,5-3 timer, sjekk underveis.

Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener med gode nykokte poteter og øs over kraften fra dampingen.

Relaterte artikler

Vin til ribbe
Mat & drikke

Vin til ribbe

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin blitt vanligere til julemiddagen.  Et eksempel på dette er ribbe.  Ta en kikk under for å lære mer om vin til ribbe

øl til pinnekjøtt
Mat & drikke

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.

Sjokolade - Den søteste gaven
Mat & drikke

Slik velger du den perfekte sjokoladen

Sjokolade kommer i mange drakter. De kan være mørke, lyse eller hvite, i tynne og sprø flak eller store, chunky biter. I tillegg er de laget på forskjellige bønnetyper med forskjellig karakter etter hvor de er dyrket. Slik finner du frem i jungelen av sjokolade.