Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Drikke til grillmat

Norske grilltallerkener kan bestå av så mangt: Glasserte spareribs, rødvinsmarinerte nakkekoteletter, mais, potetsalat, med mer. Med så mange smaker på tallerkenen er det en utfordring å finne drikke som passer til alt. Her er noen enkle grep og triks for å få grill-ligningen til å gå opp.

Uansett er grillmat smaksrik. Selv mildere kjøtt får ofte mye smak bare fra selve grillingen i form av grillskorpe og røykaroma. Dette betyr at drikken må være tilsvarende smaksrik om den faktisk skal kunne smakes ved siden av maten.

Utfordringen med drikke til grillmat ligger mest i søtlige BBQ-sauser og søtlig tilbehør som mais, søtpotet, grillet løk og frukt. Dette fordrer sødme i drikken for at den ikke skal fremstå som sur i forhold til maten.

En annen utfordring er at grillmat som regel byr på store kontraster. Til og med kraftig kjøtt serveres ofte med lyst og friskt tilbehør som potetsalat, kålsalat eller tzatziki og gresk salat. Et vanlig valg til kjøttet ville vært rødvin, men det friske og lyse tilbehøret tilsier at en hvit- eller rosévin kan passe bedre.

Det skal mye til for å finne drikke som matcher alle de paradoksale sammensetningene av grillmat. Én enkel ting du kan gjøre er å bestemme deg for hva slags stil det skal være på grillmaten din og deretter bestemme deg for drikke. Skal det være amerikansk sydstatsmat med glaze, søtlig BBQ-saus, søtpotet og mais eller annen grillmat med søtlig tilbehør i form av grillet løk eller frukt? Eller skal det være et friskere og mer europeisk uttrykk med rødvins- eller urtemarinade? Og til slutt, skal maten serveres med lyst og friskt tilbehør som potetsalat, kålsalat eller tzatziki og gresk salat?

Søtlig grillmat og vin

Til den amerikanske varianten med søtlig BBQ-saus eller glaze vil rødviner som Zinfandel fra California være klassisk. Disse har ofte en litt sødmefull karakter og har gjerne tilstrekkelig med smakskraft og fylde. Amarone og Ripasso har mye av det samme, men kan gjerne by på litt ekstra syre som kan hamle opp med eventuelt fett i maten. Andre alternativer er Primitivo fra Puglia, Malbec fra Argentina og Shiraz fra Barossa.

Søtlig tilbehør eller søtlig grillmat med lyst tilbehør og vin

Skal du ha mais, søtpotet, grillet løk, ananas eller melon som tilbehør kan en hvitvin være mer passende. Det samme gjelder dersom du skal servere lyst og friskt tilbehør som kålsalat ved siden av den søtlige grillmaten. Smaksrike alternativer med tilstrekkelig fylde og sødme kan være halvtørr Chenin Blanc fra Loire. En påkostet Riesling med litt høy restsødme kan også være passende. Begge alternativene byr dessuten på god syre som kan matche friskheten i kålsalaten og hamle opp med eventuelt fett i maten.

Mindre søtlig grillmat og vin

Til grillmat uten sødmefulle komponenter er alternativene flere. Til kjøtt som er stekt hardt, er det lurt med en vin uten voldsomme mengder tannin som tørrer ut munnen. Dette kan være mange av alternativene som er nevnt til søtlig grillmat, men også vin fra Syd-Rhône og Rioja kan være gode alternativer.

Til rosastekt kjøtt kan du, avhengig av tilbehør, også velge viner med mer tannin, da proteinene i kjøttet ikke har blitt denaturert av varmen og derfor kan binde en del av tanninene. Ribera del Duero og Brunello di Montalcino er smaksrike og fyldige alternativer.

Mindre søtlig grillmat med lyst tilbehør og vin

Er det i hovedsak lyst og friskt tilbehør som potetsalat, tzatziki og gresk salat eller salater med vinaigretter og rømmebaserte dressinger inne i bildet, gå for hvit- eller rosévin. Blant hvitvin vil aromatiske og litt fyldige alternativer som hvit Graves eller Pessac-Leognan passe godt. Påkostet og fyldig Riesling som en Smaragd fra Wachau eller en påkostet Alsace vil også fungere godt. New Zealandsk Sauvignon Blanc vil fungere til de lettere rettene. Mange av disse vinene har dessuten god syre som kan hamle opp med eventuelt fett i maten og matche friskheten i for eksempel tzatziki, vinaigretter og rømmebaserte dressinger. Av rosévin vil Bandol og Tavel være gode alternativer. Her får du nok fylde og smakskraft. En Schilcher fra Østerrike har riktignok mer friskhet, men passer best til de litt lettere og friskere rettene. Insisterer du på rødt også til lyst og friskt tilbehør kan rimelige rødviner på Pinot Noir og Barbera by på tilstrekkelig friskhet.

Grillmat og øl

Som med vinen er det viktig at ølet har mye karakter og gjerne fylde som står i stil til maten. Det må også gjerne ha mye friskhet og bitterhet for å hamle opp med fett og matche eventuell friskhet i tilbehøret.

Til søtlige retter gjør det seg godt med øl som har sødme fra overgjæring og/eller bruk av karamellmalt. Problemet med mange av de mørkere ølstilene er at de ofte ikke har friskheten som fordres av fett i maten eller friskhet i tilbehøret. En litt mørkere variant av India Pale Ale er ett godt alternativ. Dubbel kan også by på god friskhet, men mindre bitterhet. Et mørkere surøl som Oud Bruin gjør også susen, men vil typisk være noe lettere.

Til lysere tilbehør kan stiler som Tripel og lysere surøl som Gueuze være gode alternativer. Spesielt Gueuze byr på en syre som kan matche friskheten i en del av tilbehøret, men fungerer ofte best om grillmaten ikke har innslag av sødme.

Relaterte artikler

Vin til ribbe
Mat & drikke

Vin til ribbe

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin blitt vanligere til julemiddagen.  Et eksempel på dette er ribbe.  Ta en kikk under for å lære mer om vin til ribbe

øl til pinnekjøtt
Mat & drikke

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt mat som serveres med søtlig tilbehør som rotmos.  Dette stiller spesielle krav til ølet.  Lær hvilket øl du bør velge til pinnekjøtt her.

Få vintipsene som passer alle kyllingretter
Mat & drikke

Få vintipsene som passer alle kyllingretter

Når du skal finne riktig vin til kylling bør du se på hvilket tilbehør som skal spises til kjøttet. Uansett om du foretrekker rødvin eller hvitvin til kylling, får du drikketips som passer til både lette og kraftigere kyllingretter her.