Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Champagne til nyttår

Champagne eller musserende vin er nesten en selvfølge på nyttårsaften. Hvorfor ikke velge noe som også kan drikkes til nyttårsmiddagen?  Her kan du lære hvordan du lager en boblende kveld, helt fra begynnelse til slutt.

Champagne nyttår

Må det være Champagne?

Mange lurer på hvorfor det er champagne som er førstevalget på nyttårsaften, og ikke andre stiler som prosecco, cava og crémant.  Svaret er at du kan godt nyte disse andre stilene istedenfor champagne, men til middagen er champagne som regel et bedre utgangspunkt.  Champagne har høyere krav til kvalitet og har derfor mer fylde og smakskraft til å matche maten.  Champagne er også kjent for sin høye syre, noe som renser opp i munnen, spesielt dersom maten er litt fet.

Om du til tross for dette ønsker noe annet enn champagne, finnes det alternativer.  Musserende vin fra Franciacorta og Trento har også høye kvalitetskrav.  Innenfor cava finnes det stiler med høyere kvalitet som Cava Reserva, Gran Reserva eller de Paraje Calificado.

Champagne og musserende til kalkun

Mange serverer kalkun på nyttårsaften.  Til dette bør du velge en litt fyldigere champagne eller musserende som kan matche fylden i tilbehør som stuffing og fløtesaus.

Tørrhetsgraden bør tilpasses sødmen i tilbehøret.  Brut er standard tørrhetsgrad på champagne og er en stil med relativt lav sødme.  Tilbehør med sødme som stuffing med epler og svisker eller waldorfsalat med druer tar knekken på sødmen i brut champagne og får den til å fremstå som sur.  Tørrhetsgrader som extra dry og sec tåler mer sødme i maten.

Musserende vin er gjerne lys på farge, noe som bør gjenspeiles i maten. Unngå eller reduser derfor mengden med mørkt tilbehør som konsentrerte rødvinssauser; gå heller for en lys fløtesaus.

Tørrhetsbetegnelser for musserende vin
(tørrest øverst, søtest nederst)

Brut nature
Extra brut
Brut
Extra dry
Sec
Demi-sec
Doux

Champagne og musserende til forrett

Forretter er ofte mildere, lettere og mer delikate enn hovedretter, noe som bør speiles i drikkevalget. Både cava og crémant kan ha disse egenskapene.  Champagne kan i tillegg by på høyere syre, som renser opp i munnen og skjerper appetitten før hovedretten.  Lette og delikate uttrykk på champagne finner du ofte i blanc de blancs, som lages utelukkende på hvite druer og stort sett chardonnay.

Sødme demper appetitten, vi anbefaler derfor ikke å begynne måltidet med sødme.  Dette gjelder både maten og drikken.  Ideelt sett bør tørrhetsgraden være brut, extra brut eller brut.

Champagne og musserende til dessert

Til dessert er champagne og musserende vin med tørrhetsgraden demi-sec eller doux mest passende.  Dette er de søteste uttrykkene på musserende vin og champagne, noe som gjør at de ikke fremstår som sure i forhold til desserten.  Demi-Sec er mindre søt enn doux, så forbehold denne til desserter som ikke er av det søteste slaget.

Til dessert er det ikke nødvendigvis champagne som er det beste valget.  Vi anbefaler enkle, fruktige musserende som Asti Spumante eller perlende vin som Moscato d’Asti til lette, lyse og enkle desserter med innslag av frukt og bær.  Champagne passer til litt fyldigere og mer komplekse desserter.

 

Godt nytt år!

 

Gå til våre champagne  Gå til våre musserende vin

Relaterte artikler

Vilt på menyen
Mat & drikke

Vilt på menyen

Høst er tid for jakt, og det betyr vilt på matbordet. Mange lurer på hvilken vin de skal velge til viltkjøttet, og ikke uten grunn. For viltkjøtt kan være alt fra rype til rein, og det er stor forskjell på hvor smaksrikt kjøttet er og hvordan det serveres.