Champagne og musserende til forrett
Forretter er ofte mildere, lettere og mer delikate enn hovedretter, noe som bør speiles i drikkevalget. Både cava og crémant kan ha disse egenskapene. Champagne kan i tillegg by på høyere syre, som renser opp i munnen og skjerper appetitten før hovedretten. Lette og delikate uttrykk på champagne finner du ofte i blanc de blancs, som lages utelukkende på hvite druer og stort sett chardonnay.
Sødme demper appetitten, vi anbefaler derfor ikke å begynne måltidet med sødme. Dette gjelder både maten og drikken. Ideelt sett bør tørrhetsgraden være brut, extra brut eller brut.
Champagne og musserende til dessert
Til dessert er champagne og musserende vin med tørrhetsgraden demi-sec eller doux mest passende. Dette er de søteste uttrykkene på musserende vin og champagne, noe som gjør at de ikke fremstår som sure i forhold til desserten. Demi-Sec er mindre søt enn doux, så forbehold denne til desserter som ikke er av det søteste slaget.
Til dessert er det ikke nødvendigvis champagne som er det beste valget. Vi anbefaler enkle, fruktige musserende som Asti Spumante eller perlende vin som Moscato d’Asti til lette, lyse og enkle desserter med innslag av frukt og bær. Champagne passer til litt fyldigere og mer komplekse desserter.
Godt nytt år!