Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Bobler til 17. mai frokosten

17. mai frokosten er en kjempeutfordring for vin, rett og slett fordi det er så mye forskjellig mat. Det er vanskelig å finne kun én boblende vin som passer perfekt til alt. Heldigvis finnes det et par knep som gjør at du kan komme deg unna med kun to typer som vil holde selskapet boblende hele veien fra eggerøren til kakene.

17-mai-frokos_ pavlova

Til maten

Ofte snakker man om Champagne til 17. mai frokosten, og det er flere gode grunner til dette. 17. mai frokosten består som regel av en rekke pålegg og kaldretter og noen varmretter som eggerøre og pai. Mens eggerøre og pai ofte er ganske milde på smak til varmretter å være, kan smaken på pålegget variere mye. Spekemat, røkelaks og visse typer ost kan være ganske kraftige på smak. For at vinen ikke skal drukne til de mer karakterfulle matbitene er det viktig at vinen har en viss smakskraft.

I tillegg byr frokostbordet ofte på litt tykke konsistenser i form av godt smør, majoneser, remulader og dressinger. Det vil si at vinen trenger en viss fylde for å ikke fremstå som spinkel i forhold til maten.

Når man så danderer smørbrød med smør og laks og eggerøre eller roastbiff med remulade, sylteagurker og løk, blir maten fort litt kompleks, noe som også bør speiles i vinen for at den ikke skal fremstå som simpel.

Lette og enkle viner som Prosecco vil derfor kun fungere som aperitiff eller til de aller enkleste og letteste rettene. Champagne, derimot, har fylde og kompleksitet fra annengangsgjæring på flaske med et visst opphold på bunnfall. Champagne byr dessuten gjerne på ekstra god syre som kan hamle opp med fettet i røkelaksen, smøret, majonesen, remuladen og dressingene. Dette gjør Champagne til en flott allrounder.

Champagne

Hvilken tørrhetsgrad?

Musserende vin kommer i hele syv forskjellige tørrhetsgrader. Velg gjerne utgaver som har litt restsødme; Du trenger litt sødme i drikken for å balansere salt preg fra mat som spekemat og røkelaks og sødme fra komponenter som frukt. Brut med en god restsødme

er et trygt valg og er samtidig tørt nok for de fleste ganer, mens extra brut og brut nature kan bli i tørreste laget.

Tørrhetsgrader for musserende vin

Sukker per liter

Brut nature:       Under 3 gram

Extra brut:         Under 6 gram

Brut:                  Under 12 gram

Extra dry:           Mellom 12 og 17 gram

Sec:                   Mellom 17 og 32 gram

Demi-sec:          Mellom 32 og 50 gram

Doux:                 Mer enn 50 gram

Perfekt eggerøre til 17 mai frokosten

Ingredienser

4 porsjoner

 • 6 stk store økologiske egg
 • 5 ss kremfløte
 • 2 ss meierismør
 • 2 ss frisk gressløk
 • Nykvernet sort pepper
 • Salt

Fremgangsmåte

Visp eggene sammen med kremfløten, litt salt og nykvernet sort pepper. Smelt meierismøret på middels varme i en stekepanne. Slå i eggerøren og la den sette seg litt før du rører forsiktig mot bunnen av pannen med en slikkepott som tåler varme.  Når eggerøren er fløyelsmyk i konsistensen tar du den av varmen og drysser den finkuttede gressløken over. Eggerøre passer veldig fint med røkelaks og alle typer spekemat som man gjerne ser på alle typer koldtbord.

Les vår vinguide

Alternativer

Om du vil ha noe annet enn Champagne finnes det selvfølgelig alternativer. Musserende vin fra Trento og Franciacorta i Italia lages på samme metode som Champagne og med strenge krav til kvalitet som sikrer både fylde og kompleksitet. Påkostede utgaver av Cava og Crémant kan også fungere; Spesielt Crémant fra Loire vil kunne by på noe av den samme syren som Champagne.

Trento Crémant de Loire Crémant Spansk musserende

Til det søte

Ingen 17. mai uten kaker og is; Bløtkaker dekorert med jordbær og blåbær og marsipankaker og kransekaker med norske flagg pryder gjerne bordet.

Her må det søtere drikke til, da sødmen i kakene og isen dreper sødmen i vinen. Dette kan få vinen til å smake ubalansert og sur. Skal du holde deg til bobler er søte viner på Moscato- druen flotte alternativer.

Moscato

PAVLOVA til 17 mai feiringen

Ingredienser

Marengsbunn

 • 4 stk eggehvite
 • ¼ ts salt
 • 250 gram sukker
 • 2 ts maizena
 • 1 ts bringebæreddik

Eggekrem

 • 4 stk eggeplommer
 • 3 dl melk
 • ½ dl sukker
 • 1 ss maizena
 • 3 stk gelatinplater
 • 3 dl kremfløte

Pynt

 • 1 kurv jordbær
 • 1 pakke friske bringebær
 • 1 pakke friske blåbær
 • 1 pakke rips

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 120 grader.
Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Pisk de sammen med litt salt på moderat hastighet til det danner ett mykt skum. Skru opp hastigheten på kjøkkenmaskinen og tilsett sukkeret, litt av gangen. Pisk til alt sukkeret er oppløst og blandingen er blank og fluffy. Pass på at du ikke visper for lenge slik at blandingen blir kornete.

Sikt maizenaen og vend dette inn i marengsen sammen med bringebæreddiken. Legg et ark med bakepapir på et stekebrett. Fordel blandingen i en sirkel og høyde på 2,5-3 cm. Stek marengsen i ca 1 ½ time på nederste rille i stekeovnen til marengsen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt.

Ha eggeplommene, melk, sukker og maizena i en kjele sammen med de oppklipte gelantinplatene. Varm opp denne blandingen under omrøring til kremen tykner. Hell eggekremen over i en bolle og la den avkjøles i kjøleskapet.Når eggekremen er avkjølt piskes den lett opp med en ballongvisp slik at den blir jevn og klumpefri. Pisk kremfløten stiv og vend den sammen med eggekremen. Legg marengsbunnen på ett kakefat og fordel kremblandingen utover kaken og pynt med de friske bærene.

 

Les også om musserende cocktails

Relaterte artikler

Vin til ribbe
Mat & drikke

Vin til ribbe

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin blitt vanligere til julemiddagen.  Et eksempel på dette er ribbe.  Ta en kikk under for å lære mer om vin til ribbe

Vin til bacalao
Mat & drikke

Vin til bacalao

Her får du noen gode tips om vin som kan serveres til bacalao, uansett om du foretrekker rødvin eller hvitvin – og bruker mye eller lite chili.