Perfekt eggerøre til 17 mai frokosten
Ingredienser
4 porsjoner
- 6 stk store økologiske egg
- 5 ss kremfløte
- 2 ss meierismør
- 2 ss frisk gressløk
- Nykvernet sort pepper
- Salt
Fremgangsmåte
Visp eggene sammen med kremfløten, litt salt og nykvernet sort pepper. Smelt meierismøret på middels varme i en stekepanne. Slå i eggerøren og la den sette seg litt før du rører forsiktig mot bunnen av pannen med en slikkepott som tåler varme. Når eggerøren er fløyelsmyk i konsistensen tar du den av varmen og drysser den finkuttede gressløken over. Eggerøre passer veldig fint med røkelaks og alle typer spekemat som man gjerne ser på alle typer koldtbord.
Alternativer
Om du vil ha noe annet enn Champagne finnes det selvfølgelig alternativer. Musserende vin fra Trento og Franciacorta i Italia lages på samme metode som Champagne og med strenge krav til kvalitet som sikrer både fylde og kompleksitet. Påkostede utgaver av Cava og Crémant kan også fungere; Spesielt Crémant fra Loire vil kunne by på noe av den samme syren som Champagne.
Trento Crémant de Loire Crémant Spansk musserende
Til det søte
Ingen 17. mai uten kaker og is; Bløtkaker dekorert med jordbær og blåbær og marsipankaker og kransekaker med norske flagg pryder gjerne bordet.
Her må det søtere drikke til, da sødmen i kakene og isen dreper sødmen i vinen. Dette kan få vinen til å smake ubalansert og sur. Skal du holde deg til bobler er søte viner på Moscato- druen flotte alternativer.
PAVLOVA til 17 mai feiringen
Ingredienser
Marengsbunn
- 4 stk eggehvite
- ¼ ts salt
- 250 gram sukker
- 2 ts maizena
- 1 ts bringebæreddik
Eggekrem
- 4 stk eggeplommer
- 3 dl melk
- ½ dl sukker
- 1 ss maizena
- 3 stk gelatinplater
- 3 dl kremfløte
Pynt
- 1 kurv jordbær
- 1 pakke friske bringebær
- 1 pakke friske blåbær
- 1 pakke rips
Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 120 grader.
Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Pisk de sammen med litt salt på moderat hastighet til det danner ett mykt skum. Skru opp hastigheten på kjøkkenmaskinen og tilsett sukkeret, litt av gangen. Pisk til alt sukkeret er oppløst og blandingen er blank og fluffy. Pass på at du ikke visper for lenge slik at blandingen blir kornete.
Sikt maizenaen og vend dette inn i marengsen sammen med bringebæreddiken. Legg et ark med bakepapir på et stekebrett. Fordel blandingen i en sirkel og høyde på 2,5-3 cm. Stek marengsen i ca 1 ½ time på nederste rille i stekeovnen til marengsen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt.
Ha eggeplommene, melk, sukker og maizena i en kjele sammen med de oppklipte gelantinplatene. Varm opp denne blandingen under omrøring til kremen tykner. Hell eggekremen over i en bolle og la den avkjøles i kjøleskapet.Når eggekremen er avkjølt piskes den lett opp med en ballongvisp slik at den blir jevn og klumpefri. Pisk kremfløten stiv og vend den sammen med eggekremen. Legg marengsbunnen på ett kakefat og fordel kremblandingen utover kaken og pynt med de friske bærene.