Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Alt du trenger å vite for å velge vin til ost

Når du skal finne en passende vin til ost bør du se på hvilke oster som befinner seg på ostefatet ditt. Her får du vite hvilke viner som passer til hvilke oster – og om du bør velge rødvin eller hvitvin til ost.

ost og vin på taxfree

Å sette sammen et ostefat er ikke en vanskelig affære, men å finne en vin som passer like godt til alle ostene på fatet er derimot en mer krevende oppgave. Ost er et kjempestort felt som nesten er like komplekst som vin. Med noen gode tips skal vi allikevel gjøre det enklere for deg å velge riktig vin til ostefatet ditt. 

Unngå tanninrik vin til ost

Mange tror at fettet i osten mildner tanninene (også kalt garvestoffer), men de vil tvert imot virke tørrende til ost. Tannin reagerer med proteiner, men i ost er proteinene i en slik form at de har mistet sin evne til å binde tannin. Dette gjelder uansett hvor kremete konsistensen på osten er. 

Rødvin eller hvitvin? Hva passer egentlig best?

Siden ost inneholder mye fett, kreves det en god del syre fra vinen. Syre er det generelt mer av i hvitvin. Siden man også bør unngå tanniner er hvitvin et bedre alternativ til ost enn rødvin. Du finner nemlig ikke vesentlige mengder tanniner i hvitvin.

Sterkvin kan også være et godt alternativ, spesielt dersom osten er smakskraftig.

Råd til deg som velger rødvin

Om du foretrekker rødvin, trenger du altså en rødvin som har lite tannin og høy syre. Dette finner du typisk i viner av druene Pinot Noir og Barbera.

Viner fra Bordeaux sin vestside – som Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux, samt Barbaresco og Barolo kan alle by på god syre. Dette er i utgangspunktet tanninrike viner, så de trenger alder, slik at tanninene har blitt slipt ned av tidens tann.

Vinalternativer til ulike oster:

Brie og Camembert

Brie og Camembert er bløte oster. De kan være unge, pasteuriserte, milde og enkle eller modne, upasteuriserte, smaksrike og komplekse. Hvilken type du går for har betydning for drikkevalget.

Rødvin:

Rødvin på Pinot Noir eller Barbera vil fungere godt uansett om osten er ung og pasteurisert eller moden og upasteurisert. Velg unge og fruktdrevne viner (disse er ofte de rimeligste) til milde og enkle oster og eldre viner til smaksrike og komplekse oster.

Rødvin på Pinot Noir

Rødvin på Barbera

Moden rødvin fra fra underområdene Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux i Bordeaux passer godt til smaksrike og komplekse oster.

Rødvin fra Bordeaux

Hvitvin:

Tørr hvitvin fra distriktene Graves eller Pessac-Léognan i Bordeaux og påkostede utgaver på Chardonnay har ofte nok fylde til å matche den myke konsistensen på disse ostene.

Vin på Chardonnay

Hvitvin fra Bordeaux

Parmigiano Reggiano (parmesan), Grana Padano, Pecorino

De aller fleste kjenner godt til parmesan – som faktisk egentlig heter Parmigiano Reggiano. Dette er harde eller ekstra harde oster med distinkte aromaer.

Rødvin:

Barolo og Barbaresco er klassiske alternativer og har nok aromaintensitet til å matche de distinkte smakene på disse ostene. Husk å gå for modne utgaver, hvor tanninene har myknet litt.

Barolo

Barbaresco

Blåmuggost: Roquefort, Gorgonzola og Stilton

Dette er relativt kraftige oster med mye saltpreg. Saltpreget i ostene krever balanse fra sødme i vinen. Den kraftige smaken i osten fordrer også mye konsentrasjon i vinen. Derfor er dessertviner og søte sterkviner gode alternativer.

Hvitvin:

Forsøk for eksempel en Tokaj Aszú (Aszú betegner de søte vinene fra området Tokaj i Ungarn) eller en påkostet søt Riesling. Begge stilene har også godt med syre, som renser opp i fettet fra osten.

Vin fra Tokaj

Vin på Riesling

Den kjente dessertvinen Sauternes, fra Sauternes i Bordeaux, er klassisk til Roquefort, men byr dessverre ikke på samme friske syre som vinene over.

Sauternes

Rødvin:

Recioto della Valpolicella er søt rødvin laget på tørkede druer. Druetypene som brukes gir ofte god syre, som kan hamle opp med fettet i osten, og lite tannin. Klassisk til Gorgonzola.

Recioto della Valpolicella

Sterkvin:

Søte utgaver av sterkvin som Portvin, Madeira og Sherry fungerer godt til blåmuggost. Portvin og Stilton er en klassisk kombinasjon.

Sherry og portvin

Chèvre

Dette er fersk, myk og hvit ost av geitemelk. Osten er syrlig og ofte mild på smak og har en smuldrete konsistens. Delikate og friske hvitviner matcher den syrlige og milde smaken og den litt skjøre konsistensen på Chèvre godt.

Hvitvin:

Siden mye Chèvre har sitt opphav i Loire, benyttes ofte viner fra det samme området til Chèvre. Sancerre og Pouilly-Fumé er klassiske alternativer og er både delikate og friske.

Vin fra Sancerre eller Pouilly-Fumé

Sveitserost (Jarlsberg og Emmentaler)

Dette er faste oster med opprinnelse i Sveits. Ostene har rene og distinkte smaker som bør speiles i vinen. Gå derfor for ung, aromatisk vin.

Hvitvin:

Sauvignon Blanc og Riesling er begge aromatiske druer. Vinene som lages utelukkende på disse druene er ofte rene og klare i smaksbildet og har lite preg av fat. Sauvignon Blanc er kanskje på sitt mest aromatiske og distinkte i den nye verden.

Sauvignon Blanc fra den nye verden

Vin på Riesling

Rødvin:

Unge og rimelige viner på Pinot Noir og Barbera har ofte et aromatisk smaksbilde med en rendyrket og klar fruktighet.

Rødvin på Barbera

Rødvin på Pinot Noir

Comté, Gruyère og Cheddar

Dette er faste, fete og smaksrike oster av kumelk. Ofte kan de ha en litt nøtteaktig karakter. Den rike smaken og den litt nøtteaktige karakteren på disse ostene speiles godt i hvitvin som har fått modning på bunnfall og fat. Denne modningen gir nemlig ofte en del karakter og preg av ristede nøtter. 

Hvitvin:

Gode eksempler på hvitvin med preg av modning på fat og bunnfall er tørr hvitvin fra Graves eller Pessac-Léognan i Bordeaux eller påkostede utgaver av Chardonnay.

Vin på Chardonnay

Hvitvin fra Bordeaux

Serverer du søtt tilbehør til ostefatet?

Ofte serveres ost med tilbehør som druer, ferske frukter og bær, tørkede frukter, nøtter og marmelader. Her er det viktig å tenke på at i mye av dette tilbehøret er det sødme. Dermed bør sødmen i vinen tilpasses sødmen i tilbehøret. Til ferske frukter trengs kanskje en halvsøt vin. Til marmelader trengs en skikkelig dessertvin. Også må man ta hensyn til osten, selvfølgelig.

Vin til varme osteretter

Er det snakk om varmretter med ost, smaker disse ofte mer på grunn av varmen. Dette fordrer mer smak i vinen enn dersom samme ost serveres kald. Smeltede oster får naturligvis en fyldigere konsistens og krever derfor mer fylde i vinen.

Ostefondue

Ostefonduen stammer fra de sveitsiske alpene og lages ofte av en sammensetning av oster som appenzeller, emmentaler og gruyere. Påkostede viner på Chardonnay har ofte god fylde og er derfor gode alternativer om du foretrekker hvitvin. Om du vil gå for rødvin kan du prøve fyldige utgaver på Barbera.

Hvitvin på Chardonnay

Rødvin på Barbera

Ostesufflé

Her er musserende vin et godt valg. Osten som benyttes er vanligvis ikke veldig kraftige, men med varmen blir det allikevel mye smak i osten. Suffléens tekstur kan virke ganske fyldig og kremete. Prøv derfor fyldige musserende viner som Champagne, Franciacorta, Trento og Cava Reserva eller Gran Reserva.

Se vårt utvalg Champagne

Se vårt utvalg musserende vin

Relaterte artikler

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.

Vin til ribbe
Mat & drikke

Vin til ribbe

Tradisjonelt blir julematen i Norge servert med øl og akevitt, men i senere tid har også rødvin og til og med hvitvin og musserende vin blitt vanligere til julemiddagen.  Et eksempel på dette er ribbe.  Ta en kikk under for å lære mer om vin til ribbe