Velg flyplass og butikk Vis butikkvelger Vis butikkvelger

Alt du trenger å vite for å velge vin til ost

Når du skal finne en passende vin til ost bør du se på hvilke oster som befinner seg på ostefatet ditt. Her får du vite hvilke viner som passer til hvilke oster – og om du bør velge rødvin eller hvitvin til ost.

ost og vin på taxfree

Å sette sammen et ostefat er ikke en vanskelig affære, men å finne en vin som passer like godt til alle ostene på fatet er derimot en mer krevende oppgave. Ost er et kjempestort felt som nesten er like komplekst som vin. Med noen gode tips skal vi allikevel gjøre det enklere for deg å velge riktig vin til ostefatet ditt. 

Unngå tanninrik vin til ost

Mange tror at fettet i osten mildner tanninene (også kalt garvestoffer), men de vil tvert imot virke tørrende til ost. Tannin reagerer med proteiner, men i ost er proteinene i en slik form at de har mistet sin evne til å binde tannin. Dette gjelder uansett hvor kremete konsistensen på osten er. 

Rødvin eller hvitvin? Hva passer egentlig best?

Siden ost inneholder mye fett, kreves det en god del syre fra vinen. Syre er det generelt mer av i hvitvin. Siden man også bør unngå tanniner er hvitvin et bedre alternativ til ost enn rødvin. Du finner nemlig ikke vesentlige mengder tanniner i hvitvin.

Sterkvin kan også være et godt alternativ, spesielt dersom osten er smakskraftig.

Råd til deg som velger rødvin

Om du foretrekker rødvin, trenger du altså en rødvin som har lite tannin og høy syre. Dette finner du typisk i viner av druene Pinot Noir og Barbera.

Viner fra Bordeaux sin vestside – som Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux, samt Barbaresco og Barolo kan alle by på god syre. Vinene trenger allikevel alder, slik at tanninene har blitt slipt ned av tidens tann.

Vinalternativer til ulike oster:

Brie og Camembert

Til industrielle eller unge og milde oster kan du gjerne velge rimeligere viner. Modne og upasteuriserte oster bør derimot serveres med eldre viner med tilsvarende kompleksitet som finnes i osten.

Rødvin:

Rødvin på Pinot Noir

Rødvin på Barbera

Rødvin fra Bordeaux

(Gjerne Bordeaux fra underområdene Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux)

Hvitvin:

Vin på Chardonnay

Hvitvin fra Bordaux (underdistriktene Graves og Pessac-Léognan)

Parmigiano Reggiano (parmesan), Grana Padano, Pecorino

De aller fleste kjenner godt til parmesan – som faktisk egentlig heter Parmigiano Reggiano. Dette er harde eller ekstra harde oster med distinkte aromaer.

Rødvin:

Barolo

Barbaresco

Blåmuggost: Roquefort, Gorgonzola og Stilton

Dette er relativt kraftige oster med noe saltpreg, laget av enten ku- eller sauemelk. Smaken varierer fra ost til ost, men de eldre ostene har mer komplekst og utviklet smaksbilde enn de yngre ostene. Vin med sødme passer ofte godt til disse ostene, spesielt hvis de serveres med søtere marmelader. Forsøk for eksempel en Tokaji Aszu eller en søt Riesling. Begge stilene har godt med syre, som renser opp i fettet fra osten.

Hvitvin:

Tokaji

Riesling

Hetvin:

Psst! Om du satser på en hetvin er det viktig å huske på å gå for en søt utgave av Portvin, Madeira eller Sherry.

Her finner du vårt utvalg sherry og portvin

Chèvre

Dette er myk naturlig muggost av geitemelk med opprinnelse i Frankrike. Ofte syrlig, med kremet konsistens.

Hvitvin:

Vin fra Sancerre eller Pouilly-Fumé

Sveitserost (Jarlsberg og Emmentaler)

Dette er faste oster med opprinnelse i Sveits. Ostene er smaksrike oster med distinkte smaker. Gå for en frisk, ungdommelig og aromatisk vin.

Hvitvin:

Sauvignon Blanc fra den nye verden

Vin på Riesling

Comté, Gruyère og Cheddar

Dette er faste, fete oster av kumelk. Velg gjerne en frisk vin med god konsentrasjon.

Hvitvin:

Forsøk for eksempel en tørr vin fra Graves eller Pessac-Léognan i Bordeaux eller en Chardonnay.

Vin på Chardonnay

Hvitvin fra Bordeaux

(Gjerne Bordeaux fra underdistriktene Graves og Pessac-Léognan)

Rødvin:

Rødvin på Barbera

Serverer du søtt tilbehør til ostefatet?

Ofte serveres ost med tilbehør som druer, ferske frukter og bær, tørkede frukter, nøtter og marmelader. Her er det viktig å tenke på at i mye av dette tilbehøret er det sødme. Dermed bør sødmen i vinen tilpasses sødmen i tilbehøret. Til ferske frukter trengs kanskje en halvsøt vin. Til marmelader trengs en skikkelig dessertvin. Også må man ta hensyn til osten, selvfølgelig.

Vin til varme osteretter

Er det snakk om varmretter med ost, smaker disse ofte mer på grunn av varmen. Dette fordrer mer smak i vinen enn dersom samme ost serveres kald. Smeltede oster får naturligvis en fyldigere konsistens og krever derfor mer fylde i vinen.

Ostefondue

Ostefonduen stammer fra de sveitsiske alpene og lages ofte av en sammensetning av oster som appenzeller, emmentaler og gruyere. Påkostede viner av Chardonnay er ofte gode alternativer om du foretrekker hvitt. Om du vil gå for rødt kan du prøve fyldige utgaver av Barbera.

Se vårt utvalg hvitvin på Chardonnay

Se vårt utvalg rødvin på Barbera

Ostesufflé

Her er musserende vin et godt valg. Osten som benyttes er vanligvis ikke veldig kraftige, men med varmen blir det allikevel mye smak i osten. Suffléens tekstur kan virke ganske fyldig og kremete. Prøv derfor viner som Champagne, Franciacorta, Trento og Cava Reserva eller Gran Reserva.

Se vårt utvalg Champagne

Se vårt utvalg musserende vin

Relaterte artikler

Vin til bacalao
Mat & drikke

Vin til bacalao

Her får du noen gode tips om vin som kan serveres til bacalao, uansett om du foretrekker rødvin eller hvitvin – og bruker mye eller lite chili.