Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Vindruer

Hva betyr vindruer for vinen, og hva forteller druetypen deg? Les og lær mer om vindruer her.

vindruer

Du står kanskje foran vinhylla og klør deg i hodet over alle de forskjellige druetypene med navn som er nærmest umulig å uttale korrekt. Gewürztraminer eller riesling? Eller vent, var det reisling det het? Cabernet sauvignon eller pinot noir? Spiller det noen rolle? Begge er jo vindruer.

Druetypen avgjør hva vinen smaker

Mens ripsvin smaker rips, og eplesider smaker eple, smaker vin alt annet enn druer. Vin kan smake av alt fra sitron, eple og fersken til svett hesteteppe, våt hund og råttent høstløv. Og det er akkurat det at det ikke bare smaker drue som gjør at vin blir så spennende.

Hva vinen smaker begynner med druetypen: Noen druetyper har høy syre, andre har lav; Noen druetyper gir mye tannin, andre lite; Noen druetyper lukter frukt, bær og blomster, andre lukter krydder og mineraler. Deretter er spørsmålet hvor druen er dyrket og hva vinmakeren gjør i kjelleren sin.

Man kan skille mellom to hovedtyper av druer: Aromatiske og nøytrale. Aromatiske druer gir mye duft, og alt man trenger for å lage en smakfull vin på disse er en ståltank til gjæringen. Druen og gjæringen sørger for alt av aroma som skal til for at vinen faktisk smaker noe. Sauvignon blanc er et eksempel på en slik druetype. Nøytrale druesorter gir i utgangspunktet vin med lite aroma og karakter. For at vinen skal bli mer interessant, må vinmakeren bruke metoder som lagring på bunnfall og fat. Chardonnay er et eksempel på en slik druetype.

Også hvor den enkelte druen vokser kan ha noe å si for hvordan druens karakter kommer til uttrykk. Chardonnay dyrket i det kjølige Burgund smaker helt forskjellig fra Chardonnay dyrket under South-Eastern Australias brennhete sol.

Vil du vite mer om en bestemt druetype, hvordan den smaker og hva den passer til, se vårt drueleksikon.

Relaterte artikler

Franske rødviner
Lær om vin

Franske rødviner

Frankrike regnes som et av verdens største vinproduserende land, og har noen av de mest ettertraktede vinene i verden. Les mer om de franske rødvinene her.

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.