Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Slik finner du din favoritt rosévin

Det finnes mange ulike varianter av rosévin. De kan være nesten like bleke som hvitvin eller på kanten til en rødvin. De kan være tørre eller søte, syrlige eller runde, lette eller fyldige. Men hvilken stil er riktig for deg og dine gjester? Her kan du lære deg å velge riktig rosé.

Rosè på tax free

Lys eller mørk rosé

En vanlig misoppfattelse er at mørk rosévin er søtere enn de bleke. Dette er ikke nødvendigvis sant. Så hva kan egentlig fargen si deg om vinen? Fargen kan gi deg informasjon om hvordan den ble laget; eksempelvis druetype og maserasjonstid. Generelt vil en lysere rosé være lys og krisp i smaken, og en mørkere rosé vil være fruktig og noe dypere.

Tørt eller søtt

Vi har da avkreftet myten om at alle mørke roséviner er søte. Så da er det neste du kan tenke på om du ønsker en tørr, halvtørr, halvsøt eller søt rosévin. Det meste av rosévin produseres tørt, men likevel finnes det noen unntak fra regelen.

Hvis du ønsker en rosé som er minimum halvtørr kan du se etter benevnelsene Rosé d’Anjou, Cabernet d’Anjou, California White Zinfandel, eller en del masseprodusert portugisisk rosé.

Lett eller fyldig

Du kan finne rosévin som er lette, middels fyldige eller fyldige, men de fleste vil være lette til middels fyldige. Det er sjelden du finner en veldig fyldig rosévin. Viner fra Tavel (Rhône) har som regel en del fylde og de fleste andre stiler er lette til middels fyldige.

Syrlig og frisk

Dersom du foretrekker syrefriske viner eller skal servere mat med mye syre kan du se etter roséviner fra Sancerre. Kanskje har du prøvd en hvitvin fra Sancerre? Rosévinen fra området er laget på Pinot Noir og er ganske frisk på grunn av syren. Et annet eksempel på en rosévin med høy syre er Schilcher fra Østerrike, laget på druen Blauer Wildbacher.

Skulle du derimot foretrekke ikke fullt så friske viner med lavere syreinnhold kan du se etter roséviner som er dominert av druen Grenache og gjerne blandet med Cinsault. Disse vinene har sjelden mer enn middels syre, med mindre den også er blandet med druen Rolle. Grenache er mye brukt i Nordøst-Spania og Sydøst-Frankrike (Rhône og Provence).

Servering, holdbarhet og oppbevaring

Den beste temperaturen å servere rosévin på er ved 6-10 grader, men selvsagt kan dette justeres etter hva du selv foretrekker. Det anbefales å servere lettere roséviner ved de laveste temperaturene og fyldigere roséviner ved noe høyere temperatur. Dersom du har mer igjen i flasken og ønsker å ta vare på innholdet kan du fint ta korken på igjen og sette den i kjøleskapet. Hvor lenge den holder seg fersk etter åpning avhenger av kvaliteten på rosévinen, men en tommelfingerregel kan fint være 2-3 dager.

Rosévin er en ferskvare og er derfor ikke ment til å lagres over flere år, men dersom du ønsker å lagre rosévin bør du gå for en Tavel eller Bandol.

 

Se våre roséviner her

Relaterte artikler

franske hvitviner
Lær om vin

Franske hvitviner

Frankrike er kanskje verdens mest kontrastrike og mangfoldige land når det kommer til hvitvin.  Her lages viner som er alt fra verdens slankeste til verdens feteste.  Her lages viner som smaker nesten identisk og har helt forskjellige navn.  Her lages viner som smaker helt forskjellig og heter nesten det samme (for eksempel Pouilly-Fuissé og Pouilly-Fumé).  I denne artikkelen kan du lære deg å finne frem i labyrinten av fransk hvitvin: Hvilken vin som passer for deg, og hvilken vin som passer til forskjellige typer mat.

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.

vindruer
Lær om vin

Vindruer

Hva betyr vindruer for vinen, og hva forteller druetypen deg? Les og lær mer om vindruer her.