Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Franske rødviner

Frankrike regnes som et av verdens største vinproduserende land, og har noen av de mest ettertraktede vinene i verden. Les mer om de franske rødvinene her.

Franske rødviner

Det finnes mange viner og vinstiler å velge mellom fra Frankrike. Det kan være vanskelig å finne vinen som passer deg og type mat. Franske rødviner har godt med variasjon av klima og jordsmonn som gjør det veldig bra å produsere viner i ulike stiler. Du finner alt fra tannrike, dype rødviner i Bordeaux til lette, friske rødviner i Bourgogne, til krydrede og strukturerte viner i Rhône. Her er litt om de viktigste områdene for franske rødviner.

Bordeaux

Det mest klassiske vinområdet. Vi forbinder rødviner fra Bordeaux som fyldige, tanninrike og komplekse franske rødviner. Her kan du finne veldig lagringsdyktige viner med unik holdbarhet. Enkelt kan bordeaux deles i to. I vest finner du områder som Mèdoc, Graves, Margaux, Saint-Julien og Sauternes. I øst finner du områder som Saint-Emilion og Pomerol. Også området Entre-deux-mers er for mange kjent men har ikke like stor betydning kvalitetsmessig.

Røde bordeauxviner er ofte blandingsviner; viner som er blandet med flere druer. Druene som er brukt er Cabernert Sauvignon, Merlot og Cabernert Franc. Det er gjerne i vest Cabernet Sauvignon er hoveddruen. Merlot brukes mye både i øst og i vest men den er mest beplantet på østsiden.

Klassiske matretter til franske rødviner fra bordeaux er rødt kjøtt som entrecôte, Andebryst og Lam.

Se viner fra Bordeaux

Burgund

Vindistriktet for syrlige, friske og elegante franske rødviner med finesse. Det er litt sånn at man må vite hva man kjøper når man skal kjøpe en god rødvin fra Burgund. En liten tommelfingerregel man kan huske på er at jo mer detaljert etiketten er med stedsangivelser, jo høyere kvalitet skal vinen ha. Du kan gjøre det enkelt med å dele kvalitetsnivåene i tre:

-Burgund for hele distriktet

-Vin som kommer fra en enkelt kommune

-Til slutt vin som kommer fra en enkelt vinmark med status som Premier Cru og Grand Cru,  som er betegnet som det beste.

Nord i Bourgund finner du distriktet Côte de Nuits hvor du har kjente kommuner som Marsannay, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Vougot, Vosne-Romaèe og Nuits-Saint-Georges. Sør i Bourgogne, i Côte de Beaune er det kommuner som Aloxe-Corton, Chassagne-Montrachet, Pommard, Volnay og Beaune.

Rødvinsdruen i Burgunde er Pinot Noir, en drue med tynt skall som gir vinen lite farge og tannin. Typisk for Burgundviner er kirsebær og jordbær men man kan også finne høsttoner som sopp.

Klassiske matretter til røde Burgundviner er småvilt, lyst kjøtt og hvit fisk.

Se viner fra Burgund

Rhône

Vindistriktet sørøst i Frankrike, som igjen kan deles i to områder. Nord-Rhône og Sør-Rhône.

I Nord-Rhône har du kjente kommuner som Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Saint-Joseph og Côte-Rôtie. Her er det Syrah druen som gjelder. Syrah gir vinen mye karakter og aromaer som pepper, bjørnebær, solbær og noe animalsk smak. Dette er tanninrike og strukturerte viner med god holdbarhet. Særlig franske rødviner fra Cornas er anbefalt og la ligge noen år.

I Sør-Rhône finner du kommuner som Côtes du Rhône, Tavel, Vacqueras, Gigondas og Chateauneuf-du-Pape. Dette er et varmere område enn i nord og det er druen Grenache som er viktigst. Det er ofte blandet med litt syrah og mourvèdre for å tilføre vinene litt mer tannin og farge. Viner fra Sør-Rhône bærer mer preg av røde bær, urter og krydder enn i nord.

Klassiske matretter til Rhôneviner er lam, viltretter, rødt kjøtt og gryteretter.

Se viner fra Rhône

Relaterte artikler

franske hvitviner
Lær om vin

Franske hvitviner

Frankrike er kanskje verdens mest kontrastrike og mangfoldige land når det kommer til hvitvin.  Her lages viner som er alt fra verdens slankeste til verdens feteste.  Her lages viner som smaker nesten identisk og har helt forskjellige navn.  Her lages viner som smaker helt forskjellig og heter nesten det samme (for eksempel Pouilly-Fuissé og Pouilly-Fumé).  I denne artikkelen kan du lære deg å finne frem i labyrinten av fransk hvitvin: Hvilken vin som passer for deg, og hvilken vin som passer til forskjellige typer mat.

vindruer
Lær om vin

Vindruer

Hva betyr vindruer for vinen, og hva forteller druetypen deg? Les og lær mer om vindruer her.

Franske rødviner
Lær om vin

Franske rødviner

Frankrike regnes som et av verdens største vinproduserende land, og har noen av de mest ettertraktede vinene i verden. Les mer om de franske rødvinene her.