Alle produkter

Alle kategorier

Populære kategorier

Inspirasjon & guider
Velg flyplass og butikk for din reise Velg butikk Velg butikk
Husk å velge riktig flyplass og butikk før du bestiller

Franske hvitviner

Frankrike er kanskje verdens mest kontrastrike og mangfoldige land når det kommer til hvitvin.  Her lages viner som er alt fra verdens slankeste til verdens feteste.  Her lages viner som smaker nesten identisk og har helt forskjellige navn.  Her lages viner som smaker helt forskjellig og heter nesten det samme (for eksempel Pouilly-Fuissé og Pouilly-Fumé).  I denne artikkelen kan du lære deg å finne frem i labyrinten av fransk hvitvin: Hvilken vin som passer for deg, og hvilken vin som passer til forskjellige typer mat.

franske hvitviner

Det første du bør ta stilling til når det gjelder fransk hvitvin er om du vil ha den slank og stram, som en fransk fotomodell, eller fet og fyldig, som en fransk mesterkokk.  De mest kjente franske hvitvinene faller nemlig innenfor én av disse båsene, med ett unntak.  Er det mat inne i bildet, vil fylden og smaksrikheten på denne være toneangivende for hva slags vin du velger: Lett til lett; fyldig til fyldig, også videre.

Slank og stram – Den franske fotomodellen

Få land i verden har like mange slanke, syrlige og mineralske viner som Frankrike. Chablis, Sancerre, Pouilly-Fumé og Muscadet de Sèvre-et-Maine er klassiske eksempler.  Disse vinene har til felles at de er relativt lette med høy syre og aromaer som kan minne om stein eller sjø.  Chablis er laget på druen chardonnay og har gjerne preg av sitrusfrukt, grønne epler og kalk.  Sancerre og Pouilly-Fumé er laget på druen sauvignon blanc og har dermed litt grønne noter.  Muscadet de Sèvre et Maine er laget på druen melon de bourgogne og har ofte noe maritimt over seg.  Uansett stil er dette ypperlige viner til milde, lette kaldretter som sjømat naturell og milde salater.

Fet og fyldig – Den franske mesterkokken

På samme måte som Frankrike utmerker seg med slanke og stramme hvitviner, utmerker de seg også i motsatt ende av skalaen.  Her er variasjonene riktignok større, og det er derfor mer å ta stilling til.  Det første du kan spørre deg er om vinen skal være fatpreget, med aromaer av nøtter, vanilje, smør og eik eller mer fruktig og floral.  Førstnevnte er godt til mat som har innslag av smør, fløte, stekeskorpe og lignende.  Sistnevnte er godt til mat som har rene og klare smaker.

Fet og fatpreget

I Sentral-Burgund bugner det med viner som dufter av nøtter, smør, vanilje og eik.  I likhet med sin slankere motpart i nord, Chablis, er disse også laget på druen Chardonnay, men jordsmonn, klima og vinifikasjon, gjør dem helt annerledes i stilen.  Disse franske hvitvinene passer ypperlig til fyldigere og mer smaksrike varmretter med innslag av for eksempel smør og fløte. Det være seg pannestekt fisk med hollandaise-saus eller kylling med fløtesaus.  Viner fra Sentral-Burgund heter dessverre ikke bare Sentral-Burgund, men er merket med kommunenavn. Noen av de meste kjente er Meursault og de med Montrachet i navnet, som Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet.

I områdene Graves og Pessac-Léognan i Bordeaux, lages det også fete og fatpregede viner.  Til forskjell fra Sentral-Burgund, lages disse på en blanding av druene sauvignon blanc og sémillon.  På grunn av druetypene, blir disse vinene ofte mer aromatiske og gjerne litt grønnere i stilen.  Hvitvin fra Graves og Pessac-Léognan passer godt til samme mat som hvitvin fra Sentral-Burgund, men tåler litt mer karakter i maten og passer bedre til mat med litt grønne innslag i form av grønnsaker og urter.

Fet, floral og fruktig

En del franske hvitviner kan være direkte fete uten å ha fatpreg.  Dette gjelder for eksempel vinen Condrieu. Condrieu kommer fra Nord-Rhône og er laget på druen Viognier som er kjent for å gi fyldige viner med aromaer av honning, hvite blomster, aprikos og pepperkaker.

Lenger nord i Frankrike, i Alsace, finner du kanskje verdens feteste uttrykk på druene riesling, gewürztraminer og pinot gris.  I fullmodne utgaver er alle disse druene aromatiske og rene i smaksbildet.  Riesling kan dufte alt fra sitron til aprikos, blomster, krydder og mineraler. Gewürztraminer dufter av roser og krydder.  Pinot gris dufter av fersken og aprikos.  Av disse er det riesling som byr på mest syre, noe som kan være godt, spesielt hvis maten er fet.

Flyktig og syrlig – Den franske intellektuelle

Mens enkelte viner er enkle å plassere, er det noen som aldri helt passer inn i den ene eller den andre kategorien.

Viner på druen chenin blanc er nettopp slik.  Noen ganger er de slanke og mineralske, andre ganger kan de være ganske fete.  Noen ganger kan de være ganske fruktdrevne, andre ganger ganske fatpregede.  Det de har til felles er en høy syre og aromaer som minner om eple, honning og høy.  De mest kjente utgavene kommer fra Loire, men har da gjerne navn fra mer spesifikke områder som Savennières, Vouvray, Saumur og Anjou.  Den høye syren i chenin blanc gjør den passende til fet mat.  Ofte kan vinene også ha litt sødme, noe som gjør dem passende til mat med søte innslag, sursøt eller hot mat.

 

Lær mer om druetyper: https://www.tax-free.no/tips-og-trender/laer-om-vin/vindruer/

Lær mer om mat og vin: https://www.tax-free.no/tips-og-trender/mat-drikke/vin-mat/

Relaterte artikler

vindruer
Lær om vin

Vindruer

Hva betyr vindruer for vinen, og hva forteller druetypen deg? Les og lær mer om vindruer her.

Vinguide
Lær om vin

Vinguide

Har du aldri funnet den rette vinen? Har du lyst å forsøke noe nytt, men usikker på hvor du skal begynne? Les om hvordan du kan finne den perfekte vinen for deg her.

hvordan velge riktig musserende vin på taxfree
Mat & drikke

Slik velger du musserende vin

Vet du hvilken musserende vin du skal velge? Vet du hva som er forskjellen på Prosecco og Champagne? Sier Cava og Crémant deg noe? Det fins mange varianter av friske og delikate bobler, og det kan være vanskelig å finne stilen som passer deg eller maten du eventuelt skal ha den til. Her kan du lære hvordan du velger riktig.