Klikk & hentTax Free & MeLive shoppingInspirasjon & guider

Profil

0

Favoritter

Handlekurv

Kvote & hjelp

Profil

0

Favoritter

Handlekurv

2 minutters lesing

Stout - "en staut kar"

Om du kjenner uttrykket ‘en staut kar’, kjenner du også ølet Stout. En staut kar er kraftig, muskuløs, rakrygget og stolt. Stout, på sin side, har mye smakskraft og ofte høy fylde, som holdes på plass i en solid ramme av bitterhet. En stolt tradisjon har det også. Bli nærmere kjent med denne staute karen under.

En sterk variant av Porter

I England betyr ordet Stout omtrent det samme som på norsk. I forbindelse med øl ble ordet derfor brukt om sterke varianter av mange forskjellige stiler. Men ølet slik vi kjenner det i dag er egentlig en sterkere variant av en bestemt stil, nemlig Porter (les mer om Porter her). På 1800-tallet i England begynte lysere øl å kaste sin glans over britiske puber. Og med dette ble mørke stiler som Porter presset ut i skyggen. Men i de dype skyggene brygget et øl som var desto sterkere og desto mørkere, og dette var Stout Porter. Etter hvert som den vanlige Porteren nesten ble glemt, ble navnet simpelthen Stout. Stilen ble etter hvert et så populært alternativ til de lysere ølene at den forgrenet seg. I dag kommer derfor sorten i mange drakter, som Irsk, Imperial, Havre- og bare Stout.

Kort oversikt over kjente Stouts

Engelsk

Irsk

Havre

Imperial

Fyldig med middels bitterhet og tørr munnfølelse. Middels fyldig med fløyelsaktig skum. Fyldig med spesielt rik og kremaktig munnfølelse. Fyldig og lett sødmefull med høy bitterhet. Aromaer av mørk frukt og lakris.