Ristede noter som sjokolade og kaffe
Uansett utgave er Stout et øl med en dyp brun til sort farge. Så dyp er ofte fargen, at det nesten er umulig å se gjennom ølet. Den dype, mørke fargen sier også mye om smaken som er tettpakket og bærer preg av mørke, ristede noter som sjokolade og kaffe.
Mens den tradisjonelle engelske stilen er høy på alkohol og fylde og byr på både bitterhet og en tørr munnfølelse fra kraftig ristet malt, har Irsk Stout ofte en lavere alkoholprosent og derfor noe lavere fylde. Allikevel tilføres ølet ofte en viss fylde og en glatt tekstur fra et spesielt tett og kremaktig skum.
Havrestout er rett og slett som den tradisjonelle Engelske stilen, bare laget med en andel havre. Dette gir ølet en spesielt rik og myk munnfølelse.
Imperial Stout er en historie for seg selv. Stilen ble utviklet i England mot slutten av 1700-tallet som en Extra Stout Porter og var, som navnet tilsier, en ekstra sterk versjon av et øl som allerede var ganske sterkt. Videre ble ølet eksportert fra England til de baltiske landene og Russland, hvor den fikk innpass hos hoffet til Katarina den store. Og dermed ble stilen kjent som Imperial Stout. Moderne uttrykk er blant de sterkeste og svarteste variantene, og byr i tillegg på litt ekstra sødme som balanseres av litt ekstra bitterhet. Utover aroma av kaffe og sjokolade har ølet ofte noter av mørk frukt og lakris.