Hvordan Pilsen ble til
Få øl reflekterer store historiske hendelser bedre enn pils. Pils er et emblem på den industrielle revolusjon og fremskritt innen mikrobiologi. At den oppstod akkurat i den tsjekkiske byen Pilsen er heller ikke tilfeldig.
Allerede på 1800-tallet var innbyggerne i Pilsen møysommelig opptatt av bryggekvalitet. Så viktig var kvaliteten på ølet at man på et tidspunkt tømte ut brygg for en hel sesong foran byens rådhus og bygget et nytt borgerbryggeri fordi ølet ikke svarte til forventningene. Og det var i dette nye bryggeriet at Pilsen ble til.
Noen få år tidligere hadde fyring med koks og nye tørketeknikker gjort det mulig å lage malt med både relativt stabil og lys farge. Og dette, i tillegg til tysk lagergjær fra nærliggende Bayern, tok Josef Groll med seg når han ble ansatt som bryggmester i Pilsens nye borgerbryggeri. Resultatet var ikke bare et lyst lagerøl, noe man hadde kunnet brygge andre steder i flere år; Lokale ingredienser spilte også en viktig rolle. Sødmefullt bygg fra Mähren og floral Saaz-humle var viktige komponenter. Men viktigst av alt var kanskje vannet. Det sandsteinsfiltrerte vannet i Pilzn var nemlig utrolig bløtt. Og det er dette som gjorde at kornet fikk skinne og humlen suse.
Omtrent samtidig med Pils kom en rekke teknologiske utviklinger som banet veien for dens utbredelse: Kunstig kjøling gjorde det mulig å lage lagerøl som Pils (som blant annet krever lave temperaturer ved gjæring) overalt i verden; Louis Pasteur isolerte gjærkulturen for lagerøl og gjorde det dermed mulig å produsere stilen på en stabil og forutsigbar måte; Og jernbaner som kunne transportere øl hurtig, før det ble forringet, ble etablert. Det var duket for pilsens utreise av Tsjekkia.
Pils og mat
Nordmenn drikker pils til alt fra peanøtter og potetgull til svinestek. Uansett hva du drikker den til vil Pilsen være oppfriskende, men den kommer mest til sin rett der maten ikke overdøver ølets delikate kropp og aroma. Med andre ord er lett, lys og mild mat ypperlig følge til Pils. Ølet har dessuten nok friskhet til å hamle opp med både fett og salt i maten (derav den populære kombinasjonen med peanøtter og potetgull). Forsøk derfor pils til mild og fet fingermat som urøkte speke-pølser og skinker og milde oster, salater med milde smaker og fete dressinger, kaldretter på fet fisk som laksecarpaccio eller laksetartar, eller rekesmørbrød med et tykt lag smør og en god klatt majones.