Profil

Handlekurv

Pils og Pilsner

null

I tidens mangfold av ølstiler kan man lure på om Pilsen er i ferd med å bli glemt; Men stilen lever i beste velgående og er mer variert enn de fleste skulle tro.

Hva er Pils?

Ja hva er egentlig Pils? Pils er en så populær stil at den nesten har blitt selve definisjonen på øl og er det de fleste forventer å få når de bestiller seg ‘en halvliter’ eller ‘et glass øl’. Dette gjør det kanskje lett å glemme at Pils er en særegen stil, med sine egne variasjoner. Uansett variant er Pils et lyst øl med rene og klare aromaer av korn og humle, lav til middels bitterhet, god friskhet og moderat alkohol og fylde. Ølet er et lagerøl, og det betyr at det får lite aroma av frukt og krydder samt svært lite restsukker fra gjæringen. Dette gjør kanskje at Pils blir noe tørrere og enklere enn mange andre stiler, men det gir også ølet en uovertruffen renhet og et spesielt fokus: Fravær av frukt, krydder og sødme fra gjæring gjør at aromaer av korn og humle får skinne. Og det er i lys av dette at det kan være en del variasjon i stilen; små forskjeller i bruk av korn og humle kan gi store utslag i smaken på ølet.

Forskjellen på Pils og Pilsner

En så utbredt stil som Pils må nødvendigvis også bli variert. Så selv om stilen generelt er lys på farge, er enkelte Pils virkelig bleke, mens andre nesten rødmer. Bitterhet og humlearoma varierer også: I noen Pils har humlen virkelig fått badet seg, mens den i andre så vidt har stukket tuppen nedi brygget; Noen bryggerier bruker tsjekkisk Saaz-humle, andre bruker syd-tysk humle som Tettnanger og andre igjen bruker en blanding. Forenklet kan man dele inn Pils i tsjekkisk, tysk og internasjonal stil.

Tsjekkisk Pilsner

Tsjekkia er landet der det hele startet. Og i Tsjekkia er Pilsner nærmest som en beskyttet geografisk betegnelse å regne. Det vil si at dersom ølet selges som Pilsner, kommer det også fra byen Pilzn og er brygget i lys av dette. Denne konservatismen gjør at tsjekkisk Pilsner er ganske sann mot originalen. Stilen er noe mørkere på farge og har litt ekstra maltsødme, ristede aromaer og fylde som balanseres av ekstra bitterhet fra Saaz-humle, som igjen løfter uttrykket med en lett, gressaktig og floral duft.

Tysk Pils

Av høflighet ovenfor sine naboer i Tsjekkia velger mange tyske bryggerier å kalle ølet for Pils istedenfor Pilsner. Og dette med rette, for tysk Pils er ganske annerledes i stilen. Tysk Pils er typisk noe lettere, blekere og mindre bitter enn tsjekkisk Pilsner. Ølet har ofte en litt mer jordlig karakter fra bruk av tysk humle.

Internasjonal Pils

Store, kommersielle og internasjonale Pils er ofte mer sødmefulle med generelt lite humlekarakter, både med tanke på bitterhet og aroma.

31 Dec 2017

Skrevet av